Шокова терапия. Тройната коалиция щяла да се оздрави от скандала

Скандалът Овчаров, който досега взе главите на двама зам.-министри, щял да заздрави управлението, заяви президентът, Първанов обаче обвини Станишев в мудност
6 май 2007 12:49,
Шокова терапия. Тройната коалиция щяла да се оздрави от скандала
Президентът смята, че скандалът е неприятен, но ще има оздравителен ефект върху управляващата власт. Снимка: БГНЕС
Тройната коалиция може да излезе по-силна и по-оздравена след този скандал, заяви президентът Георги Първанов.

Държавният глава визира потресаващият скандал, заради който министърът на икономиката Румен Овчаров излезе в отпуска, а двама заместник -министри - на икономиката и енергетиката Корнелия Нинова и заместник-министъра на държавната политика при бедствия и аварии Делян Пеевски бяха уволнени от премиера Сергей Станишев.

Институционалната криза бе „запалена“ от Директорът на Националната следствена служба, Ангел Александров който беше замесен в скандал с искане на пари под масата от директора на „Булгартабак“ Христо Лачев.
 
Шефът на следствието беше замесен и в друг, още по-шумен скандал, с министъра на икономиката Румен Овчаров. 
Двамата взаимно се обвиниха в далавери, заплахи за живота.

"Цялата разправия от този скандал е доста неприятна и обидна за държавата, а реакцията на министър-председателя е доста закъсняла", заяви още държавният глава. Той все пак допълни, че към днешна дата може да оцени действията на Станишев положително.

"Те са важна стъпка в усилията да се създаде необходимата атмосфера за решаването на въпроса, за изясняването на цялата истина около това дело.

Според президентът скандалът има политически измерения. Преодоляването на този скандал ще бъде част от борбата срещу корупцията. Случаят трябва да бъде преодолян независимо колко е неприятен, но ясно трябва да се заяви на обществото, че наистина може да се преодолее.

От Европейската комисия следят с голям интерес процеса. Ние може би ще поканим експерти от ЕС, за да ни помогнат по това дело и всички институции всячески трябва да помагаме на прокуратурата, заяви още Първанов.

"Тази разправия, този скандал са изключително неприятни, но това трябваше да се случи, за да се изясни цялата история по това дело", допълни държавният глава. Той коментира, че това дело е емблематично и ще се гледа под лупа от нашите европейски партньори с оглед техните заключения в края на месец юни и не само заради това, ние го дължим на нашето общество.

Ние трябва да улесним партньорската проверка, трябва да улесним работата на главния прокурор. Междувпрочем, аз оценявам решението на главния прокурор да бъдат поканени експерти от Европейската Комисия да наблюдават това дело - тази идея е негова. Ние сме длъжни да разберем цялата истина и за двете спорещи страни, подчерта президентът.

Според него спорът не е дали скандалът е политически или не, големият въпрос е борбата с корупционните практики във всичките власти. Тъкмо за това беше много важно всяка от властите да даде своя знак.

Оттук нататък е думата на прокуратурата, допълни той. Според Първанов в конкретния случай няма противоборство на партийни интереси, ако има нещо, то е в личен план. Тройната коалиция трябва да приеме това предизвикателство и да се види как действа при кризисен мениджмънт.

Конкретни детайли от изказвания на Румен Овчаров за връзка на скандала с бившите служби на Държавна сигурност, Георги Първанов отказа да коментира с аргумента, че не би искал да се съсредоточава върху отделни детайли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание