Ройтерс: Борис Велчев обеща обвинения срещу хора във властта

Борбата на България с корупцията и организираната престъпност не може да се пришпорва, заяви главният прокурор на страната Борис Велчев в интервю за Ройтерс
21 май 2007 16:32,
Борбата на България с корупцията и организираната престъпност не може да се пришпорва, заяви главният прокурор на страната Борис Велчев и подчерта, че обвинения срещу хора във властта ще има до края на годината.

В интервю за агенция Ройтерс Велчев призова за търпение от страна на Европейския съюз и огорчените българи и заяви, че политици и прокурори са сред лицата, които се разследват от екипа му.

“Скоростта не е най-важното нещо. Този кабинет се опитва да върши добра работа. Би било по-бързо ако живеехме в тоталитарна държава, но сега трябва да защитаваме човешките права”, каза още Велчев. Той посочи, че санкции на ЕС срещу България са малко вероятни, а ако бъдат наложени, биха затруднили усилията по разбиването на престъпните групировки и корумпираните служители, които им помагат да контролират големи сектори от икономиката на страната.

“Не вярвам, че ЕС ще наложи предпазни клаузи. България има проблем с липсата на опит. Чудя се ако ограничим международното сътрудничество....дали това ще ни се отрази добре?”, продължи той.

Агенция Ройтерс припомня, че София се намира под силен натиск да покаже, че се бори с корумпираните представители на правителството и извършителите на гангстерските убийства. Ако Брюксел прецени, че страната изостава, може да откаже да признава решенията на българските съдилища и да намали финансовата помощ за България.

Анализаторите смятат, че скандалът, в който беше въвлечен и министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, ще се превърне в тест за желанието на правителството да изкорени престъпността. “Смятаме да обявим резултатите от разследването в началото на юни”, каза Велчев. “Искаме обществото да знае, че не крием нищо, но няма да обвиним никого... на основата на репутацията му без да имаме доказателства”, сподели още той.

Прокурорът посочи, че екипът му разследва “топ личности”, но отказа да даде подробности. “Преди края на годината ще има обвинения срещу хора от властта, магистрати, административни служители и политици”, подчерта Велчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание