Биолчев: Университетът е пъдил царе, ще изпъдим и една коалиция

Министерският съвет отряза главата на университета, каза ректорът на СУ по повод решението на кабинета да отнеме голяма част от имота на СУ в „Двореца“ - Балчик
23 авг 2007 13:28,
32
Биолчев: Университетът е пъдил царе, ще изпъдим и една коалиция
Биолчев не пожела да коментира какви са интересите и целите, които стоят зад това решение. Снимка: Булфото

С това решение на Министерски съвет отрязват главата на университета. Това заяви ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ Боян Биолчев по повод решението на Кабинета за отнемане на голяма част от имота на СУ в „Двореца“ - Балчик и предоставянето му на Министерство на културата.

На 19 септември ще имаме Общо събрание и ще решим каква ще бъде нашата реакция. Университетът е пъдил царе, ще изпъдим и една коалиция. Това е позор, каза Биолчев.

Той не пожела да коментира какви са интересите и целите, които стоят зад това решение, след като преди това имаше съдебни решения в полза на Университета по спора с управата на Двореца. С днешното решение Министерски съвет уточни правата на управление на ДКИКЦ “Двореца” и Софийския университет по отношение на Ботаническата градина в Балчик.

Според представителите на университета с това решение Ботаническата градина на практика ще престане да съществува, понеже проектът предвижда да се ограничат правата на ползване и управление на Алма матер до разсадник и стопански двор на около 11 декара от общо 200 декара.

Решението на МС гласи: Правителството отне от Министерството на културата - Държавен културен институт културен център „Двореца“ Балчик и от СУ "Св. Климент Охридски" правото на управление върху недвижим имот със статут паметник на културата с категория национално значение защитена територия с площ от 196 048 кв. м.

Отнетият имот се предоставя отново на същите ведомства - на Министерство на културата поземлен имот с площ 183 489 декара от местността „Двореца“ заедно с всички разположени в него сгради и съоръжения, включително сграда със застроена площ 45 кв.м.; на СУ поземлен имот с площ 6,904 декара /по кадастралната карта на Балчик разсадник/ и поземлен имот с площ 4,769 декара /стопански двор/ заедно с всички разположени в тях сгради и съоръжения.

Частта от терена, която се предоставя безвъзмездно за управление на университета попада в охранителната зона на груповия паметник на културата Културен център Двореца.

Теренът е подходящ за използване за изследователски цели в областта на паркоустрояването, за развитие на научна дейност в областта ботаниката и чрез обособяването на подобен център се гарантира възстановяването, поддържането и режима за опазването на този национален паметник на културата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
СТОЯН преди 16 години
КАТО , чета нещата по долу става ясно че този професор Биолчев не прави протест за университета. Той явно не е такъв човек, защо не направил нещо да защити собственоста на университета а само се "ядосва" когато има нещо гнило. Така че и аз като бивш студент се срамувам, няма университет в САЩ кадето може да има подобен ректор.
30
0
 
0
 
! Отговори
Градинар преди 16 години
До:професор Боян БиолчевРектор наСофийски Университет Св. Климент Охридски Здравейте.Пише Ви възпитаник на Факултета по биология към Софийския Университет.Искам да споделя с Вас моята потресеност от действията на Ваш служител.Така наричаният, д-р Косев, директор на университетските ботанически градини, изживявайки се не на директор, а на Диктатор - причинил следните щети на университета:- от както е на длъжността директор, броят на напуснали по взаимно съгласие, уволнени или с прекратени трудови договори е повече от 50 за няма и 2 години. Това може да се провери в личен състав.- Студентите по ботаника във факултета по биология посещават ботаническата градина на околовръсното, а не тяхната си... нашата. Тази която носи названието университетска. С две думи ботаниците не ходят в ботаническата градина.- Градината във Варна вместо да расте на растително разнообразие, тя се превръща в конюшна. Просто му се искало на диктатора да има кон.- Градината в Балчик....кой прави постоянно скандали? Кой иска да има постоянна суматоха? Кой има полза от това? Да наистина има полза.- Ботаническата градина в София. За нея...След като се приключи с каквато и да е научна, изследователска дейност, тя се превърна в терен за купони, партита, сватби. Магазин за цветя ще Ви посрещне още на входа. Сега вече е и Фирма...университетска фирма за озеленяване.Та след една десета от изброените щети (знаете откъде може да вземете още) бих искал да направя следните изводи.Два апартамента в София, кола не каква да е, а Волво, цветарски магазин на ул. Раковски и още 2 в Русе, оранжерия в Княжево и още доста неща. Как се купуват с една заплата? Дори тя да се равнява на професорска.Защо ли има постоянно някакви ремонти в Градините? Кой краде в суматохата? Колко лева е отчел в счетоводството от магазините за цветя на входовете на Градините? Видяхте ли кабинета на директора на градините? Видяхте ли кожения салон вътре? След като си направи предаване Цветен магазин по БНТ на гърба на Университета, си отвори фирма университетски озеленители.Та това ли е работата на университета? Какво направи той за науката през тези 6 години? Къде е научният му екип? Къде е какъвто и да е екип? Ако това е реномето на моя университет, то аз не се гордея с него.Считам написаното дотук е достатачно, за да вземете адекватни решения по въпроса с директора на УБГ. Когато едно растение има ***, то се пръска с инсектициди. Когато една Университетска Ботаническа Градина има ***....Вие знаете какво да правите.*Това писмо ще бъде пратено на възможно най-много хора, запознати с обстановката.
29
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
"Красотата ще спаси света" Ф.М.Достоевски
28
0
 
