На кого му пука кой ще отиде в Страсбург?

По-скучни и безинтересни избори в България не е имало. Парадоксално е, но това, което изглеждаше като мечта допреди няколко години, а днес е факт, вече интересува прекалено малко хора...
3 май 2007 13:00,
На кого му пука кой ще отиде в Страсбург?
На кого му пука кой ще отиде в Страсбург? Снимка: БГНЕС

По-скучни и безинтересни избори в България не е имало. Парадоксално е, но това, което изглеждаше като мечта допреди няколко години, а днес е факт, вече интересува прекалено малко хора.

Да бъдат избрани пълноправни български представители в най-демократичната европейска институция, които да узаконят европейското присъствие на България и да имат възможност да представят и защитават българските интереси - това сега се оказва безинтересно.

Социологическите проучвания на общественото мнение показват, че от тези избори се интересуват най-малко българи в сравнение с всички останали вотове извършени през последните 17-18 демократични години.

Още по-малко избиратели знаят за какво точно ще се гласува. Но за сметка на това няма нищо по-обяснимо от подобна реакция. Във вътрешнополитически план страната ври и кипи от скандали. Кълбото Топлофикация София хем се разплита, хем оплита все повече и все по-високопоставени хора и институции.

Замесени по един или друг начин се оказват освен Общината и Министерството на икономиката и енергетиката, общински съветници, министри и заместник министри, следствието, Прокуратурата, Булгартабак, Държавния резерв....кой ли още ще се покаже от гардероба със скелетите?

Прословутите корупционни схеми за които само се говореше, сега сякаш стават все по-ясни.

В тези условия на кого му пука дали в Страсбург и Брюксел ще бъде един или друг? Червен, син или жълт...Та нали от това което се вижда досега от корупционните скандали, никой от тях не е съвсем сух?

Не случайно се наблюдават опити и тези избори да бъдат насочени към „демокрацията на кебапчетата”, като се дават обещания, подходящи за вътрешнополитически вот – увеличаване на пенсии и заплати, социална защита и други подобни.

Сякаш българските депутати в ЕП ще договарят работни заплати с европейските институции в Брюксел и ще вдигат пенсиите на българските пенсионери от Страсбург.

На тази територия обаче партиите се чувстват по-силни, имат опит с обещания, естествено не с техните изпълнения. Кампанията на нито една партия не е съобразена със спецификата на европейските избори, не говори за целите, които трябва да се преследват в ЕП, за каузите които трябва да се защитават.

За сметка на това на избирателите всекидневно се поднасят битки между лагери оформени по-скоро по икономически, а не по политически принцип.

Непрекъснато се трупат факти как държавата и нейните граждани са ограбвани, как кръгове от фирми и черни каси финансират и са финансирали партиите и по-изявените им членове.

Тези скандали и все по-отчетливо открояващите се различни икономически интереси, предвещават бури и в доскоро безоблачното небе на тройната коалиция. Сега май на никого не му е до избори за Европейски парламент.

Политиците имат доста пожари да гасят, без да знаят все още кой ще изгори в тях.

Избирателите са заливани от скандали и мръсни истории, които далеч не могат да ги мотивират да отидат до урните. За разлика от други избори, този път става въпрос за компрометиране на цялата политическа класа.

Да, това са най-безинтересните избори през последните години. Това е най-вялата избирателна кампания, която сме виждали. На кого му пука кой ще отиде в Страсбург и Брюксел?

Вероятно само на тия, дето вече стягат куфарите.....

---------

Имате ли мнение по въпроса? Споделете го в блога на Dnes.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание