Либия: Предадохте ни. Какво сте ги заосвобождавали така празнично?

Затворниците трябваше още с пристигането си да бъдат закарани на място, където да изтърпят наказанието си, а не да бъдат освободени по този празничен и незаконен начин, каза либийският външен министър
28 юли 2007 17:33,
116
Либия: Предадохте ни. Какво сте ги заосвобождавали така празнично?
Медиците ни не трябвало да бъдат освобождавани по такъв празничен начин. Снимка: Булфото

Либия остро разкритикува днес помилването на медицинските сестри и на палестинския лекар, които се завърнаха в София във вторник, и го заклейми като „незаконна процедура” на властите на България, съобщи АФП.

„Затворниците трябваше още с пристигането си да бъдат закарани на място, където да изтърпят наказанието си, а не да бъдат освободени по този празничен и незаконен начин.”

Това заяви либийският министър на външните работи Абдел Рахман Шалкам на пресконференция в Триполи.

София „наруши законните процедури по отношение на естрадицията, предвидени от международното право и от споразумението за правна взаимопомощ, подписано между двете страни” през 1984 г., посочи от своя страна премиерът Багдади Махмуди.

„Ние следвахме законната процедура, България ни предаде”, каза Махмуди.

Според него, френският президент Никола Саркози, който взе голямо участие със съпругата си Сесилия в разрешаването на случая, е изразил пред него „недоволството си” във връзка с начина, по който са били освободени шестимата медици.

Либийският премиер Багдади Махмуди съобщи, че Либия е внесла меморандум в Арабската лига за приемане на общо решение срещу София на съвещание на представителите на страните-членки на лигата в понеделник.

Триполи сезира и Африканския съвет и Организацията Ислямска конференция, отбеляза той.

Либийският министър на външните работи Шалкам обвини европейските страни, че са политизирали случая с българските медици.

Той изтъкна, че те „са се обединили зад престъпниците (...) преди да приветстват тяхното освобождаване”.

Шалкам съобщи за „силен европейски натиск”, упражнен върху страната му и разкритикува хуманитарните и международните организации, които, вместо да критикуват освобождаването на „тези престъпници”, са „приветствали и аплодирали мярката”.

По-рано днес властите в Либия обявиха, че Чехия, Катар и България са внесли средства в международния фонд за семействата на заразените със СПИН либийски деца.

Нашето външно министерство обаче отрече информацията.

България, която е една от страните-учредители на Международния фонд "Бенгази", се е ангажирала още при създаването му, че ще има свой принос за осъществяване на неговите цели - техническа помощ за оборудване и модернизация на болницата в Бенгази, осигуряване на условия за лечение на либийските деца и изграждане в Либия на капацитет за борба със СПИН.

Това каза говорителят на Министерството на външните работи Димитър Цанчев в коментар на новината. 

Цанчев припомни българската позиция, изразена през миналата седмица от премиера Сергей Станишев и от вицепремиера и външен министър Ивайло Калфин, че опрощаването на либийския дълг към България е една от възможните форми за българския принос към международния фонд "Бенгази".

До този момент обаче решение за опрощаване на дълга не е взето и България не е превеждала средства във фонда, каза той.

Вчера Либия призова Арабската лига да свика извънредно заседание на арабските министри на външните работи, за да вземе единно официално решение за скъсване на дипломатическите отношения с България и замразяване на финансовите и икономическите отношения с нея.

Ден преди това Либия връчи официална протестна нота, в която се казва, че с незабавното помилване на медиците ни България е нарушила двустранния договор.

Семействата на заразените с вируса на СПИН либийски деца пък се обявиха срещу "незачитането на българския президент по отношение на международното право и кръвта на заразените деца" и казаха, че искат ареста на медиците и палестинския лекар, за да могат да излежат остатъка от присъдата си.

Те поискаха официално либийското правителство да сезира Интерпол, за да може шестимата да бъдат арестувани. Освен това те искат Либия да скъса дипломатическите си отношения с България и да експулсира всички граждани и български компании, които работят на територията й. 

По-късно главният прокурор на България Борис Велчев коментира, че няма абсолютно никакви пречки за помилването на българските медици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
1
 
! Отговори
Mila преди 16 години
"Предадохте ни"....хахахаха...какво пък им просветна на тея хора, че имало нещо, наречено закони, международно право и т.н.....удивително просто...удивително нагло!
114
0
 
1
 
! Отговори
европеец преди 16 години
наречена "опрощаване на дълга"Вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung много точно определя, че "Либия си пази фасона", като изразява недоволство от "начина на освобождаване" на медицинските сестри. Само, че квалификация от рода на "незаконно" трябва да се докаже, а що се отнася до другата квалификация "празнично", това въобще не е работа на либийската държава!В много от писанията "прелива" злоба, в други наивността е в по-голяма доза, но едно е безспорно, че Либия си изигра играта и изглежда "баницата и се услади".Само, че сега НЕ СМЕ САМИ, а в ЕС и такива инсинуации нямат такъв отзвук, както в началото на процеса.
113
0
 
1
 
! Отговори
EU преди 16 години
Логично бе да са помилвани ,щом се доказа ,че са невинни по обвиненията за заразяване ! За всички други обвинения мисля,че достатъчно лежаха ,и са си изкупили вината ,каквото и да са правили ! А за Арабските деца Честно да ви кажа не мога да ги съжалявам ! Дори и да се насилвам да ги съжелявам ,не мога ! Каквото и да си говорим са *** *** ! Да слагат един Ататюрк да ги цивилизова малко и тях ,пък може и да приемат правата вяра ! Както и да се преструваме следващата воина ще е на верска основа ,както върви към свършване на арабските запаси ! Лошото е ,че до тогава тихомълком завземат Европа и се множат като *** !
112
0
 
1
 
! Отговори
Neli преди 16 години
Защо винаги когато се случи нещо хубво ние го опорочаваме? Ако не бяха освободили медиците, а беше поредната заблуда щяхте да псувате. Сега били развратници.Защо не казахте нищо преди това? Защо не се въпротивихте на "Не сте сами"? Да ама май са сами, защото никой народ не би излял цялата си натрупана злоба срещу 7 човека, които нямат вина за състоянието на България. Ами като пишете така се замислете за близките и децата им. А като си мислите, че им е било лесно отидете вие на "курорт" в либийските затвори. Аз се радвам за освобождението им и мисля, че всеки истински българин трябва да се радва и да има повече доверие на самия себе си. Тази злоба никога не е помагала, няма и да помогне.А родителите какво направиха с 1млн.$ - купиха си коли, а някои си взели и 2-ра жена. Те не изтъргуваха ли живота на болните си деца? Защо не пожелаха наистина да разберат причината за заразяването, а скочиха срещу първите, които Кадафи им посочи?Да ама аз вярвам на сънародниците си (медиците) и съм убедена в тяхната невинност, нещо което потвъдиха и всичкки учени.
111
0
 
1
 
! Отговори
Гери преди 16 години
Точно Либия да говори за погазване на международното право...това е просто гротескно! Няма международноправна норма, която тази страна да не е нарушила и е странно, че прави забележки на който и да било...наглост!
110
0
 
1
 
! Отговори
Дойче веле и Таймс преди 16 години
"Начина,по който България процедира наруши международното право и междудържавни договорености,внесе конфрикт между държави,които активно й помагаха за освобождаването на българките,и показа,че държавата се управлява от структури на ДС,а в България няма гражданско общество"Който разбрал разбрал,койте не е няма и да разбере.
109
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
ivo sas zaglavieto "***"-siguroi ne ti e ostanalo na koi da turi6,zatova iska6 da turi6 na allax bradata.napravoto sejelqvam.ai turi da te vidq,ama ne ti stiska nali?
108
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Доста глупости изчетох тук и съм удивена от наивността на по-голямата част от мненията.Препирни помежду си за кой има право,кой не.Невинни или не,Щастлива свобода и прочие лакардии.Животът е конкретно нещо.Има правила,норми,закони,които ако спазваш си свободен.Ако нарушаваш си обект на съдемната система на конкретната държава,че и на международното право,както в този случай.Факта,че България като държава се държи в световният правен мир като терорист е достатъчно красноречив факт,че в тази държава законност няма,а народа няма гражданско общество.Едно нормално гражданско общество никога не би търпяло да си има президент агент на ДС,депутати и министри също агенти на ДС,ненаказани престъпления и убийства,нечувана и невиждана корупция от до и т.н.Вие,уважаеми братя и сестри просто нямате ценностна система,защото комунистите Ви развратиха и изкривиха начина Ви на мислене.Направиха Ви скотове,които живеят на ръба на оцеляването.Търпеливи и оцеляване поединично.Набиха Ви в тиквите,че другар и колектив са мръсни думи,защото силно подхождат на индивидуализма на българина и много удобно обслужва максимата"Разделяй и владей!"И Ви разделиха,и Ви владеят политически,икономически и всячески,а Вие крещитемедиците са невинни!Няма невинни.Никой нигого не може да натика в затвора,да го осъди два пъти на смърт,да платиш откуп за милиарди и да твърдиш"Платихме като попове,ама те са невинни!"Невинна съм Аз и всички други 6 000 българи,които сме тук в Либия и никой не е чувал за нас.Нито полиция,нито съд,нито България,ни света!Най-ме кефят тъпанарите,които никога не са били в Либия,а се изказват компетентно или пък ония,дето бъкел арабски не знаят,работили в пустинята и жив човек не видяли,обаче знаят.Говорете,говорете,говорете.Всякакви глупости говорете,за да Ви видят управляващите простотията за сетен път,че да знаят как да Ви изклатят и на следващите избори,*** чукат на вратата.Клатили са Ви и пак ще Ви изклатят.*** народ,слаба дъражава!
107
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
a bre tozi koito se predstavia kato *** 6te ima da diha6 mnogo o6te,prost ***.kakva vina ima allax?vaj se kolko si tap i prost.6te psuva6 allax.ako stiska gazeca idi i utrepi libiicite.s prikazki ne se qde vafla borovec :::)))).glup4o
106
0
 