0
 
! Отговори
eмо преди 16 години
Е как си играят игричките и ние си гледаме само:) Странджа, Иракли, Рила, Балчик....това са само малка част от посегателствата и гаврите на това правителство с хората. Абе *** спрете се малко бе!!!!! Не съм много запознат с проблема, но си имам мнение естествено(като всеки българин) -предпочитеам всичко да е в ръцете на СУ-така ще е по-сигурно. При МК ще има концесии, раздъжавяване.....Айде Биолчев вдигай студентите и да ги сваляме докато е топло! Да се повтори 1997!
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
тя коалицията не е за пъдене,а за Белене-да създадат там Ботаническа градина и внуците им да я приватизират
26
0
 
0
 
! Отговори
w3d преди 16 години
типично в български стил ;) докога ще търпим хора, които поставят личните си интереси пред интересите на българия? не мога да разбера какъв министър на културата може да бъде един неграмотен човек... неграмотен, но верен на червената партия...
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимка преди 16 години
Не знам дали си спомняте... още по времето на кабинета на Симеон се говореше, че МК, в лицето на Абрашев подготвят подобена акт. Планът беше да се построи етно-културен комплекс (или там както го бяха нарекли), което си е завоалиран начин да наречеш поредния хотелски комплекс. Не се съмнявайте, МС за отрицателно време ще отчужди имота си на частни инвеститори!!! ЗАГИВА ЕДНО ОТ НАЙ-ПРЕКРАСНИТЕ МЕСТА У НАС!
24
0
 
0
 
! Отговори
A2 преди 16 години
Биолчев,изкарай студентите пред парламента и ще видиш колко честни Българи ще застанат с вас!Да ги сваляме-аз сам за!!!
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Не е ли все едно кой я стопанисва? Особено пък когато я разрушат? И въпроса сега не е защо му е на СУ, а за чий му е на т.н. "министерство на културата"? Скоро там ще си изникне поредното хотелче и няма връщане.. и естествено някои ще се нагушат още щото малко им е било до сега..
22
0
 
0
 
! Отговори
bg преди 16 години
тоя *** културния/СТЕФЧО/....Вие си мислите,че той е един от вас..ха-ха.Тоя *** отдавна е милионер...не от кино,и не от театър...Партията...тя го уреди....И вие си мислите,че той мисли и взема решения....МИСЛЯТ ЕВРЕИТЕ,А ЧЕРВЕНИТЕ *** ИЗПЪЛНЧВАТ
21
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Не зная кой трябва да го стопанисва този дворец, но това което беше досега си беше един голям абсурд. Миналата година ходих там - оказа се че трябва да плащам две такси, за да вляза - на двамата собственици поотделно.
20
1
 
0
 
! Отговори
marin преди 16 години
Bravo na Biolchev!!!
19
0
 
0
 
! Отговори
асистент преди 16 години
"Държавна сигурност беше мафия, която си имаше държава Народна република България. Такава държава от 1990 г. няма. Като продължава да пази анонимността на бившите агенти на ДС на НРБ, парламентът пази убийци спомнете си за Георги Марков. Пази национални предатели, които за малко не превърнаха България в 16 съветска република. Пази некадърници, които загубиха Студената война. И в крайна сметка пази себе си, както на 1 юни 2006 г. вътрешният министър Румен Петков официално призна:Ако кажем всичко за Държавна сигурност, ще срутим държавата.Браво професоре - ние българите сме с теб и с/у комунистическите агенти,като гоце и исие,комунистически олигарси....БРАВО И ОСТАВКА НА ГОЦЕ!
18
0
 
0
 
! Отговори
mary преди 16 години
http://gradinata.hit.bg
17
0
 
1
 
! Отговори
fen na su преди 16 години
Давай Биолчев - с теб сме! Кажи кога да тръгваме и да ги махаме тия !!!!
16
0
 
0
 
! Отговори
ve4e ne znam koi sum преди 16 години
УРАААА, продължава любимият ни филм "НА ВСЕКИ ДЕКЪР"....ако някой не се досешта какво следва......с тия няколко декар4ета...хмм.....но ще дойде време по екраните да излезе и "Мизерията отвръща на удара"
15
0
 
0
 
! Отговори
Горския преди 16 години
Защо му е на Данаилов Двореца в Балчик, със сигурност има паметници на културата които са много по ценни от този еклектически архитектурен сбиротък от началото на 20 век? Защо Данаилов не поиска да стопанисва Татул, Перперикон, Оборище, Трапезица, Светицата, Аллекснадровската гобница и т.н. ? Защото там на морето служителите от министреството ходят на почивка - затова. Същите тези които не са били нито веднъж на обектитите които посочих по-горе. За СУ ми е ясно защо искат двореца - били са там 50 години имат си някакви задачи в градината, печелят по някой лев от вход (и защо да не печелят, поне тези пари отиват за образование, а иначе ще отиват за почивка на чиновниците)
14
0
 
0
 
! Отговори
gradina преди 16 години
Доста хора тук не са наясно с проблема, но коментират ангро :(Дано поне журналистите да разберат, че тук има голяма далавера и не само това, има неспазване на законите на страната ни
13
0
 
0
 
! Отговори
tonkata преди 16 години
Profesor Biol4ev mai ostana edinstveniq buditel v tiq ujasqva6ti vremena..... Poklon Profesore!
12
1
 
0
 
! Отговори
завършил преди 16 години
"Университетът е пъдил царе, ще изпъдим и една коалиция. Това е позор, каза Биолчев." - абсолютно вярно! Всяко решение на това правителство е в ущърб на Българския народ. Затова всеки завършил висше образование трябва да подкрепи г-н Биолчев и да помагаме да се разкарат овреме крадците от парламента и министерствата.