Стачка или не

За 200 лева увеличение на щатната заплата на шофьорите от 1 юни 2007 г. се договориха синдикати, работодатели и Столична община
13 май 2007 12:52,
Стачка или не
След днешното споразумение съществува вероятност и за отмяна на стачната готовност. Снимка: Булфото

За 200 лева увеличение на щатната заплата от 1 юни 2007 г. се договориха синдикати, работодатели и Столична община по време на преговорите във връзка обявената стачка на столичния градски транспорт, обяви зам.-кметът по транспорта Велизар Стоилов.

Парите за храна остават същите - 9 лева на ден.

От своя страна синдикатите заявиха, че предложението е изключително приемливо за тях, но дали ще има стачка на градския транспорт в София на 15 май, ще се решава на заседание утре, 14 май, от 10 часа от стачните комитети на “Автотранспорт-София” и “Електротранспорт-София”.

Те обаче обясниха, че дори да няма стачка във вторник, стачната готовност се запазва, защото повечето им искания са насочени към правителството.

Синдикатите продължават да настояват трудът на шофьорите в столичния градски транспорт да се оценява като първа категория, а социалните плащания да не се облагат.

Средствата за увеличението ще бъдат осигурени от собствени резерви на двете търговски дружества и от бюджета на Столична община, каза още Стоилов, но не посочи точна сума.

Тя не може да бъде формирана, защото все още не са ясни променените текстове на Наредбата за регулиране на заплатите в дружествата с над 50% държавно или общинско участие. Ще водим разговори за актуализация на държавния бюджет, заяви той.

По думите му, с увеличението на заплатите бързо ще се осигурят необходимите още 160 шофьори в столицата.

Увеличаване в цената на билетите няма да има, обеща зам.-кметът, но подчерта, че ще се предприемат мерки за ограничаване на гратисчиите в градския транспорт в София.

Той допълни още, че през последните два дни рязко е намаляла продажбата на билети, като обясни, че това най-вероятно е свързано с обявената стачка.

Припомняме, че по първоначален план стачката трябва да започне в 00.00 часа на 15 май.

Шофьорите от Столичния градски транспорт настояват за отпадане на наредбата за регулиране на заплатите в дружествата с над 50 на сто държавно или общинско участие.

Те твърдят, че заплатите на работещите в сферата на общинския градски транспорт са "цинично ниски" и не са се увеличавали през изминалите десет години.

Лично кметът на София се опита да промени поне датата на протестите - от 15 на 21 май, след изборите за евродепутати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание