Юхновски остава шеф на БАН

Академикът бе преизбран за председател на БАН, обеща по-високи заплати и по-голям бюджет
11 фев 2008 12:47,
14
Юхновски остава шеф на БАН
Академик Иван Юхновски. Снимка: БГНЕС

С 85 гласа за, 18 против и 5 бели бюлетини, общото събрание на Българската академия на науките преизбра сегашният председател Иван Юхновски.

В тайното гласуване участваха 108 от 120-те члена на общото събрание.

Акад. Петър Кендеров заяви обаче, че ще оспори избора.

По- рано днес вторият номиниран за поста - акад.Никола Съботинов се оттегли от участие в избора и пожела успех на опонента си.

В словото се Иван Юхновски обеща повишаване на средната заплата в академията, и от 1 март да стане 528 лева, а от 1 юли 591.

Той обяви, че бюджетът на БАН за 2008 година ще достигне 108 милиона лева, като 40 на сто от тях са от собствени приходи.

Академик Юхновски се обяви и за създаването на съвет на младите учени, които да участват в управлението на БАН и академията да започне да работи активно с бизнеса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
ami tozi ot filiala IPF kam BAN v Plovdiv deto za da se zadarji direktor niakolko pati smenia imeto na filiala????Obache zdravo prodava imotite daje mu dadoha i NPP kam BAN Plovdiv da razprodade!!!
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 16 години
В БАН работят не само, научни работници, но имнго специалисти с висше образование.Тяхната заплата е около 264-275лв.Много то тези специалисти са жени, които сса глава на семейства, те кака се справят! При това в целия БАН се "плаче" само за сътрудниците, а някои от тях не са влизали в лаборатория с години, не ангажират специалиста си с работа, а в последствие последния е виновен, че не работи и видете ли за това са малки заплатите на специалистите. Чистачките получават минималната заплата, нямат отговорност и с надбавките стигат заплатите на специалиста! Но можаха да вземат веднага плоския данък, без да компенсират с нищо и то удариха малките заплати при заплата от 275 лв. данакът беше 17лв., а сега е 27лв. Проф.Юхновски преди Нова година беше обещал, че на всички ще бъдат оправени заплатите с около 20%. На обещания е щедър, но на думи хич го няма! А и как да го има когато не е в състояние да защитава интересите на подчинените си пред Министерството. Но за търговия много ги бива по върховете, разподадоха много от имотите на БАН и т.н....
11
0
 
1
 
! Отговори
antinauchno преди 16 години
В нормалните държави наука се прави в университетите, в България - някакъв безполезен мастодонт БАН. Но не само БАН е излишна структура. Ако вземете един списък на всички министерства, държавни и изпълнителни агенции и какви ли не наследени тромави структури, ще видите, че по-голяма част от тях припокриват функциите на други подобни ***. Никой и никога, обаче, няма да дръзне да направи функционален анализ на тези излишни, харчещи огромно количество бюджетни пари, структури, и да ги сведе до един достатъчен минимум. Къде иначе ще се подвизават политическите послушковци
10
0
 
1
 
! Отговори
СИРМА преди 16 години
а защо не пишете какви скандали е имало при избора,а? Всички комунистич3ски професори и академици,са спретнали такъв огромен за срам скандал.Всеки от тези старчоци е искал да е на този пост,защото заплатата е стой па гледай.Всъщност тази комунистическа гробница БАН е за бонището.Тези дърти комуноисти,каква нова и съвременна наука ще изфабрикуват със закърнелите си изкуфели мозъци.СРАМ Е ТОЗИ БАН за България,Но докато комунисти ни управляват,тея изкукали старци щше си седят в БАН и ще си получават,това,което не заслужават.Знаеме,кои ставаха професори и академици - теЗи,които бяха КОМУНИСТИ.
9
0
 
1
 
! Отговори
щерю преди 16 години
Този комунистически БАН - трябва да се затвори за век и веков.
8
0
 
1
 
! Отговори
ДП преди 16 години
Всъщност малко хора извън "научната" общност могат дори да започнат да си представят степента на мафиотизация в тези среди.
7
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Академик Юхновски се обяви и за създаването на съвет на младите учени, които да участват в управлението на БАН и академията да започне да работи активно с бизнеса.Ох, както досега ли?Както досега ли?Ако не са ви яли попарите, само като ви слушат...лесно е да се заблудат.КОЛКОТО ДОСЕГА РАБОТЕХТЕ ТАКА, ТОЛКОВА И СЛЕД ТОВА.Като не можете да привлечете млади хора на къде сте тръгнали с познанията ви по английски и компютърната ви грамотност.
6
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Има голяма далавера в тази история.Младите учени стачкуваха за заплати.Набързо се справиха с тях.Единици от академиците оспорват и се възмущават,но съм сигурен ,че тук има намеса на първите трима управляващи мъже.Не може тази работа , да е толкова проста колкото изглежда.Сам човек ,без подкрепата отгоре ,не може да направи толкова нарушения.
5
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Вие не сте разбрали... сега минималната заплата за доктор е 280лв, а на старшите е около 500лв.
4
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Тоя мушморок защо не си е каза неговата заплата!!!!!
3
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Те тоя вече е нагъл до безобразие!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Няма ли в тая скапа държава останали свестни млади хора бе!!!!!!!!!!!!Пу да му се невиди и алчите мошениците!!!!!!!!!!!P.S. Дали е подал молба до дядо Господ да го държи на земята още 2-3 мандата??????
2
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Da, naukata opredeleno trqbva da dava dosta poveche, ako iska sveji umove na svoq strana, a ne hora deto nqma za kakvo drugo da gi vzemat.
1
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
a be na nekoi det mo 4atka pipeto 6te ideli da ba4ka za 500 600lv.ne6to sme6no mise struva