Афганистански хроники

У нас излиза новият роман “Хиляда сияйни слънца” на новия феномен в американската литература - Халед Хосейни
14 фев 2008 18:38,
Афганистански хроники
Корица: Обсидиан

У нас излиза новият роман на автора на бестселъра “Ловецът на хвърчила” - Халед Хосейни.

След като првата му книга го направи световно известен (по нея вече е сниман филм, който ще излезе у нас през април), той ни поднася “Хиляда сияйни слънца” – едно от най-продаваните заглавия за миналата година.

Драматичен и вдъхновяващ, романът представлява разказ за съдбата на две жени, събрани под общ покрив от опустошителната война в Афганистан и измамата на един  деспотичен мъж. Мариам и Лайла са от два свята, от различни поколения и култури. Тяхната среща поражда омраза помежду им, но животът ги превръща в приятелки и съюзници, разделени от смъртта. 

Тази удивителна история за един негероичен живот с героичен завършек  крие неочаквани обрати, трагични и щастливи изненади. От нея отеква свистене на ракети и музика на тамбури, носи се миризма на ориенталски подправки и барутен дим. 

„Хиляда сияйни слънца” е хроника  на три десетилетия от потресаващата история на Афганистан. Темите, които разглежда са приятелството и саможертвата в името на достойнството и обичта.

Самит автор е дълбоко свързан със страната – той е роден в Кабул,  баща му работи в Афганистанското външно министерство, а майка му преподава в девическо гимназия.

През 1970 г. Хосейни и семейството му се местят в Техеран, Иран, където баща му работи в Посолството на Афганистан. През 1973 г. семейството му се завръща в Кабул, където се ражда по-малкия брат на Хосейни. През 1976 г. бащата на Хосейни започва работа в Париж, Франция.

Семейството отказва да се завърне в Афганистан, поради кървавият преврат, с който комунистите вземат властта. Така се озовават в САЩ, където Хосейни се превръща в истински феномен в най-новата американска литература.

Издава: Обсидиан

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание