Либия заряза Меграхи, искала пари

Муамар Кадафи вече нe настоявал за размяната на петте българки срещу атентатора от Локърби
11 апр 2007 10:19,
Либия заряза Меграхи, искала пари
Муамар Кадафи вече на настоява за размяната на петте българки срещу атентатора от Локърби. Снимка: БГНЕС
Либия вече не желае да разменя петте български медицински сестри срещу атентатора Меграхи, осъден за атентата над Локърби. Това пише днес полското списание “Впрост“.
 
Изданието цитира френския политик Жак Ланг, който посети Либия, срещна се с българските медици и разговаря с либийския лидер Муамар Кадафи.
 
Според "Впрост" срещите му с високопоставени либийски представители са дали резултат, тъй като Либия вече не настоявала за размяната на Меграхи срещу осъдените българки.
 
Ланг заявява, че в момента освобождаването на българките зависи от финансовата компенсация за семействата на децата, заразени със СПИН.
 
Той добавя, че Либия настоява за по-голям ангажимент на Европа към фонда, създаден от България, ЕС и САЩ за оказване финансова помощ на децата.
 
Семействата на заразените деца искат компенсации на стойност 10 млн. долара за всяко дете.
 
Ланг цитира думи на либийския лидер, според когото може да се намери изход от кризата, ако се демонстрира "повече въображение и се запази достойнството на всички засегнати страни".
 
Dnes.bg припомня, че след произнасянето на последните смъртни присъди срещу медиците ни се появи информацията за размяна на българките с атентатора Абделбасет Меграхи, който излежава присъда за взривяването на американски самолет над Шотландия през 1988 г.
 
При атентата загинаха над 270 души.
 
-------
 
Имате ли мнение по въпроса? Споделете го в блога на Dnes.bg.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание