Че Гевара - терорист

„Истинският Че Гевара” представя ревлюционера като „кръстник на модерния тероризъм”
26 ное 2007 13:26,
22
Че Гевара - терорист
Корица: Мак

Четиридесет години след смъртта на Че Гевара ликът му все още може да се види навсякъде. Представят го като мъченик на революцията, жертвал живота си, за да помогне на бедните в Латинска Америка. Списание „Тайм” го обяви за една от личностите-икони на ХХ век, Холивуд направи филм за него, звезди като Анджелина Джоли, Мадона, Карлос Сантана, и др. носят фланелки, бижута или татуировки с неговия лик.

В новата книга на издателска къща Мак обаче, той е представен в съвсем друга светлина.

Истината винаги има поне две страни и в „Истинският Че Гевара” на Умберто Фонтова революционерът съвсем не е нежна душа и самоотвержен герой – той е яростен комунист, който не се колебае да разстреля бременна в шестия месец жена, чието единствено престъпление е, че семейството й му се противопоставя.

Че също е самозван лекар, абсурдно некомпетентен партизанин и нещастен подлизурко. Обгражда се с невероятен лукс, докато се представя за „човек от народа”. Планира да хвърли атомна бомба върху Ню Йорк.

В своята книга Умберто Фонтова, кубински емигрант, развенчава редица митове за „световния символ на революцията”. Заради кръвожадната му омраза към „капитализма” Фонтова нарича Че „кръстник на модерния тероризъм”.

Експлозивният език на Фонтова поддържа жив интереса на дори на читатели, които не са съгласни с неговите твърдения. Но те се базират на серия интервюта с оцелели от зверствата на кубинския режим, както и на свидетелствата на американския агент на ЦРУ, разпитал Гевара преди боливийското правителство да го екзекутира на 9 октомври 1967 г.

Четиридесет години след смъртта на Че Гевара тази книга ни подканя да свикнем с мисълта, че Че е мъртъв. И по възможност да не бъдем сред „полезните идиоти”, които го обожествяват.

Съгласни или не, сме длъжни да видим и другата страна на монетата...

Издава Мак.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
1
 
! Отговори
krase преди 16 години
toi e bil velik komendant i koi kakvoto iska da misli za Che nikoi ne moje da me ubedi v obedi f obratnoto
20
2
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Много хора, никой не ги забелязва, а те умират да са известни. Най-простият начин е да се опитат да ги свържат с някоя много известна историческа личност или събитие, като примерно я оплюят, убият и т.н. Точно така стана и с онази дето се опитва да промени историята около Батак. Поп Кръстьо го помним заради Левски. Сега и този се опитва по същия начин да го помним заради Че. А Че Гевара наистина е велик.
19
1
 
4
 
! Отговори
Sony преди 16 години
Струва ми се, че грешите - Гевара е престъпник и убиец. Бях на представянето на книгата "Истинският Гевара" и мисля, че престъпника си е касапин - Че Гевара.
18
0
 
0
 
! Отговори
Антонино Рохас преди 16 години
Hasta siempre comandante Che Guevara...
17
0
 
1
 
! Отговори
Gold преди 16 години
Който си ще, да го харесва, който си ще, да го мрази. На мен лично ми е безразличен. Но че тази книга явно е поръчкова за мразещата страна, се вижда от самата статия:"Но те се базират на серия интервюта с оцелели от зверствата на кубинския режим, както и на свидетелствата на американския агент на ЦРУ, разпитал Гевара преди боливийското правителство да го екзекутира на 9 октомври 1967 г."То е съвсем ясно, че агентът на ЦРУ няма да го опише като положителен герой, я! Нито пък емигрантите от Куба ще го опишат като такъв, особено ако им е платено добре (или им е осигурен някакъв статус) от американското правителство. Но не разбирам и "революционната" истерия по отношение на него, тя също ми се струва безсмислена. Най-вече защото се базира на сведения, предоставени от Фидел Кастро и други сподвижници. То разликата между "революционер" и "терорист" се определя само от силните на деня (примери колкото искаш - в днешно време ИРА,ПКК и ЕТА са терористи, а АОК в Косово и Македония са революционери-борци за права). Така че и такава книга е поредното хвърляне на прах в очите.
16
1
 
1
 
! Отговори
Николай Георгиев преди 16 години
Ще се гътне Кастро и режимът му. Истината ще излезе наяве и Че ще отиде където му е мясроро - на бунището на историяа. Там където са повечето "борци" срещу световния империализъм :)))
15
0
 
1
 
! Отговори
nqkoi преди 16 години
Da napomnqm li za amerikanskite "geroi" ,deto sa potopili nqkolko britanski koraba s 4ai , t.n. "bostunska 4aema ceremoniq"..Dali sa prestupnici spored vas !? deeba i glupacite sa tezi,koito sa go napisali...Naciq,koqto sled 2rata svetovna voina e bombardirala 52 durjavi ,BIEIKI se za "demokraciq" (kato da se 4uka6 za devstvenost) mi govori za tova koi e terorist..Da im go na4ukam na shtatite,zaedno s tehnite glupavi poddrujnici !
14
1
 
1
 
! Отговори
BG® преди 16 години
Това е истината! Чудно как се разпространи, защото по-принцип тази истина е неудобна за много хора по света и особено в България...
13
1
 
1
 
! Отговори
yanki преди 16 години
Сладурът емигрант сигурно е на доларови ясли и трябва да си заслужи "стипендията". По-добре е дза напише какви са заслугите на Буш-мена за подема на тероризма в целия свят.
12
1
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
стига сте печатали простотии! кой е този автор,световно неизвестен?????символи от световен мащаб не се изтриват с едно книжле...HASTA LA VICTORIA SIEMPRE, COMANDANTE CHE GEVARA!
11
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Пак почнаха да пренаписват историята някои, ама такива герои като Че Америка няма и няма да има, щото там са само зеленчуци, а колкото до тероризма-те са най-големите терористи в днешно време.
10
0
 
1
 
! Отговори
ozzy преди 16 години
Не виждам нищо странно-преди месеци една *** се опита да оплюе Батак,сега този емигрант от куба/в това никой не е сигурен/на който лично на мен името нищоне ми говори,плюе Че.....странното е защо изобщо обръщат внимание на такива,които за да направят впечтление/защото не могат с друго/са готови да оплюят и майка си.А що се отнася до Че,тои е влезнал в историята,колкото и да не им се иска на някои.Все пак американците са изпратили цяла армия за да го убият,и това е защото в америка са ,,демократи''и се справят с противниците си демократично.....само Кастро им се изплъзва вече толкова години и им прави службите за смях.Всъщност Кастро е велик човек/това го потвърждава всеки който се е докоснал до него по някакъв начин-дори и американци/,а в америка не понасят истинските мъже-трябва да са малко с мека китка за да им са гъзят.След време и за него разни ,,демократи'' като тези в българия бивши партийни секретари ще плюят и по него..........
9
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Che lives forever!
8
0
 
2
 
! Отговори
X преди 16 години
пак някой е открил топлата вода и иска пари за това:)Че такъв е бил, разбира се, да не бил татко Терез:)Интересно обаче защо тези публикации изплуват в момент когато в Латинска Америка се появиха хора като Чавес и Ево Моралес, които не са драги на американците...
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
обективните факти нямат националност,но пък от друга страна подлизурковците и изтривалките -също.
6
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Про-американска пропаганда.
5
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
като цяло може да се различат вече две отделни елемента:1. пи аp продукта Че и2. историческата личност Гевара.като вторият май се оказва не много достоен за подражание.
4
1
 
1
 
! Отговори
Lestat преди 16 години
"Че също е самозван лекар, абсурдно некомпетентен партизанин и нещастен подлизурко." - дали е лекар никой не го интересува - некомпетентен партизанин - това само некомпетентен човек може да го каже ... а за подлезурко - всеки човек се подмазва за да се изкачи ...
3
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Така е истината има много старани ама само една от тях е вярната
2
0
 
3
 
! Отговори
преди 16 години
Всички *** като този трябва да се разстрелват!Жалкото е, че в България не се били разстреляни навремто г.димитров, д. джуров, т. живков и т.н. ***...