МВР: Младежите да не шофират нощем

И да имат задължителен знак "Млад водач" на предното и задното стъкло
14 юли 2008 18:22,
138
МВР: Младежите да не шофират нощем
Снимка: Булфото

Младежите да нямат право да управляват автомобил от 23 часа до 5 часа предлага Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата след заседание в МВР, съобщиха от вътрешното министерство.

От комисията предлагат на младите водачи да се забрани да превозват повече от двама пътници до 19 г., както и те задължително да шофират с придружител през първите шест месеца след придобиването на свидетелство.

Поставяне на задължителен знак "Млад водач" на предното и задното стъкло на автомобила и получаване от водачите от тази категория на 2/3 от максималния брой контролни точки, са сред предложенията на експертите.

Засилват се санкциите по отношение на неправоспособните водачи: освен предвидената глоба от 500 лв. за нарушението, ще бъде налагана и санкция спиране от движение на шофирания от нарушителя автомобил за три месеца.

Допълнително, който управлява спряно от движение МПС поради шофиране от неправоспособен, ще трябва да плати глоба от 1000 лв, а автомобилът ще бъде спрян от движение за още три месеца.

В тази връзка вътрешният министър Михаил Миков, който е и председател на комисията, е предложил спрямо неправоспособните водачи, които редовно управляват автомобил, да бъде прилагано наказание по механизма, действащ при налагането на санкции за футболно хулиганство.

Също по идея на Миков предстои уточняване на възможностите да се опрости процедурата за налагане на санкции, когато нарушението е документирано чрез видеоматериали.

Обсъдени са и нови възможности по отношение на нарушителите, които застрашават живота на останалите участници в движението. Те са застрашени от отнемане на свидетелството при неправилно изпреварване, при преминаване на ж.п. прелез при пусната бариера, при преминаване "на червено", при изпреварване на МПС на пешеходна пътека.

По време на заседанието е обсъден и докладът за пътнотранспортните произшествия, регистрирани по пътищата на страната през 2007г.

През 2007 г. в страната са регистрирани 92 232 пътнотранспортни произшествия, от които 8010 тежки. Загинали са 1006 и са ранени 9827 граждани.

В сравнение с 2006 г. е регистрирано известно намаление по всички показатели. Тежките пътно транспортни произшествия са с 2,56% по малко, убитите - с 3,54% и ранените - с 3,78%.

От началото на 2008 г. обстановката по пътищата се запазва напрегната и към момента загиналите са 500, тежките ПТП - 3925, ранени са 4867 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
0
 
0
 
! Отговори
devdas преди 15 години
men ni6to ne me interesuva karam si nai malko 120
136
0
 
0
 
! Отговори
Михи преди 15 години
На днешно време младите шофьори са прецакани по всички параграфи. Като се започне с напрежението до вземането на свидетелството за управление и се стигне до тази измислица "млад водач". Не е въпроса в опита, а е до съвестта на човека. Постоянно пияни управляват МПС-та, но никой не им обръща внимание. Защо не приемат закон да не се позволява изобщо употребата на алкохол? Аз така бих искал и тогава да говорят за млад водач. Това е невероятна глупост, с която никой не може да се пребори. Благодаря на всички, които са на моето мнение и са дали коментар по въпроса.
135
0
 
0
 
! Отговори
AN77 преди 15 години
Пътищата, много лошите ни пътища са виновни за 90%от катастрофите останалото са пияните , а не младите щофьори.Ако от Пловдив до София нямаше магистрала колоната с автомобили щеше да е между двата града по целия път и в двете посоки. денем и нощем. Така е и по пътя Пловдив Димитровград Хасково Свиленград. тесен път много тирове, които се движат и в двете посокии си изпреварват необмислено. Така е и от Стара Загора до Карнобат и по много други натоварени трасета. Аз пътувам доста често и винаги се кръстя и казвам Бог напред и аз след него, защото кто те напече слънцето по този натоварен път и си минал 200-300 км. и бързаш да се прибереш и без да си млад или пиян предприемаш изпреварване и понеже пътя е тесен резултата е челен удар. Съчувствам на всички колеги по пътищата всички сме с единия крак в гроба всеки божи ден!!!!!!!!!!!!!!!И нашите фирми си усвоили парите по Фар и ги източили!!!!!!!!!!!!А всички ние плащаме с животите си и животите на нашите деца .Младите шофьори. Някой правил ли си е труда да преброи на колко дървета по пътя до Свиленград от Пловдив има некролози и плочи с цветя и всички са заради хубавия път!!!!!!!!!!!!!! За тридесет години една магистрала от София до Стра Загора !!! Браво!!!! На печелившите от ФАР честито.
134
0
 
0
 
! Отговори
kriss88 преди 15 години
абе я си майката с вашите глупости ще си карам когато си искам!!
133
0
 
0
 
! Отговори
Mimoza преди 15 години
ОСВЕН ЧЕ МЛАДИТЕ ШОФЬОРИ НЕ БИВА ДА КАРАТ НОЩЕМ И БЕЗ ЗНАК МЛАД ШОФЬОР,ТРЯБВА ДА СЕ ПОКЛАНЯТ АКО СРЕЩНАТ ЖЪЛТО ЛАЛЕ,
132
0
 
0
 
! Отговори
Ot mnogo, mnogo dale преди 15 години
Zdraveite! Ne moga da se starpia da ne drasna I az 2-3 dumi po temata. Prochetoh statiata, prochetoh niakoi ot komentariite. Uvajavam mnenieto na vsichki, zashoto vseki e kazal po neshichko, gledaiki ot svoiata si kambanaria Stranitzi niama da budat dostatuchni za da komentiram profesiohnalno vsichki novi idei na ministaraOtchaivam se, realiziraiki kolko bezpolezno e tova - tochno v tozi moment.produljil vsashnost godini!Poradi fakta, che poveche ot 30 god profesionalno rabotia v oblastta na patnata bezopasnost - she si pozvolia da napravia samo edno povarhnostno obobshenie.za vpechatliavashoto bezhaverie, koeto tzari v bulgarskoto pravitelstvo po otnishenie na bezopasnostta na dvijenie to patishata. Lipsva znanie, lipsva profesionalen podhod, lispsva tzialostna strategia kam tozi tvarde kompleksen i OT GODINI dulbok problem za bulgarskata durjava...na fona na tzialata (na vsichki do bolka poznata ni rodna kartinka)..Smeshno e da se praviat kompilatzii ot chujdi zakonodatelstva i da se skalupva nesho po nashenski...i taka s godini - da se raboti na parche. Za da rodish edno zakonche - nedonosche ...jalko e da hvarlish tolkova usilia, vreme i bitki v Parlamenta. Interesna bi Vi bilo da uznaete statistikata za prietite ot Parlamenta promeni v Zakona za dvijenieto po patishata - prez poslednite 12 godini!!!! No taka she e dokato bezhaberieto v tazi oblast se shiri vav vlasta, koiato vse oshe maichinski osiguriava mestentza na zavet za svoite stari totalitarni nomenklaturni rojbi kato g-n Aleksi Kisiakov nastoiashiat sekretar na Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата kam MVR bivsh shef na KAT (ot godini veche rabotesh v ministerstvoto pensioner), koito za sajalenie ima pochti NULEV potentzial za iziakvaniata na novoto vremeMuchno mi e I molia za izvinenie, che triabva da se izrazia takano v Bulgaria neshata v patnata bezopasnost se praviat vse oshe na kokoshkarsko, a ne profesionalno nivo!!! V tazi oblast durjavata ni e na SVETLINNI GODINI razstoianie ot normalnia bial sviat!!!! Nisho drugo ne mi ostavia osven da kaja: GOSPOD DA BDI NAD BULGARITE I BULGARSKITE PATISHA!!
131
0
 
0
 
! Отговори
Йордан преди 15 години
Това предложение още вчера като го прочетох се зачудих следните неща:- С какво ще допренесе спокойствието на участниците в движението лепенките на предното и задното стъкло на "младите шофьори"? Какво ще направят 2 стикера с големината на стикера за МПС с газова уредба?- Правят какви ли не предложения и си блъскат главите по цял ден, за да ущетят младите водачи, тъй като вината за ситуацията с войната по пътищата на страната ни е била в тях. Уважаемите господа управници не гледат ли новини? Не четат ли вестници? Или нямат достъп до интернет може би?Защо не отделят времето си на хилядите водачи сядащи в автомобилите си след изпито солидно количество алкохол и стават потенциално опасни за себе си и околните? Считам, че те са по-опасни от младите...Както написа преди мен някой - за година и 1/2 имам изминати над 50 хил. километра, тъй като работата ми е свързана с транспортни услуги и "въртя" из България всеки ден и прекарвам повече време в автомобила, отколкото вкъщи... Аз също се водя може би млад шофьор, но.... има и такива, които за същият период на водителски стаж нямат и 500 км. изминати. Вярно е, че в САЩ младежите при навършване на 16 год. получават право за управление на автомобил, НО само и единствено ОТ ВКЪЩИ, ДО УЧИЛИЩЕ И ОБРАТНО! Във всички останали ситуации задължително с родител до навършване на 21 год. Няма място да се сравняваме с тях, най-малкото защото сме в толкова аспекти по-назад от тях и имаме от какво да се учим...Според мен този проект трябва да се обмисли отново и тогава да бъде приет.. По-голямата част от катастрофите са причинени от пияни шофьори, а не от млади..Моите уважения.
130
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
monti, прав си! Инструкторите са тези, които обучават не само да се управлява автомобила, а би трябвало да ги учат и на култура на взаимоотношенията по пътя.За всички, които се питат какво означава понятието "млад шофьор": 2 год. след вземане на книжка(при редовно шофиране), по-млад от 21г. , пол мъжки! Имам го у дома и знам за какво говоря. А това, че в САЩ им дават книжки по на 16г. си има причини в условията им на живот и не бива да се прави сравнение с тях, ами да се ослушаме и поучим от опита на европейските ни съседки.
129
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"Mladezhite da ne shofirat vecher"...a pianite mogat da karat po vsiako vreme! Bravo! egati, prostotiata! Vmesto da se zaemat seriozno s naistina opasnite shofiori deto karat piani i drogirani i ne spazvat nikakvi pravila, te se zaiadoha s mladite hora. Abe, glupatsi, az i na 50 da stana, ako sam si bezotgovoren pak shte karam pian i shte pravia mizerii po patishtata.
128
0
 
0
 
! Отговори
Зоя преди 15 години
Да ви кажа по-опасно е младши шофьор да е по улиците през деня отколко вечер !!!! Вечер няма никой по улиците, а през деня опасноста е много по-голяма да стене пройзшествие!
127
0
 
0
 
! Отговори
shofiorka преди 15 години
Vsichko tova se prazvo otnovo i otnovo za pari,za nishto drugo,az sam na 19 godini i imam knijka ot edna godina i dosta chesto mi se nalaga da karam sled 23h,a vseki pat bashta mi ne moje da e s men,a i ne e dlujen.Tova sa absolutni gluposti. Ako na horata im e pisano da se ubiqt s kola,nqma da gi zastrelqt,taka che i prez denq da karash ne e garnaciq che nqma da te ubiqt ili che vie nqma da ubiete nqkogo.Prosto nqmam dumi za nashite upravnici.
126
0
 
0
 
! Отговори
Фитипалди преди 15 години
По принцип млад водач е този, който не е дърт водач и счита,че всичко , което хвърчи, се яде.
125
0
 
0
 
! Отговори
toni преди 15 години
Нека някои да дефинира какво се разбира под млад водач? Защотото аз имам книжка от 1 година, но имам и повече от 30хиляди км зад гърба си. А майка ми която има книжка от 20 години има не повече от 1000км . Леко е глупаво това според мен??? а това за през ноща е пълна глупост. Отделно след какъв период ще може да се кара все пак?
124
0
 
0
 
! Отговори
Фитипалди преди 15 години
Браво, Петя,Вие сте разумен човек и разсъжденията Ви са зрели и логични. Останалото е суета...
123
0
 
0
 
! Отговори
Petya преди 15 години
Здравейте,мисля,че мерките биха били наълно оправдани,като се има предвид обстановката по пътищата в страната.Аз също взех книжка наскоро,смятам да карам активно,но не мога да си позволя да се кача в първите месеци сама в колата,да познавам органите за управление на колата,знам основните ситуации,но как ще реагирам в стресова ситуация?Ние младите шофьори нямаме рутината,необходима,за да шофираме безопасно за себе си и за другите.Предпочитам да карам с някого 6 месеца,да не шофирам през нощта и да съм жива,отколкото да стане нелеп инцидент.Разбирам,че всички които вземем книжка и ни се иска малко гъзария нали-с колата,да усилим музиката,да излезем с нея и т.н.,но има нещо,което стои над всичко и това е ЖИВОТА.Затова,нека приемат този закон,недоволни ще има,но нека видим позитивното въздействие,как ще се намалят смъртните случаи и тогава ще осъзнаем ползата.Казвате,че в САЩ вземат на 16 книжка,да,така е,но знаете ли например,че там родителите носят отговорност за това,как шофират децата им докато навършат 21 г и ако някой катастрофира и убие човек,ще влезе родителят,а не неълнолетният шофьор,макар да има книжка.Ако Вие сте родител,нима отново бихте протестирали срещу проектозакона?Призовавам Ви,бъдете разумни!Усмивки!
122
0
 
0
 
! Отговори
Vuicho Vanio преди 15 години
Споделям мнението на номер 92.Не мисля, че поставятнето на такива необмислени забрани, ще подобри ситуацията. Съгласен съм разбира се повечето млади шофьори нямат и опит и е логично за тях да има някакви ограничения, но "Младежите да нямат право да управляват автомобил от 23 часа до 5 часа"?Ако реша да тръгна на път в 22ч. но пътят ми е 2 часа времетраене, какво да правя? Да спя на пътя в колата?Тази новина е поредното доказателство, че вие Мили политици, управляващи и всички останали отговорни хора не си ползвате мозъка. Решил Ваньо от не знам си къде, че това било добра идея и хайде!Алоооо, хората в МИСЛЕЩИТЕ СТРАНИ обсъждат, а не една лукова глава да взема решение!
121
0
 
0
 
! Отговори
Фитипалди преди 15 години
Логично е да се подкастрят порасналите уши на младите келешчета, които шпорят по улиците и магистралите , за да избиват комплекси. Не съм чул скоро да е станала сериозна катастрофа предизвикана от водач на умерена възраст. Просто присъщо е на младостта да е агресивна и пиарна, затова като се сложат юзди, ще се влезе в нормално темпо.
120
0
 
0
 
! Отговори
omainiq преди 15 години
скоро съвсем скоро може да очакваме закон,да се забрани на 18 годишните да дишат,нормално!Царчето ни каза преди време че за обикновенните граждани автомобила ще бъде лукс...ето виждам че времето е дошло...да почистим пътищата от присъствие за да може мафията да си кара..Защо не забраниха на товарните автомобили да се двийат през страната ни за през уикендите...не може нали...кои ще излезе в тази скапана държава и ще каже с гордо вдигната глава "аз имам права" навярно никои освен ако не е от нашите готини малцинства!!!!!!!!!!свършено е с нас,имало само песимизъм....то кое да те настрои положително пък питам се аз?!
119
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
редлагам младите водачи да не карат вообще половин година от взимане на книжката,че иначе да няма птп.че те кога ще се научат да шофират
118
0
 
0
 
! Отговори
Koko преди 15 години
книжката ми прави 2 години през януари, та съм за и с 3те крака!