1
 
! Отговори
ivo преди 16 години
pojelavam na libiicite da puknat v adski muki i praseta da il lijat krakata da puknat dano si4ki *** smotani az predlagam da idem si4ki do libia i da gi izbiem posle i v irak i nasiakade da go tura na alax v bradata
105
0
 
1
 
! Отговори
ura!!!! преди 16 години
10 dena bez internet v planinata. sega, razbiram - pusnali sa gi!!!!!URA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! sus slowashka bira!nazdrave!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
104
0
 
1
 
! Отговори
z преди 16 години
Сигурно и *** можеш да измайсториш след като си такава майсторка.
103
0
 
1
 
! Отговори
X преди 16 години
Много се писа и се каза за този случай. Най-добре да се помирим! Всеки има право на мнение и да си го защитава, но нека бъдем по-толерантни по между си.
102
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
в нито един западен вестник не пише НЕВИННИТЕ БЪЛГАРСКИ СЕСТРИ, а биват наричани ОСЪДЕНИТЕ НА СМЪРТ И ОТКУПЕНИ български сестри
101
0
 
1
 
! Отговори
Иванова преди 16 години
Кристияна Вълечева е известна в цял Триполи с оргиите, които организара, това всъщност е семейният им бизнес с така наречиния д-р Здравко Георгиев. Всеки който е бил в Либия го знае и ще го потвърди. Аз съм една от тях.
100
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
До всички безумни яростни защитници на медицинските *** - намереке бр.1 на списание ЕГО (бившето ЕГОИСТ) и прочетете за далаверите и гадната политика на управниците ни, кака са плащали тайно заплати на сестрите, докато са били в либийския затвор, с наши пари, на данъкоплатците, скъпи дрешки, които те са препращали с колети на роднините си в България и за разработената стратегия от адвокатския екип и измислената версия с мъчителите - и в нито един европейски и световен вестник не пише НЕВИННИТЕ БЪЛГАРСКИ СЕСТРИ както във в.Труд и в.24 часа, а пише ОСЪДЕНИТЕ НА СМЪРТ И РАЗМЕНЕНИ БЪЛГАРСКИ СЕСТРИ
99
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
МАМА ВИ ДА *** *** ***, ПАК ЛИ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ЩЕ ПЛАЩА ЗА КУРВАРЛЪКА ВИ БЕ - СРАМОТА
98
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Ако още не сте забелязи,че сестрите са само 4,които бяха използвани от бг ДС да си измъкне посраните агенти Кристияна и Здравко,който пък изобщо не е доктор от 22г и в Либия никога не е работил като лекар,пък Ашраф студент-лаборант,който тепърва щял да почва да учи за доктор...Гоце си прибра колежките.Глухи ли сте?Слепи ли сте?Или,много съм як ***,мразим да мислим?!Цялата тая далавера си беше на бг ДС и си Ви я изигра както винаги с много банални средства,познати до болка.
97
0
 
1
 
! Отговори
djasta prasta преди 16 години
честно казано и мен малко ме подразни цялата помпозност. Можеше малко по мирно и тихо да ги помилва, не с такава гластност.
96
0
 
1
 
! Отговори
nenkin преди 16 години
shto ne si gledat rabotata libiicite? malko parili im se dadoha