Край на добросъседството със Сърбия

Косово раздели Белград и София
19 мар 2008 14:03,
77
Край на добросъседството със Сърбия
Вук Йеремич. Снимка: b92.net

Страните, които признаят независимостта на Косово, няма да могат да разчитат на добри отношения със Сърбия. Това заяви сръбският министър на външните работи Вук Йеремич след съобщението, че България, Унгария и Хърватия признават Косово.

„Всяка страна, която действа в тази насока, не може да разчита на добри отношения с нас. Всяка страна, която признае незаконната държава Косово, нарушава международното право“, каза Йеремич в Атина след среща с гръцката министърка на външните работи Дора Бакоани.

"Настоявам пред държавите, особено тези в балканския регион, да не правят тази стъпка (признаването на Косово): не нарушавайте нашата териториална цялост и нашия суверенитет", призова сръбският министър на външните работи.

"Сърбия ще се бори със всички юридически, политически и дипломатически средства, за да няма признаване на Косово и ще се опита да намери компромис за бъдещия статут на областта под егидата на ООН е с помощта на нашите приятели от Европейския съюз. Такъв компромис не е невъзможен", изтъкна Йеремич.

България, Унгария и Хърватия обявиха, че ще признаят независимостта на Косово в обща декларация, огласена едновременно в трите столици. Съобщението бе направено в атмосфера на растяща тревога за положението в района след насилието, избухнало в понеделник в Косовска Митровица.

Сърбия вече отзова посланиците си в 29 страни, които са признали досега Косово.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
0
 
! Отговори
Българин преди 16 години
Та досега има ли е добросъседство?
75
1
 
0
 
! Отговори
един от народа преди 16 години
Как може тая майка България да роди такива промити мозъци? Как може такова късогледство и такава неориентираност. С това признаване застрашаваме нашата сигурност бе мозъци. Какво ще стане утре като се вдигнат Родопите. Какво ще правим тогава? И тогава ли ще приемем така лесно независимостта на тази област????? Престанете да мислите винаги като европейци, защото идвате от Балканите, вие сте Българи. Набийте си го в *** кратуни. Балканите не са "Европа" и никога няма да бъдат. Тук са преплетени толкова етноси и религи. Нито Германия, нито Америка, нито Франция имат таива проблеми като нашите, а и ако са имали са ги разрешавали много сурово(Корсика). Защо трябва да застъпваме тяхната политика???? каква облага имаме ние от това??? НИКАКВА!!! Сърбите са срещу нас, Румънците ги подкрепят, Гърция и Македония няма да признаят Косово, Турция от десетилетия се чуди как да вземе територия от нас( и не директно го прави). И кой сега е изолирания? Ние или Сърбите? Историята е показала, че в балканските проблеми намесили се европеец се лее кръв при нас и е по-добре да си държим добри дипломатически отношения със съседите ако нямаме други национални интереси, а в момента ние нямаме никакви интереси с незивисимо КОсово.
74
1
 
0
 
! Отговори
Мики преди 16 години
Сърбия вече са на защитна реакция, като плашат съседите си, защото вече нямат друг избор просто. Не само на нас, но и на тях няма да им е изгодно да сринат взаимоотношенията си с БГ, просто мислят, че ще ни сплашат. Да признавам, че не е редно да се случва това от гледна точка на това, че ще възникнат множество реакции и множество последователни събития след този прецедент в много други държави, които до момента си бяха спокойни и нямаха проблеми. Нормално е това да се случи политиката както всичко и всички международни и личностни взаимоотношения еволюира в една посока и се развива в друга и т.н. нормално е да се породят дразнения и различни мнения по въпроса. Може би сега ще стане напечено в много други страни, то дори вече забелязва този ефект. Човечеството от демографска гледна точка нарастна значително през последното десетилетие и е нормално да се изострят хората едни срещу други и едни да искат едно други друго това е от край време! Просто в момента ние се заблуждаваме, че нашето правителство не постъпва правилно от гледна точка на Страна членка на ЕС ние взехме правилно решение, съжалявам ги Сърбите и на мен ще ми е гадно да ходя в Родопите с международния си паспорт, но това е политика това са взаимоотношение не може да се загърби този факт и не можем да загърбим история и подобаващия край на 9 годишната Епопея Косово...
73
1
 
0
 
! Отговори
gazarogo6o преди 16 години
Какво толкова защитавате тия сърби ???Косово не е сръбско вече 10 години и няма да е .... какво трябва да се направи с тоя проблем да се протака още 50 години и накрая да се получи същотото ???? Докато има такива проблеми тук на Балканите няма да има големи инвестиции и ще сме вечно бедни, това ли искате ????Пак ще напиша Косово не е сръбско от доста време не от днес - време е да се събудите и само не ми казвайте, че Сърбия и нейното правителство, ще ни помогне за каквото и да е в бъдеще, ако не го признаем. Малко ако имате поглед върху нещата, ще разберете, че това никога ама никога не е ставало и няма да стане ........
72
1
 
0
 
! Отговори
СТАМБОЛОВ преди 16 години
Уважавам всяко мнение различно от моето,но изложено коректно и аргументирано.Прави ми впечатление как някои политически *** и защитават Сърбия и съм сигурен ,че ако ставаше въпрос за България щяха да са далеч по-пасивни.Не наблюдавам нормална защита на позиция,а едно неистово, достигащо до невротизъм желание да приемем тяхната версия.Не знам какви са тия хора,българи ли са или не,но толкова енергия пропиляха за една бита кауза.Това са хора без капка национално достойнство и самочуствие.Слагайте си сръбските кепета със звездата и хващайте гората ,не ни занимавайте с глупости.
71
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Mnenieto na mnogo bylgari w Makedonija e, che towa e prawilno reshenie na nashata dyrzawa.
70
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ами, западните покрайнини на България? Тогава се радваха. Е, върна им се.
69
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ave hora nie po malko li sme ot sarbite we?!Osaznaite se ... kav e toq strah tva neshto... da go duhat vikam az.Ne e pravilno za kosovo no stanaloto stanalo .. gleite srabski seir dokato vi se e padnalo.Shot naistina kakto kazaha po rano ako tva se beshe slu4ilo s BG sarbite horo shtqha da igraqt.Sea kat im go nasvqtkaha v kafqvata to4ka hem revat hem se penqt ot qd.Aideee Bulgaria nad si4ko i sas zdrave :)
68
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Какво общо имаме ние с *** в косово та ги признаваме за хора. Е сега Сърбия ще ни го сложи два ката, защото винаги важните решения са ги взимали педерастчета във властта. Как пък един път не взехме правилно решение, *** и племето насрано.
67
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Шашнат съм колко реваншистчета дето не могат дори да пишат на кирилица отстояват българските интереси. Хак им е на сърбите сега, ама хак ще ни е и на нас след време за това. Косово е незаконна държава според международното право. Нарушихме го и ние с това признаване. А злобата и интересите не могат да бъдат аргумент над закона.
66
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ние никога не сме имали добри съседски отношения със сърбите, но както и да е.....
65
1
 
0
 
! Отговори
Жоро Фитила преди 16 години
Руменчо,новозагорски рогач,сложил си ГО на майка си в хралупата! ХА СЕГА,ДА ТЕ ВИДЯ КАК БЪХТИШ 500 КМ ПОВЕЧЕ ПРЕЗ РУМЪНИЯ! Или се пробвай да минеш през Сърбия,та да видим в чий и на колко ката! За юридическа и морална страна на признаването няма да говоря,защото *** от елементарна логика не разбира!
64
1
 
0
 
! Отговори
niakoi преди 16 години
az mislq 4e surbite sa kato nas bulgarite....kakto ima prosti naduti selqci taka ima i mnogo dobri i svesni hora....az jiveq v 4ujbina ii ot surbite lo6o ne sum videl...
63
1
 
0
 
! Отговори
RUMEN RANGELOV NOVA преди 16 години
na dva kata go slojihme na sarbite
62
1
 
0
 
! Отговори
до 32 преди 16 години
скъсан
61
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Сърболята плашат само гаргите!Нека си стоят изолирани от света!А по-жалка и гадна нация от сърбите няма!
60
1
 
0
 
! Отговори
green преди 16 години
Държавата може и да е решила така, но след като моете мнение не съвпада с нейното, няма да отстоявам албански и косовски интереси. Защо не направиха референдум българските политици, за да видят какво мислят гражданите на Република България!
59
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 16 години
Защо някой ми приличат на комунистите от преди 10 ноември - щом каже нещо ГОЛЕМИЯ БРАТ значи това е вярно и ние трябва до го подкрепим непременно.Само че големите днес имат едни интереси а след това други ,и затова най - добре е границите да останат непроменени.Югославия е създадено изкуствено след първата световна война и тези които я създадоха те и я унищожиха но за сметка на населението .
58
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 16 години
ВЛАДИСЛАВ ВАРНЕНЧИК ПО ИЗРАЗА ТИ ЛИЧИ ЧЕ ТИ СИ ПО ГОЛЯМАТА СВИЯ.ТО БИВА ПРОМИТИ МОЗЪЦИ БИВА НО ТОЛКОВА НЕ БИВА А ВЕ ТО МОЖЕ АКО ИМА КАКВО ДА СЕ ПРОМИВА.
57
1
 
0
 
! Отговори
Един Българин от Бан преди 16 години
Стига сте с тия *** от Сърбия, бе! Това е най-глупавия народ.От жизнен стандарт близък до този на ЕС в началото на 90-те се докараха благодарение на шовинистичните си глупости до просешка тояга и се крепят единствено на огромната си диаспора в ЕС - гастарбайтери! Но, до там води глупостта да се смяташ за велик! Свиха се като гидория и още ще се свиват, Войводина точи лиги! Казвам на ония заблудени овце, които говорят за лоши отношения - НЕ ПЛАЧЕТЕ НА ЧУЖД ГРОБ! Сърбите няма да плачат на нашия, а ще играят хоро и го играха по времето на Ньойския договор!И накрая БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО - МИЗИЯ, ТРАКИЯ, МАКЕДОНИЯ!