Африка до корен

Ди Ди Бриджуотър идва за втори път у нас да представи новия си търсещ, емоционален и впечатляващ афро-джаз проект
24 яну 2008 18:01,
4
Африка до корен
Снимка: Jazz +

Една от най-големите джаз певици в света - Ди Ди Бриджуотър, носителка на две награди „Грами” идва у нас за втори път. На 18 март от от 20:00 ч. в зала 1 на НДК тя ще представи най-новия си проект.

В "Red Earth - A Malian Journey" Ди Ди Бриджуотър смесва гласовете, музиката и традиционните инструменти на Мали със североамериканския джаз език. Още при предишното ни гостуване у нас, певицата каза за него: „той е кулминацията на решението ми да открия африканските си корени.”.

В това пътешествие ще я придружат едни от най-добрите музиканти и певци от Мали – Кабине Куяте и Мамани Кейта, Муса Сисоко, Якуба Сисоко, Лансине Куяте и Шериф Сумано, както и Едсел Гомес, Айра Коулман и Минино Гарай. За първи път у нас гостуват африкански певци от такава класа.

С общия си проект с тях, певицата отправя едно от най-важните си музикални послания до този момент. Освен това тя показа, че има куража да поеме по трудния път към Африка, за да намери своите корени и да прегърне забравеното си наследство.

Целта на Ди Ди е не да направи джаз албум с малко афро цвят, а да създаде цялостен проект с едни от най-добрите африкански музиканти, които свирят на традиционни инструменти.

На сцената гранд дамата ще е обградена от балафон – предшественик на ксилофона; нгони и кора – струнни инстументи, от които произхождат днешните банджо и арфа дум-дум; джембе, токинг дръм и кахон – перкусионни инструменти, отговорни за полиритмията на Африка.

Една толкова многобразна звукова картина, която кара сърцето да запее, а краката сами да затанцуват. А Ди Ди не се успокоява, докато не вдигне на крака публиката, пожелала да се потопи в афиканското й приключение.

В търсене на своите предци, Ди Ди започва своето пътешествие от Бамако – столицата на Мали. През нея протича река Нигер, а името на града идва от думата “бамбара”, която означава – място с крокодили. В това място с богата история и с червена почва, певицата намира своя отдавна напуснат дом и създава проекта Red Earth – A Malian Journey.

Диди е на deedeebridgewater.com

Чуй песните от афро-проекта тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
vili преди 16 години
mnogo e qka daje jenata, evala!!!
2
0
 
0
 
! Отговори
кът са напия преди 16 години
То голяма красота,голямо чудо.
1
0
 
0
 
! Отговори
sas преди 16 години
Красива е.