Подслушването законно

Според съда Наредбата за съхраняване на електронните ни данни за нуждите на МВР е законна
17 юли 2008 12:19,
46
Подслушването законно
Снимка: БГНЕС

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на фондация "Програма достъп до информация" срещу Наредбата на МВР за подслушването на мобилните телефони и за достъпа до личните електронни съобщения.

Наредбата, която бе издадена от министъра на вътрешните работи на основание Директива на ЕС от 15 март 2006 год. включва категориите данни и реда, по който се съхраняват и предоставят от предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги, за нуждите на националната сигурност и за разкриването на престъпления.

В обхвата на нормата изрично е изключено запазването на данни, разкриващи съдържанието на съобщението.

Според магистратите, гаранцията, че данните се предоставят само на компетентните органи (съд, прокуратура, служби за сигурност) е напълно достатъчна.

Решението подлежи на обжалване пред петчленен състав на ВАС в 14-дневен срок.

Наредбата вече е валидна за мобилните оператори у нас, но за интернет доставчиците влиза в сила от 2009-та година.

Тя позволява на МВР без съдебно разрешение да има пълен достъп до личните данни, телефонните контакти и електронната поща на всички граждани.

Подслушването е позволено за всички престъпления, а не само за най-тежките, както е в ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
гражданин преди 15 години
Е ми..............браво!
44
0
 
0
 
! Отговори
da преди 15 години
Подслушването е позволено за всички престъпления, а не само за най-тежките, както е в ЕС.Хах тва е *** смешната държава наща.Пак позволихме комунистите да ни ***.
43
0
 
0
 
! Отговори
бай преди 15 години
за съжаление нито филмите, нито "фантастичните" романи, нито ако щеш думите на Нострадамус са изсмукани от пръстите - все по-близо сме до пълното им разиграване в реалния ни живот. подслушване, карти с чип (биометрични данни), social security number, по който могат да разберат ВСИЧКО за теб.... нима не са реалност? скоро идват и в Бг, приятелю.
42
0
 
0
 
! Отговори
petko преди 15 години
Казано е,че пътя към ада е изпълнен с добри намерения...та къде отиде основноя принцип на демокрацията?т.е. презумцията за невинност-по този начин всеки е виновен до доказване на противното...и кой ще гарантира,че някой болен мозък няма да изтълкува по неподхоящ начин някое твое изказване?..*** доказвай после ,че нямаш сестра.Другата причина да съм решително против е това,че всички служби са като швейцарско сирене-отвсякъде изтича информация-като се започне от полиция та се стигне до съд и прокаратура..../последен пример-изтичането на информация за иначе ,,секретнатия'' доклад на ОЛАФ/..а кой ще ми гарантира ,че няма да изтече информация и за мен?След това ще кажат само ,,упс извинявай-издънихме се'' и толкова...а това ,че могат да съсипят нечий живот,само защото например е преспал със съседката.....защото и за това могат да събират информация според тях......Абе,ако не сте гледали филма ,,Бразилия'' 1 към 1-общество на тоталния контрол,един голям ,,биг брадър'' и някакви с мазни ръчички ще ти определят начина на живот.......ужас и безумие....
41
0
 
0
 
! Отговори
бай х. у. й. преди 15 години
нали това имам предвид - когато те вземат на работа, и се окаже, че си негоден или просто не искаш да я вършиш, те уволняват. а когато те ИЗБЕРАТ за депутат, министър, президент и тем подобни, ти моментално почваш да си правиш квото си искаш, а народа освен да те псува, друго не може да направи - щото така са направени законите, че нямаме механизми за реален контрол върху управляващите. БИ ТРЯБВАЛО да са под постоянен контрол и да са отзоваеми по всяко време - тоест, да можем да кажем на депутата от нашия район "ех, напусни, не ставаш", същото да можем да кажем и на президент, министър и т.н. Ама не можем. Можем само едно - ДА НЕ ГИ ИЗБИРАМЕ. не споря с теб, на едно мнение сме. само че КАК БИ ТРЯБВАЛО и КАК Е В ДЕСЙСТВИТЕЛНОСТ са различни неща. в тая действителност важи само едно - НИКАКВО ГЛАСУВАНЕ.
40
0
 
0
 
! Отговори
Брейййй преди 15 години
До тогава минаваме на мастилници и перодръжки ...
39
0
 
0
 
! Отговори
zachuden преди 15 години
Пич прав си,ще се стрестнат,ама ще се стрестнат само докато не изберем пак някои,идеята е че когато те вземат на работа,има пълна прозрачност върху това което си свършил(прекият ти шеф или които и да е там те наблюдава и знае какво си свършил)и ако не си свършил това за което си нает те уволняват.Така би трябвало да има механизъм как хората да контролират нашите "избраници" и ако не си свършил това което си обещал или си бил нает ,айде изчезваш.Тук не говорим да сваляме правителства през 2 месеца,защото съм сигурен има и кадърни хора там,а отделни личности да не бъдат като закотвени там за 4 години а шеф-ът му(избирателя) да може да казва,ей абе ти май май ни поизлъга,сори ама трябва да си тръгнеш,не изпълни това което обеща,щото да чакам 4 години ми е много а пък да се сменят правителства през няколко месеца е абсурдно.....
38
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Нека ме подслушват . . само едно ще им кажа - KISS MY ASS !!! _)_
37
0
 
0
 
! Отговори
бай преди 15 години
прав си 100%, ама какво? как ще стане това? има само един начин за въздействие да НЕ избираме тези хора. точно така, да НЕ гласуваме. защо аз, ти, и още няколко милиона, да настаняваме на супер сладката работа ***, за да си оправят СОБСТВЕНИЯ живот? ние много добре знаем - от опит - че те няма да се грижат за НАШЕТО, а за тяхното благосъстояние; е, защо тогава да ги назначаваме на тая работа? нека държавата остане без законно избран парламент, правителство и местна власт, да видим дали няма да се стреснат.
36
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Спокойно, като му дойде времето ( и ако е нужно ) тези, които знаят как се прави ще пуснат подробни постъпкови инструкции за тези, които не знаят ;)И не само защото са добри самаряни. Просто ако в един район има 1 кодирана връзка ( примерно VPN-тунел ... самото му съществуване може да се установи, макар и съдържанието да е подсигурено ) - може да привлече внимание, съответно тия скучаещите да ти почукат на вратата (примерно). Затова масовката ще е добре дошла :)
35
0
 
0
 
! Отговори
zachuden преди 15 години
Според мен трябва като си избираме хора да ни управляват да е като при интервю за работа,не те да ни казват какво ще направят ако ги изберем а да им казваме какво ние искаме от тях да направят за да ги зиберем,все пак тия хора са избрани там за да служат на хората и на държавата в която живеят хората,а в тая държава живеем ние.Все пак когато отидеш някъде за да те изберат на въпросната позиция да работиш ти казват какво ще искат от теб а не ти да им казваш какво ще направиш като отидеш при тях.....
34
0
 
0
 
! Отговори
ДО 13!!! преди 15 години
Това, че теб това не те притеснява мен пък най-малко ме вълнува!!! Трябва ли презумпцията да бъде тази, че ако това ме притеснява значи има какво да крия? Не мисля! Нямате право да подслушвате хората, разберете! Само простите хора в БГ ще се съгласят да бъдат следени и подслушвани. Властта в хората, а не в държавата!!!!!!!
33
0
 
0
 
! Отговори
Vuicho Vanio преди 15 години
ВРЕМЕ Е БРАТЯ, НЕКА НЕ СЕ ДЕЛИМ!
32
0
 
0
 
! Отговори
zachuden преди 15 години
Браво на коментар 27:)))))Поздрави от мен,ама защо е нужно да се излиза на улицата пак,тези хора не се ли научиха че когато на народа му писне и реши може да излезе на улицата и да стане все пак това което той(народа) иска.....
31
0
 
0
 
! Отговори
Гуньо преди 15 години
Аз имам един компютър у нас, който не го ползвам за нищо и ще си пусна една програмка да ви пуска заблуждаващи съобщения, да видим дали ще ги прочетете всичките :)
30
0
 
0
 
! Отговори
Internet преди 15 години
Като се има предвид, че около 90% от интернет трафика е спам и автоматизирани съобщения, ще им трябват квантови компютри да изчетат всичко и да го анализрат ... Опаа, ама то още няма квантови компютри ... :)
29
0
 
0
 
! Отговори
zachuden преди 15 години
И сега какво???Аз искам да съм сигурен че никои неправомерно няма да ми чете личната кореспонденция,но не съм WEB-provider или какъвто и да е там специалист за да мога да се пазя с разни устроиства или т.н по някакъв начин.И сега какво може да направи обикновеният човек като мен,та нали тези неща би трябвало да се правят заради обикновените хора като нас които плащат данъци,и сега когато тези хора не са съгласни със това какво им остава да направят???Все пак изборите не са на всеки 2 месеца та да си изберем други управници ако тези не ни харесват,нямаме и референдуми за да решат хората,те и за такова нещо няма да дадат референдум сигурно.Е та какво прави обикновеният човек сега.......трябва да се пазиш от тези на които им плащаш да те пазят,а и на всичкото отгоре не можеш да ги уволниш ако не те пазят като хората,а и не можеш да спреш да им плащаш.....уффф е.... случая
28
0
 
0
 
! Отговори
qwe преди 15 години
Извинете, кому да предаваме втория слой от тоалетната хартия?
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
много мнения., много коментари., :) аз лично съм против това., защото утре може да се окаже че понеже имам глоба за паркиране (и това нали е престъпление) са ми подслушвали телефона и вече личния ми живот., който дори и на работа не си го нося го знае цялото РПУ., а америка било така и всички го искали., но това е българия., в америка всяка сутрин се будят с мисълта дали няма някой да ги удари със самолет., дали в училище некой няма да ги застреля., дали няма да обгазят метрото., там хората са свити в себе си., и се страхуват дори и от продавача на сладолед., и ние ли искаме това., аз не ща да съм американизиран българин., и не ща да ми четат смс-ите и е-маил-лите.., не че имам да крия нещо., НЕ., но искам когато казвам на момичето ми че я обичам ., да не го слуша целото РПУ., и да събират., тонове папки за мен., верно намирисва на Щаси., и се чудя как след толкова години., и толкова промени в света около нас., и след толковата съдебни процеси срещу бивши такива агенти на тайни полиции и служби., и след ваденето ан техните досиета., некой пак иска да ги върне в държавния апарат., и пак да се започне.., с тиа гонения., давате ли си сметка., че в пристъп на гнев., ще напишете на някой в нета че ви иде да го гръмнете и утре го намерят ., вас ще търсят., после обяснявайте че не сте се виждали освен "онлайн" .,., мисля че на нашата родина й липсват 90-те години., когато тук имаше смели хора и хора готови да излязат и ребром да покажат недоволството си пред парламента., народното събрание без да се страхуват от полицията., от управниците., защото те бяха част от нас., и тогава се гледаше на тех като на избрани от народа., а сега се откупват от народа по изборите!!!!!!!!!!!!!
26
0
 
0
 
! Отговори
Vuicho Vanio преди 15 години
Трябва да си остане варианта със съдебното решение. Така някое полицайче ще реши, че иска да чете на някой личната комуникация, щото примерно няма какво да прави цял ден ... Хайде-Холан! :) Мисля, че трябва от днес.бг да си изтриете новината за "Анонимно в интернет"! :D