Невиждано от София до Пловдив

Неизвестни рисунки и маслени платна на Георги Божилов-Слона показват в съвместна експозиция столичната галерия “Българи” и пловдивският салон за модерни изкуства “Жорж Папазов”
7 дек 2006 15:47,
Невиждано от София до Пловдив
Картина на автора. Снимка: Арт домино
Неизвестни рисунки и маслени платна на Георги Божилов-Слона показват в съвместна експозиция столичната галерия “Българи” и пловдивският салон за модерни изкуства “Жорж Папазов”. Изложбата, чийто куратор е акад. Аксиния Джурова, се открива днес в "Жорж Папазов”. Това е първата обща проява на галерии от двата града.

Тя ще представи творби на Слона, създадени в Париж през 1975-1978 година. 15 са рисунките с перо, туш и въглен, които идват от фонда на “Българи”. 7 картини с масло предоставя дъщерята на художника Мия. Една от тях дори не е реставрирана, а се показва във вида, в който я е направил Слона през 1975 година.

“Избраните рисунки, правени в средата на 70-те години, показват характерната за стила на Георги Божилов “Нова фигуралност на XX век”. Те са и подготовка за някои от най-известните му платна”, обяснява акад. Аксиния Джурова. С общата експозиция на рисунки и картини организаторите искат да покажат няколко пласта от творчеството на известния художник, както и симбиозата между европейското модерно изкуство и нашето, която той постигна, добави Ваня Атанасова, собственик на артсалона “Жорж Папазов”. Според акад. Джурова в тях личи афинитетът на Георги Божилов към Магрит, Танги, Солаж и Бош заради особеното мълчание, което носят техните произведения.

Уникалната експозиция разкрива и малко познати черти от характера и творческия свят на пловдивския художник, който още през 1959 г. получи висока оценка от парижката критика, а през 1962 г. участва в първата младежка изложба, направила прелом в развитието на българското изкуство. Творбите на Слона, създадени в Париж през 1975-1978 г., са интересни и със своята знаковост за модернизирането на българското изобразително изкуство.

Изложбата ще остане в салона за модерни изкуства “Жорж Папазов” в Пловдив до началото на 2007 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание