Карадере си отива

4000 дка луксозно "екоселище" ще ликвидира дивия къмпинг в Североизточна България
21 юли 2008 11:00,
124
Карадере си отива
Снимка: Булфото

Карадере в снимки

Без съмнение грандиозните авангардни архитектурни проекти на Норман Фостър будят интереса на хората с оригиналните си решения и визуализации.

Изложбата на 12.12.2007 г. на един от най-успешните съвременни архитекти явно беше прелюдията от българска страна към прекарването на проект на “Фостър и Партньори” за създаването на екологично селище край Черно море, което ще бъде зона, свободна от парникови емисии и автомобили.

В него още тогава се твърдеше, че ще бъде запазен съществуващият релеф и растителност и ще бъде осигурена допълнителна енергия за нуждите му, която ще се произвежда от биомаса.

Неслучайно на тази изложба в НГЧИ участваха арх. Георгий Станишев, както и брат му - министър-председателят Сергей Станишев.

Само преди дни във в. “Гардиън” излезе статията на Кейт Конъли, която разкрива плановете на Фостър да построи луксозно селище “Черноморски градини”, което ще ликвидира дивия къмпинг “Карадере” в Североизточна България.

В представянето си пред медиите Фостър винаги е твърдял, че основната философия, която е залегнала в работата му, е чувствителността към околната среда.

Това на практика се оказва една добре обмисляна в дългосрочен план ПР стратегия. Всъщност се планира уникални природни кътчета в България да бъдат превърнати в „атрактивни места за отдих и забавление”.

Група български еколози, подкрепени от много артисти и хора, които всяко лято си правят къмпинг на Карадере, се вбесени от решението, районът да се превърне в луксозно селище за 1 млрд. евро.

То ще включва пет миниградчета, издигнати върху хълмовете, изкуствени езера, пристан за яхти и обширна свободна зона.

В статията на “Гардиън” се казва, че ще бъде разрушена последната останала девствена пясъчна ивица по българското Черноморие, което ще има опустошителен ефект и върху богатото биологично многообразие.

Мястото попада в европейската програма за защитени зони "Натура 2000".

Няма прокарано законодателство от българското правителство, забраняващо строежите в подобни райони. Това позволи на инвеститорите да застрояват крайбрежието безпрепятствено.

Едва ли има вече пространство по брега, което да не е засегнато от свръхзастроените курорти. Местните хора често не могат да стигнат до плажовете, които са охранявани от пазачи.

Инвеститори от различни държави проявяват интерес към проекта. Еколозите са на мнение, че този курорт ще нанесе непоправими вреди на природното многообразие.

Селищата ще унищожат непокътнати дъбови гори, а нашествието на хиляди хора, както и прокарването на нови пътища, ще нарушат един от основните миграционни маршрути за милиони птици в Европа - Via pontica.

Природозащитниците планират да направят палатков лагер и серия от концерти в знак на протест срещу неморалното строителство.

ПГ на ДСБ поиска премиерът Сергей Станишев да бъде поканен в парламента, за да обясни дали има конфликт на интереси във връзка с построяването на жилищния и ваканционен комплекс "Блек сий гардънс".

Проектът е на английския архитект Норман Фостър съвместно с брата на премиера Сергей Станишев - Георгий Станишев, директор на Projects Ltd. Той от своя страна твърди, че "Черноморски градини" са екологично съобразни и нито един закон не е бил нарушен.

За жителите на Бяла и Обзор проблемът има други измерения. Те не протестират, защото още преди години са си продали земите – повече от 4 000 дка, на инвеститорите.

Някои от тях дори се надяват по-скоро да започне реализацията на проекта. Това е шанс за местните хора да продадат още терени и то на доста по-висока цена.

Всички, които искат да си почиват далеч от цивилизацията и да се насладят на природата, идват редовно на това място. До Карадере се стига през отбивката на магистралата Варна-Бургас, между Бяла и Горица.

По черен път се стига до плажа. Мястото граничи с плажните ивици на Шкорпиловци и Бяла.

Сега назрява опасността това място да бъде загубено завинаги, заедно с многочислени животински видове - видри, кълвачи, пеперуди, чучулиги и т.н.

За съжаление, много от крайбрежните зони вече са застроени. Природозащитниците изразяват надеждите си, че с огласяването на случая от българските и чуждите медии могат да постигнат ефект.

Карадере в снимки

Остава само да им стискаме палци и да се молим за оцеляването на девствените кътчета от българската природа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
3
 
! Отговори
красимира преди 14 години
карадере е прекрасна местност.Имам зема там и мисля че ще е по добре да си остане незастроена.
122
0
 
3
 
! Отговори
Катя преди 15 години
Ей деца вие знаете ли ,че вашите деца ще плащат на важните чичковци и за собствената си сянка,а за такова нещо като романтика и тищшина ще гледат само на кино,защо вече измислат изкуствени острови за баровците ,за да са далеч от цивилизацията,но малкия човек като мен и теб и на природата няма да може да сие радва безплатно!България е малка пазете я защото на луната няма да ни вземат...много сме бедни...,но си имаме България и затова ги е яд искат да я продадъд на парче....
121
0
 
1
 
! Отговори
КАТЯ преди 15 години
ДО КОГА ЩЕ СЕ ПРОДАВАМЕ!!!!кАРАДЕРЕ Е ПРЕКРАСНО МЯСТО И ТО Е НАШЕ НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ НЕ НА БОГОИЗБРАНИТЕ ,ЩЯЛО ДА НИ Е БЕЗ ПАРИ ЗАТОВА НЕ СМЕ ИСКАЛИ ДА ГО ЗАСТРОЯВАТ,Е НА ТЯХ И ЗА ВЪЗДУХА ЛИ ДА ИМ ПЛАЩАМЕ!!!!хОРА ,АКО НИЕ НЕ ПАЗИМ И ЗАЩИТАВАМЕ ТОВА КОЕТО НИ СЕ ПОЛАГА КАТО ГРАЖДАНИ НА ТАЗИ МАЛКА СТРАНА УТРЕ ЩЕ ПЛАЩАМЕ НА "ТЕЗИ С ПРОЕКТИТЕ" ЗА ДА ХОДИМ ПО ЗЕМЯТА СИ......ДО КОГА ЩЕ СМЕ ГОСТИ В СВОЯ ДОМ И НЯМА ДА ИМАМЕ ДУМАТА ЗА НИЩО ПРЕД ТЕЗИ С ПАРИТЕ.....!!!!а КАРАДЕРЕ Е ПРЕКРАСНО ВСЕ ОЩЕ!!!!
120
0
 
0
 
! Отговори
az преди 15 години
не можах тая година да позная плажа на Карадере, тея "природозащитници" осират навсякъде където стъпят, превърнали са това хубаво място в боклукчийска кофа и помийна яма :(само лаят, а след тях не ги интересува какво ще е ... *** :(
119
0
 
0
 
! Отговори
talkingDoll преди 15 години
Sypostavka i interesna statiq za dug podoben proekt - http://uppercorner.blogspot.com/2008/08/blog-pos t_25.html
118
0
 
0
 
! Отговори
roza преди 15 години
Вие луди ли сте! Стига сте се разправяли за глупости със всичко сте така , тя затова България си отива. Защото всички са овце, *** за стригане и доене. ВМЕСТО ДА СЕ ВАЙКАМЕ ТРЯБВА ДА НАПРАВИМ ВСИЧКО, КОЕТО Е ПО СИЛИТЕ НИ, ДА СМЕ ЕДИННИ И МНОГО, ПЪК ДА СТАВА КАВОТО ЩЕ, НЕ МОЖЕ ДА СЕ ГЛЕДА БЕЗУЧАСТНО!
117
0
 
1
 
! Отговори
Pimmy преди 15 години
Или по-скоро свикнал да му *** на главата с която се кланя на владиката... Нека да ни засерат (застроят) до последното природно кътче.На Смокиня и Веселие мутри обикалят и режат палатките за да изгонят кампингарите че след време като плажа опустее да започнат застрояаване, и никой не земе да се сабере да им натроши главите.. Страхливци и нехайници сме!!!
116
0
 
0
 
! Отговори
Умен преди 15 години
Бетониране, но само на пръв поглед. А кой ще бетонира? Истински "Сър"! Може би даже ще дойде веднъж да се напие още някой сър... Вижте как на спортните журнталя се оказаха почитатели на титлите и ордените на Британската империя: "СЪР Алекс Фергюсън направи туй, СЪР Алекс Фергюсън каза или не каза онуй". Та разберете, това не е някакво просто банално просташко българско и комунистическо бетониране или напиване, а божия благодат. След това разбиването и изнасянето на руините от фалита - защото кой *** би почивал сред бетон? - също ще се върши по великите закони на капитализЪма.
115
0
 
0
 
! Отговори
Жоро преди 15 години
Няма къде да отиде, само ще бъде бетпнирано. Казах!
114
0
 
1
 
! Отговори
питекантроп преди 15 години
Да ви се чуди човек, бе хора! Като сте писнали - запазете, та запазете природата! Да не се застроява Карадере, че ще умрат разни там пилци, бубулечки, земноводни, цветенца, травки ... А хич не мислите, от какво ще живеят баш паралиите като им свърши държавната манджа. Нямате състрадание и чувство за социална солидарност. А и друго си е, като отидеш на "курорт" вместо да гледаш някакава си дива природа, късогледият ти поглед (и този на децата ти) да се успокоява и наслаждава на грозен и отровен асфалт, покрит с плювки от дъвки, да се умиляваш, как одъртяващи шкембести парвенюта разхождат и лигавят поредната си миска, да вдишваш здравословно смърдливи изпарения от останките, излезли от нощните пияндури и т.н. и т.в. - все придобивка на криворазбраната и добре заплащана "цивилизация". Ех, и вие.
113
0
 
0
 
! Отговори
СРАМ МЕ Е ОТ НАС СИ преди 15 години
СРАМ МЕ Е ОТ НАС СИ
112
0
 
1
 
! Отговори
Боряна преди 15 години
Един ден, в близкото минало, пътувах в един автобус. Автобусът минаваше покрай Централна гара. Тогава там живееха лепилари. ***. Една леля каза: Някой трябва да ги махне тия от тук. (супирвъзмутено). Естествено, последвалата увлекателна дискусия запълни иначе скучното за пътниците ДОКАТОМИДОЙДЕСПИРКАТА време. ... естествено, никой нямаше предвид да направи нищо лично ТОЙ. Все някой друг трябва да...Страхотно, нали... Страхотно сме се надупили!Това лято имаше опит за протест срещу правителството и корупцията в държавата (това сме ние). Бяхме възмутително малко. Явно българинът ТАКА си го устройва.Запомнила съм тези 2 случая.
111
0
 
1
 
! Отговори
Geri преди 15 години
Ако упуснем Карадере сме за никъде. Но толкова години вече хората се борят за какви ли не важни за тях неща. Сякаш няма никакъв смисъл от гласността. Говори се говори се, ама колко са силни финикийските знаци. Дали ще можем да се преборим срещу интерес от милярди евро. Така искам да го вярвам, че да не земе да стане иначе, ако не го повярваме силно. Какво се очаква да стане след нашите протести и шум. Норманчо да върне хонорарчето, или онея да кажат аре загубихме тука некви пари. Къде са властите в тази страна, които да защитят общочовешките интереси? Толкова сме беззащитни пред лицето на големите мастити. Но не бива да го вярваме, че този проект ще види реализация. Абсурд! Да направим това, което е по силите ни. И да се молим ...
110
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Нетрябва източната ни граница да е хотел от Румъния до Турция! Не нетрябва да си даваме единственото останало ни богатство природата! НЕ НЕТРЯБВА ДА СИ МЪЛЧИМ!
109
0
 
0
 
! Отговори
bobo преди 15 години
KARADERE OTIVA NA MAYMUNDERE !KOLKOTO I DA SE GAR4ITE TOVA E POLOJENIETO-HORATA SA NA VLAST IMAT LEV I SI PORA4VAT MUZIKATA A VIE SHTE SLU6ATE ! NYAMA KVO DA SE SLU4I!
108
0
 
0
 
! Отговори
***** преди 15 години
Като стана ясно че ще се прави този проект къде бяхте всички от форума? В Стандарт имаше новината още през късното лято миналата година, в нета имаше и плановете и ръкопляскания за сър Норман Фостър! Имаше и гневни статии! Аз съм против това кощунство! Кара дере е приказно място, което открих миналата година! И противно на очакванията ми нямаше туби от минерална вода, хартии и други гадости характерни за дивашките лагери, където никой не те вижда къде акаш и къде си мяташ ***...Ако искаш удобства можеш да си наемеш стая в Горица или в Бяла е малко кофти се слиза до плажа но си заслужава...Не на проекта!!!
107
0
 
1
 
! Отговори
име преди 15 години
Най-жалкото е,че този рай е бил такъв сигурно хилядолетия и ние - СЕГА и ТУК,ще го превърнем ЗАВИНАГИ в нещо,което го има навсякъде......тоест - никога вече човешко око няма да може да се порадва на един безвъзвратно изгубен рай.Който не е бил там,нека не го отписва лековато,а да си спомни за някое свое съкровено местице и да си го представи променено завинаги от алчни ръце...
106
0
 
1
 
! Отговори
Лейди Магбет преди 15 години
Ей Норман ако наистина си СЪР постъпи като сър и си оттегли проекта! Ако си и със синя кръв си върни и рицарския хонорар!
105
0
 
1
 
! Отговори
Човека преди 15 години
Кики, стой си най- добре капсулован у вас и не ходи никъде, че да не те притесни случайни, някой "невъзпитан хулиган". Тези неща, за които говориш, че не ти харесват- презастрояването, лошото качество на изпълнение и факта, че българските курорти се превърнаха в летните гета на англичани и германци, за тези неща се сърди на себе си и другите такива като теб. Защото хора с твоето мислене и манталитет докараха нещата до това положение, такива които искат всичко да им е до и ако може за тях да е без пари, а за останалите да е петорни цени. Затова сега ти и кирливото ти семейство се свиите в миниатюрното си апартаментче на изплащане и не се обаждайте, щото си много виновен.
104
0
 
0
 
! Отговори
Разсилен преди 15 години
Тоя *** Норман Фостър да ходи да си строи екоселищата на каменистия студен и мръсен бряг на Северно море. Скапаните западняци си съсипаха природата с инвестиции и икономически растеж, а сега имат наглостта да посягат и на нашата. Трябва да бъдат разкарани с много силни и болезнени шутове. А който иска да почива хем в курорт, хем на диво ще трябва да чака много години, докато се появят хора с нормален манталите, които да ги построят, защото сегашните не правят разлика между строеж на курорт и завод.