Големите надежди на кмета

Надявам се, че стачка няма да има, обяви Бойко Борисов и предупреди, че не може да влияе на лидерите на синдикатите
14 май 2007 08:46,
Големите надежди на кмета
Кметът таял надежди стачката да се размине. Снимка: Булфото

Аз се надявам, че стачка няма да има, заяви столичният кмет Бойко Борисов в ефира на bTV.

Относно това дали стачката е политическа, кметът Борисов каза, че ако някой си мисли, че той би могъл да повлияе на хора като Тренчев и Христов, е сбъркал.

Междувременно след среща със синдикатите при столичния кмет, лидерът на КНСБ Желязко Христов заяви, че стачната готовност остава.

"Аз не мога да посъветвам стачните комитети да отменят стачката сега на срещата си в депо Банишора, така че те остават в стачна готовност, изчаквайки извънредното заседание на общинския съвет и реакцията на правителството“, каза Христов. 

На разговорите при кмета, преговарящите са се разбрали на предстоящата извънредна сесия на Столичния общински съвет да бъдат поискани допълнително 7 милиона лева от общината за увеличение с 200 лева на заплатите на работещите в Софийския градски транспорт. 

Синдикатите настояват за осигуряването на безопасно движение на автобусите  по жълтата бус-линия, което да им бъде осигурено от КАТ. 

КНСБ и „Подкрепа“ продължават да настояват и за промяна на "срамната наредба" от 1 януари 2007 г. за облагане на социалните доходи. 

От своя страна кметът Бойко Борисов заяви, че се надява тези 7 милиона лева да бъдат гласувани от Столичния общински съвет и по този начин стачката да бъде отменена. 

Междувременно съветниците от ССД напуснаха извънредното заседание на Столичния общински съвет.
 
В декларация на групата се посочва, че напускането им е заради "политиканстването на гърба на протестиращите работници".

Общинските съветници от СДС и ДСБ също заявиха, че това е една безсмислена сесия, направена под натиска на улицата и по предложение на БСП.
 
Според Атанас Кондурджиев от ДСБ стачката е с политически привкус.
 
„Единият синдикален лидер, който е кандидат за евродепутат, я използва да се показва всеки ден пред медиите, а другият, за да бъде избран с 99% на конгреса на КНСБ“, заяви Кондурджиев.
 
Припомняме, че в неделя бе постигнато споразумение между синдикати, работодатели и Столична община по време на преговорите във връзка обявената стачка на столичния градски транспорт.

На срещата бе договорено увеличение на заплатите на шофьорите с 200 лева от 1 юни тази година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание