Zamunda.net: Акциите срещу торент-тракерите са рекет

Тезата, че посредством тракерите може да се обменя и нелицензирана информация, не ги прави незаконни, нито пък е "организирана престъпност", с която да се занимава ГДБОП, пишат от zamunda.net
19 мар 2007 10:52,
Zamunda.net: Акциите срещу торент-тракерите са рекет
На 22 март се организира митинг срещу нарушаването на правата на Интернет потребителите. Снимка: Булфото
Акциите на МВР в лицето на ГДБОП, както и Столична Следствена Служба (ССлС) срещу торент-тракерите в България, са репресивни, неадекватни, популистки и обслужват интересите на определени компании. Това пише в съобщението, публикувано от администраторите на сайта zamunda.net, които подчертават още, че свободния обмен на информация през Интернет, без комерсиална цел, чрез каквато и да е технология не може да се определя като престъпление.

Тезата, че посредством тракерите може да се обменя и нелицензирана информация, не ги прави незаконни, нито пък е "организирана престъпност", с която да се занимава ГДБОП, пишат още авторите.

“Налагането на забрана за достъп до определени сайтове, силовото им затваряне и арестуването на техните собственици и администратори е недопустима намеса в личните права и свободи. Манипулиран е свободният достъп до информация на потребителите, който им е гарантиран от Конституцията на Република България. С тези си действия държавата лишава гражданите си да се ползват от постиженията на съвременните информационни технологии, изолира ги от света и ги обрича на културна и духовна нищета”, продължава още съобщението.

Администраторите на сайта определят като рекет, това, което в последните дни се случва с тях и колегите им и посочват, че “ощетените компании” би следвало да потърсят правата си в съда, а не по този показен начин, чрез нерегламентирано сътрудничество с държавните органи.

В тази връзка Zamunda.net призовава властите да съсредоточат своите действия върху истинското лице на компютърните престъпления в България - тези, които записват и продават нелегално компютърни дискове по сергии и площади, финансовите измами в мрежата (фишинг), създателите и разпространителите на детска порнография и т.н.

Същевременно създаден инициативен комитет вече е съобщил в Столична община, че възнамерява да организира митинг на 22 март срещу нарушаването на правата на Интернет потребителите на площад "Александър Невски" от 17:00 часа. “Организаторите на митинга няма да допуснат нито един партиен лидер до трибуната. Срамуваме се от вас, господа управляващи! Заявяваме отговорно и категорично, че ще се борим до край с всички позволени от закона средства, за да защитим правото си на свободен достъп и обмен на информация!”, се посочва още в съобщението, качено на сайта.

Същевременно във форума на zamunda.net потребителите на сайта изразяват пълната си подкрепа за администраторите и собствениците му и изразяват готовност да присъстват на протеста.

“Това е пълна глупост след като по цял свят има торенти и тракери, защо и тук да няма? И до днес на "Славейков" могат да се купят каквито си искате нелегални неща! Те правят пари от това! Всички на митинга!. Какво право ви дава да обвинявате Интернета за това че обменя информация, по-добре спрете всички източници на информация, само така ще спрете "пиратството". Пиратството не ограбва, политиците ограбват”.

Това са само част от постингите на потребителите на сайта. Всички те са се ангажирали да разпространяват банери срещу затварянето на zamunda и акциите на ГДБОП и ССлС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание