Пазят ни стволовите клетки 10 години срещу 5000 лв.

До края на 2006 г. у нас ще бъде регистрирана нова тъканна банка; скоро стволови клетки ще могат да бъдат взимани от българи от 4 до 60- годишна възраст
10 сеп 2006 13:42,
Пазят ни стволовите клетки 10 години срещу 5000 лв.
Стволовите клетки ще бъдат съхранявани 20 години. Снимка: Корбис
Нова тъканна банка "Крио Сейв" за стволови клетки ще бъде регистрирана в България до края на годината, обяви пред журналисти д-р Димитър Георгиев, съсобственик на банката.

До момента фирмата се е казвала "Шейново 2005", като тя съществува като групова медицинска практика.

Пререгистрирането на практиката в тъканна банка се налага заради последните промени в Закона за трансплантациите, каза д-р Георгиев.

В тъканната банка "Крио Сейв" ще се съхраняват проби за 20 или 10 години. В случай на нужда, стволовите клетки ще бъдат използвани от медиците за лечението на рак, диабет и други тежки заболявания. Клетките се пазят в двете лаборатории на "Крио Сейв" в Белгия и Холандия.

Фирмата "Крио Сейв" е създадена през 2000-та година, като седалището й се намира в град Нехелен /Белгия/. В момента тя има представителства в Швейцария, Холандия, Исландия, Гърция, Русия, Чехия и др.

Банката разполага с лаборатория, кредитирана по стандарт EN ISO 17025. Този стандарт дава правилата, по които се обезпечава сигурността на процесите.

От началото на 2006 година до сега в "Крио Сейв" се пазят стволови клетки на 160 български бебета, допълни д-р Георгиев.

Съвсем скоро представителството на "Крио Сейв" в България смята да даде възможност за съхраняване на стволови клетки и на клиенти между 4 и 60-годишна възраст.

Процедурата ще става чрез вземането на костен мозък, като пункцията ще се прави от хирург, с местна или обща анестезия. Тя е безопасна, лесна и може да се извърши в няколко клиники в София и страната.

Клетките на възрастните ще се съхраняват 10 години. Бебешките стволови клетки се взимат от пъпната връв и се съхраняват 20 години.

Белгийската централа на "Крио Сейв" подготвя и нов проект за добиване на стволови клетки от мастна тъкан. Тази дейност ще се въведе от компанията за първи път в Европа и веднага след това тя ще се приложи и в България, добави д-р Георгиев.

Цената на услугата за вземането и съхраняването на стволови клетки от пъпна връв е 3 000 лв. От тях предварително се плащат 400 лв.

С тези средства се подготвя комплектът, с който ще се извърши манипулацията по извличането на стволовите клетки. След това пробата се доставя до 48 часа в белгийската лаборатория.

Ако обработката й е успешна, клиентът заплаща и останалата сума. След това той получава специален сертификат, който гарантира правата му.

Цената на вземане на стволови клетки от възрастни ще бъде около 4500 лв. След изтичането на 10-годишния период, таксата на година ще бъде между 100 и 200 евро, ако клиентът желае клетките му да продължават да се съхраняват.

При отказ от съхранение на клетките, банката ще може да ги ползва, каза още д-р Георгиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание