Арестуваха шефа на Съдебна медицина, търгувал с органи

Доц. Станислав Христов направил 98 незаконни експлантации, давал на роднините по 800 лв. за тяло
18 мар 2008 14:14,
50
Арестуваха шефа на Съдебна медицина, търгувал с органи
Снимка: Булфото

Снощи е арестуван директорът на Център "Съдебна медицина" към Александровска болинца доц. Станислав Христов. Това съобщиха пред БТА източници, разследващи случая.

Доц. Христов е задържан заради нарушаване на установените правила за експлантация и предоставяне на човешки органи и тъкани за трансплантиране.

Задържаният доцент е направил 98 незаконни експлантации от 2004 г. досега, разкри източник от прокуратурата.

Те са безспорно доказани от материалите, с които разполага държавното обвинение, а други около 500 подобни случая все още се изясняват от разследващите органи.

До задържането на Христов се е стигнало след сигнал от негови бивши колеги. Действията му са били наблюдавани от 2006 г.

Според информация от прокуратурата експлантациите са били извършвани преди аутопсиите и на роднините на починалите са били давани по 800 лева за тяло, за да не се оплачат в полицията.

Липсващите кости пък били заменяни с пластмасови тръби, за да не се появят подозрения при погребенията на телата.

От прокуратурата разкриха също, че схемата е била за износ на експлантираните кости и сухожилия към САЩ и е минавала през тъканната банка у нас.

"Знам за случая, но не мога да говоря в момента", каза директорът на Александровска болница доц. Асен Златев, потърсен за коментар по телефона.

В началото на март доклад на Съвета на Европа посочи България като „най-големия износител на органи в Европа“.

Тогава член на Европарламента поиска Европол да се заеме с разследването на нелегалната търговия с органи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
123 преди 13 години
На първо време,Александра си скъсай дипломата по български език:)И ако всички лекари са като теб ..такива грамотни..по добре да умра на място ..от колкото да ме лекувате:)
49
0
 
3
 
! Отговори
колеги преди 16 години
Като колеги на доц.Христов, заявяваме, че не е достойно да се петни името на човека, който даде всичко от себе си за да се наложи донорската програма с оценка в ЕС, за което е умишлено набеден!
48
0
 
1
 
! Отговори
vesela преди 16 години
А,защо си мислите ,4е някой му ..пука'' за наште коментари????????????????????????????СИНЪТ МИ ,по4ина от левкимия 89г.тогав се говореше ,в някакво бъдеше за траансплантации................,но системата е като сегапо малко корунпирани .........
47
0
 
1
 
! Отговори
Ани преди 16 години
Да, на всичкото отгоре Христов е предоставил на съда документи за направени експлантации, както и за това, че органите са предадени на тъканната банка. Та ако има наистина документи кво правим, а? Лошото е, че и новинарските сайтове, и телевизиите, и вестниците, гонят единствено евтините сензации. А и е много по-лесно да оплюем човека и да го осъдим още преди да сме разбрали за какво става дума.
46
0
 
1
 
! Отговори
ц. ст. преди 16 години
Трансплантологията е бъдещето на медицината. Не вярвайте на журналистите! Всичко е законно - знам го - работя същото. Целта на този арест е негативен имиджмейкинг и като пряк резултат - да се разбие една работеща система, осигуряваща тъкани за чакащи спасение и/или подобряване качеството на живот. Защо - незнам - най-вероятно политически или конкурентни финансови интереси. Донорството спасява живот!
45
0
 
2
 
! Отговори
Ruslana преди 16 години
Какви сухожилия, сухожилия не се трансплантират, а при скъсване, примерно на ахилесово, се взима от мускулна тъкан на пациента и така е сигурно 100% че организма няма да я отхвърли и да развие възпаление, пък и присадената мускулната тъкан сама се изражда в сухожилие след интегрирането в скъсаната връзка.Въобще като се пишат глупости не е зле да се попрочетат преди да се публикуват.Аферата тука е друга.
44
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
Да горите в ада, недостойни "хора". Вие сте долни *** и изчадия гнусни. Как спите спокойни като се занимавате с такива черни работи.
43
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Абе имаше некакав Остеотек, там 1 докторка с брат зам-министър по вънкашни работи или нещо подобно, от добрата стара партия-майка на всички партии. Че сичките тея факти навяват едни мисли дето нещата пак ше се потулят из прашните прокурорски чекмежета
42
0
 
2
 
! Отговори
минаващ преди 16 години
ми то с какво да търгува та...органи му се намират, да няма с автомобилни гуми да праи търговийка ,я
41
0
 
1
 
! Отговори
Митров преди 16 години
БЕЗ ПОЛИТИЧЕСКИ ЧАДЪР ОТГОРЕ ТИЯ РАБОТИ НЕ СТАВАТ
40
0
 
1
 
! Отговори
КРАКРА преди 16 години
МНОГО МРАЗЯ ПРИКАЗКИ ОТ РОДА "ДЪРЖАВАТА, ДЪРЖАВАТА..." ЩОТО СА СУПЕР ОБЩИ И НЕ СЕ РАЗБИРА КОЙ Е ЧИТАВ И КОЙ Е ЗА БЕСЕНЕ. АМА СЛУЧАЯ С ТОЯ "ЛЕКАР" МЕ КАРА ДА СИ ПРАВЯ РАВНОСМЕТКА. ЗА ЕДИН ДЕН КАКВО СЕ ОКАЗА - ВТОРИЯТ ДИПЛОМАТ НА ДЪРЖАВАТА Е ЛЪЖЕЦ И ДВУЛИЧНИК, ЗАМ.-ШЕФЪТ НА АНТИМАФИОТИТЕ Е МАФИОТ, А ДИРЕКТОРЪТ НА СЪДЕБНА МЕДИЦИНА ПРОДАВА НА ЧАСТИ ПОКОЙНИЦИТЕ...
39
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Естествено, че с покровителство от високопоставени хора става , но това не е причина всичко да продължава да се крие и замазва нали ? А колкото до това, че органите спасявали животи - да, но едва ли в България. У нас само идват парите от тях и те даже не се задържат тук, а отиват в чужди банки.
38
0
 
1
 
! Отговори
Ани преди 16 години
Що се изказваш неподготвен не мога да разбера? "Мълчаливото съгласие" бе узаконено още преди близо 2 години. Със закон и публикация в Държавен вестник. И по темата.....ако седнем и помислим - не е толкова лесно да изнасяш органи. Това не е нещо, дето можеш да си го пъхнеш в гащите. За да е годен за трансплантация един орган трябва да бъде съхраняван при много специфични условия. Та как са изнасяни? Явно с помощта на хора по високите етажи. Не виждам друг начин за безпрепятствено преминаване на граничните пунктове освен със много сериозно затваряне на очите. Сега г-н Христов ще бъде изкупителната жертва.
37
0
 
1
 
! Отговори
ф.с.в. преди 16 години
Скъпа не исках да те обиждам ,реално не съм прав.. не мога да кажа че жените нямат акъл -- все пак господ им е дал малко --колкото да вървят изправени и да пазят равновесие
36
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
ami kyde mu e liceto , a ?? dosta hora mai ima zad nego..... SAW 5
35
0
 
1
 
! Отговори
Alexandra преди 16 години
Togava az, kato lekarka ste trjabva da si skysam diplomata , a ???????? Aide begai da si iztiskash pypkite i sledvastia pyt kato iskash da se pishesh ,, D_R ,, ste trjabva da si osvedomen malko po temata - SELJANDURCHE TAKOVA .
34
0
 
1
 
! Отговори
Ники преди 16 години
Мниго ми е интересно дали е по-добре тези органи, дори да са вземами не съвсем законно, е по-добре да спасят живи хора, или да бъдат заровени в земята!Що за глупост.Трябва да датат медал на доктора, а не да го разкарват по съдилища,като престъпник.
33
0
 
1
 
! Отговори
laynovoz преди 16 години
ribata se wmiriswa ot kym glawata...
32
0
 
1
 
! Отговори
ЖЕНА преди 16 години
Моля те, не обиждай всички жени, все пак в някои от нас маже да се намери малко акъл, колкото да разберем коментарите ти!
31
0
 
1
 
! Отговори
someone преди 16 години
вземи отвори един учебник по биология за 11 клас и ще разбереш , аман от глупави и необразовани хора :D :D