Дезодорант предизвикал трагедията във влака София- Кардам

Окръжната прокуратура в Плевен публикува експертизата за инцидента
13 май 2008 16:25,
93
Дезодорант предизвикал трагедията във влака София- Кардам
При инцидента във влака София-Кардам загинаха девет пътници. Снимка: БГНЕС

Окръжната прокуратура в Плевен публикува в сайта си комплексната техническа експертиза за инцидента във влака София-Кардам, при който загинаха девет пътници.

В текста се посочва, че пожарът е възникнал около 23.20 часа на 28 февруари в кушет вагон номер 6 между гарите Карлуково и Червен бряг.

Според експертите, пет минути след началото на горенето във вагона се е създала висока токсична концентрация в купетата, коридорите и площадките при изходите - основно от въглероден оксид, циановодород и хлороводород. Това е предизвикало световъртеж, невъзможност за бързо придвижване, загуба на съзнание и смърт на пътниците.

Експертите смятат, че е най-възможен следният механизъм на възникване на запалването - на пода на купе номер 6, в пространството между стълбата и прозореца и в непосредствен контакт с предпазната решетка на отоплителните тела, са се намирали най-малко три пътнически чанти.

В резултат на значителното превишаване на допустимата температура на отоплението и наличие на чанти, възпрепятстващи топлообмена, е започнал процес на повишаване на температурата на повърхността на нагревателните тела, предпазната решетка и поставения багаж.

Вследствие на високата температура е възможно и нарушаване целостта на флакон в чанта и изтичане на съдържаща се в него смес с различни горими газове. В следващите секунди материалите, които са били подложени на топлинно въздействие, са се разтопили и са потекли към източника на топлина надолу, от което е последвало неизбежното им и моментално възпламеняване. Тъй като в първоначалния момент пожарът е достатъчно захранен с въздух, той се развива и количеството отделен дим нараства бързо. Димът и газовете, отделени по време на горенето, образуват горимата смес, добавят експертите.

За бързото развитие на пожара, според тях, са способствали движението на влака със скорост около 94 километра в час, багажът на пътниците, използването на материали, които лесно разпространяват горенето, вътрешни преградни стени от дървесни частици, леглата от материали, съдържащи изкуствена материя.

Вятърът е духал в посока на движение на влака - към Червен бряг, затова в намиращия се пред кушет вагона спален вагон са проникнали продукти на горене, се посочва в документа.

Този механизъм на възникване, развитие и разпространение на горенето е най-вероятен, тъй като обединява по най-достоверен и доказуем начин данните от свидетелските показания, от протоколите от извършените огледи, от иззетите веществени доказателства и от служебната документация, се посочва в експертизата.

Специалистите са отхвърлили като възможност пожарът да е възникнал под купетата, или да е предизвикан едновременно от много хора от различни купета, както и от проява на небрежност, като тютюнопушене от пътник.

Не се приемат като вероятни възможности за самозапалване на влакнести, зърнести или монолитни твърди горими материали или късо съединение в осветителното тяло.

Експертизата се съдържа в 69 страници. След обстоен анализ на документа и на данните от разпитите на 100 свидетели и останалите 30 експертизи, прокуратурата ще излезе със становище за отговорностите, каза наблюдаващият прокурор Валери Мирчев.

Той посочи по-рано личното си мнение, че не конкретната техническа причина за запалването, а действията и бездействията на отговорни и длъжностни лица, които са последвали възникването на пожара, са най-важната причина,довела до смъртта на хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
0
 
! Отговори
Мислещ преди 15 години
Тази версия беше формулирана още първия ден след трагедията от механиците във вагонното депо в София. Защото те отлично знаят какво има в тези вагони и много кратно са ги виждали по какъв начин могат да се запалят и изгорят.Има грешка, вероятно на журналистите, само в това, че не от вятъра е навлязъл дим в предния вагон, а от завихряне. Спалния вагон се е запалил след спирането на влака, той като преди това е имало неуспелни опити да бъде откачен.
91
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Те журналята и памперс могат да изкарат виновен. За какво да си правят труд да попрелистят експертизата
90
0
 
0
 
! Отговори
чунчо преди 15 години
Пак добре,че не изкараха виновен някой ПАМПЕРС!
89
0
 
0
 
! Отговори
nqkoj преди 15 години
"Вятърът е духал в посока на движение на влака - към Червен бряг, затова в намиращия се пред кушет вагона спален вагон са проникнали продукти на горене, се посочва в документа."Добре, всички много ги разбират нещата и са родени експерти, веднага изчислиха скороста на вятъра. Само не виждам къде в текста е казано, че "продукти на горене" са преминали към предния вагон по време на движение на влака. Ех, тоя вечен световен заговор , в Русия съм, в Русия съм...
88
0
 
0
 
! Отговори
kikos преди 15 години
малаумно правителство и поредната недоизмислена лъжа
87
0
 
0
 
! Отговори
Ivan Ivanov преди 15 години
Vagona e umi6leno zapalen tova go znae vseki sofiiski policai!!!!
86
0
 
0
 
! Отговори
mun4o преди 15 години
Защо не оставихте материала на първа страница,за да го видят повече хора или и редакцията ги хвана срам,а?!
85
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
а според мен не е никакъв дезодорант, а пакетче солети - знаете колко опасни могат да бъдат те... ***, какво ли още ще измислят, за да си измият ръцете.
84
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
в електронните медии пишеше, че на един му вадили флакон с дезодорант от ***, и той съдил медиите, щото огласили лична тайна. Сега да не вземат да проверяват кой къде си завира дезодорантите?Срам за България, срам! Няма господ да раздаде справедливодт на гадните подкупни слуги?
83
0
 
0
 
! Отговори
pat преди 15 години
Това е доста възможен сценарии. Само едно нещо не мога да разбера. Как вятърът е духал по посока на движение. За да е възможно токова нещо вятърът трябва да е бил с по-висока скорост от тази на влака. Като си подадеш ръката през прозореца по време на движение, представете си как е възможно да усетиш попътен вятър. Може да се заблуждавам, но все пак ми се струва странно.
82
0
 
0
 
! Отговори
Sherlok Holmes преди 15 години
IMA SAMO EDNO EXPERTNO RESHENIE NA VUPROSA - AMI NEKA EXPERTITE NAPRAVIAT OPIT DA INSZENIRAT VSI4KO KOETO TVURDIAT 4E E STANALO PO NA4INA KOITO OPISVAT, TA DA VIDIM DALI E VUZMOZHNO????
81
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Божееееее ама мойта жена по два дезодоранта носи в чантата си.И сега какво да правя та тя си е потенциален горим проблем.СТИГА СТЕ СЕ ГАВРИЛИ С ПАМЕТТА НА ИЗГОРЕЛИТЕ .ТЕЗИ ХОРА ИМАТ СЕМЕЙСТВА С КОИТО НИЩО НЕ ЗАСЛУЖАВАТ ТАЗИ УЧАСТ КОЯТО ГИ СПОЛЕТЯ.ТЕЗИ ХОРА ВЪПРЕКИ ТРАГЕДИЯТА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ХОДЯТ НА РАБОТА ДА СИ ПЛАЩАТА ДАНЪЦИТЕ ОТ КЪДЕТО ИЗЛИЗАТ ЗАПЛАТИТИТЕ НА ТЕЗИ ГЕНИАЛНИ ЕКСПЕРТИ.СТИГА ВЕЧЕ!!!!!!!!!!ПОИМЕННО Г-ДА. НАПИСАЛИ И ПОДПИСАЛИ ТОЗИ БЕЗЦЕНЕН ШЕДЬОВЪР.
80
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
не само имената им да публикуват, но и сумите, които са получили като хонорар за изготвянето на тази експертиза
79
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
крайно време е да премахнат изпита по литература и история при приема в полицейската академия и да въведат общ тест по химия, физика и логика.
78
0
 
0
 
! Отговори
Pe6o преди 15 години
Признай си "Иване"- признай си. Много дълго време бе нужно да се скалъпи версията-дезодорант. Игнорираха се показанията на момичето в 6-то купе за паднала горяща смес от плафона. Дезодорантите вогат да изпускат при висока температура/колко е висока температурата на нагревателите?/ , но не и да избухнат. Всичко е измама и лъжа с цел да се прикрие диверсия. И експертите казват, че с такъв пламък горят само запалителни смеси с висока температура, а тях всеки може да приготви.
77
0
 
0
 
! Отговори
x преди 15 години
Zashto turtsite da sa zapalili vlaka.Te li sa po palejite.Shtom e taka;koi zapali Raihstaga,koi podpali sas SPIN Lİbiq...?
76
0
 
0
 
! Отговори
читател преди 15 години
поредната гавра с паметта на загиналите
75
0
 
0
 
! Отговори
nqkav преди 15 години
purvo leka im prust na vsichki zaginali sred koito edin moi poznat i oshte nqkolko sugrajdani.tova e psevdo ekspertiza i az mislq taka.ne sum chak takuv razbirach no kak taka shte se nagree toq proklet sak che i dezodoranta vutre da plamne.teq hora nqma kak da ne se usetqt be.do kolko gradusa se e nagralo tova neshto che da grumne.aide stiga podigravate se s pametta na horata i s chuvstvata na blizkite.ako beshe prezidenta vutre kakvo,nqmashe li da se razbere kakvo e stanalo ili toy ne si nosi dezodorant i nqma opasnost.napravo nqmam dumi po dobre da ne govorim mnogo mnogo to beshe qsno che shte se potuli sluchaq neka jertvite pochivat v mir.pomolete se za tqh.
74
0
 
0
 
! Отговори
Rokeriata преди 15 години
На баба им фърчилото...егати експертизата...много ясно,че ще изключат версията за атентат!Как пък така точно преди 3март,значи всяка дама,носеща в чантата си дезодорант е потенциално опасна???Що не вземат да си заврат тия експертизи някъде си...хората да не пасат трева!
73
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
mrasnite turski *** go zapaliha