Грък издигна паметник на българин

Невъзможната новина на 3-ти март: Грък издигна паметник на Капитан Петко Войвода в родното му село, което се намира в Гърция
3 мар 2007 16:38,
Грък издигна паметник на българин
Паметникът на Капитан Петко Войвода, изграден от гръцкия гражданин. Снимка: Отечествен фронт
Грък да изгради паметник на българин? Не, това не е научна фантастика по случай 3-ти март. Оказва се, че паметта на един от най-големите български национални герои, непопаднал в класацията на великите българи – Капитан Петко войвода, е уважена от гръцки гражданин.

Откритието на екипа на предаването „Отечествен фронт“ на Мартин Карбовски. Те потърсиха следите на войводата в родното му село в северна Гърция - днешното село Есими, бивше българско Доганхисар (името от турско време).

Там журналистът откри гръцки патриот, вдигнал паметник на Капитан Петко войвода. Дори е искал да го постави в центъра на селото, но след като съселяните му се възпротивили, този грък - името му е Маке - поставил паметника в собствения си двор.

Пътят до Маке и паметника не се оказва лесен. Минава през търсене в библиотеката в Александрополис, където библиотекарките не говорят друг език, освен гръцки и не са и чували за Капитан Петко войвода, който освен, че се е родил наблизо, е и участник в Критското въстание и борец за свободата на Гърция.

Все пак екипът на „Отечествен фронт” е заведен до мястото на родната къща на Капитан Петко войвода, която съвсем доскоро е била почти запазена, но вече не съществува – ако преди 5 години някой се беше заинтересувал от нея, днес тя щеше да е цяла.

Маке обяснява, че е чувал за биографията (както той я нарича) на Петко войвода, написана от Николай Хайтов, но не я е чел, защото я няма преведена на гръцки.

Това не спира обаче този грък да издигне паметник на българина, който е герой за свободата и на България, и на Гърция.


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание