Коз, коз и две слаби спатии от Брюксел*

Спират ни парите по САПАРД, тези по ИСПА - също...
23 юли 2008 14:12, Екип на Dnes.bg
79
Коз, коз и две слаби спатии от Брюксел*
Снимка: Булфото

Европейската комисия представи днес докладите за напредъка на България в рамките на механизма за мониторинг.

Докладите са за усвояване на еврофондовете по предприсъединителните програми и за напредъка по в борбата за корупцията.

Комисията иска да се увери, че двете държави  /България и Румъния/ използват еврофондовете за благоденствието на гражданите в тях.

От Брюксел твърдят, че докладите са балансирани и обективни и са базирани на фактите.

Оттам приветстват създаването на ДАНС, но не са убедени, че това ще доведе до конкретни резултати.

През миналите 6 месеца ЕК преустанови финансирането по еврофондовете в България, заради установени нередности.

"Не бива да се допускат нередности в тяхното управление, защото това са парите на европейските данъкоплатци", категорични са от Комисията.  

ЕК не смята да отмени тези ограничения въпреки някои настъпили подобрения.

"Днес Комисията реши, че оттегля акредитациите на две агенции по предприсъединителните фондове ФАР - общо 115 милиона евро.

По САПАРД са спрени 121 милиона евро.

Когато България предприеме действия по отстраняване на нередностите, тогава Брюксел ще преразгледа решението си", обяви говорителят Йоаханес Лайтенбергер.

Освен това Брюксел обяви, че прекратява плащанията по програма ИСПА.

Вчера вечерта в Брюксел са обмисляли възможността за оттегляне на предпазната клауза върху българската авиация.

"Все още обаче решениието не е факт", обяви Лайтенбергер.

Според българското правителство страната ни е изпълнила всички изисквания в тази връзка, с което се е съгласила и ЕК, като изразените официални очаквания са предпазната клауза да бъде премахната до месец септември. 

Двата доклада за България – за фондовете и за реформите в съдебната система, борбата с корупцията и организираната престъпност – представляват най-острите критики, които Брюксел някога е отправял, се казва в коментар на Ройтерс.

И докато и двете нови членки са подложени на критика, то финансови санкции има само срещу България, не и срещу Румъния, отбелязва агенцията. 

Все пак в последната минута на изказването си, говорителят на комисията омекоти тона и не заплаши България с отлагане на влизането й в еврозоната или в Шенген.

Брюксел е категоричен, че спирането на евросредства по фондовете не е прецедент за Съюза.

"Няма съвършени членки. Всяка държава има своите проблеми", успокои ни той.

Лайтенбергер също така изрази съжаление, че незавършените доклади са изтекли в българските медии.

"Българското правителство се оплака, че докладът е бил предварително достъпен, но какво можем да направим? Съжаляваме", каза той.

Според него, политическото послание към България е следното:

"Отбелязваме напредък, необходим е още напредък."

Той допълни, че е налице политическа воля нещата да се движат напред, а ролята на Европейския съюз е да подпомага членството на България.

На въпрос защо не са задействани предпазните клаузи, след като докладите за България са толкова критични, Лайтенбергер отговори:

"Комисията смята, че на този етап не е подходящо да се задействат предпазни краузи. Разчитаме на доброто ни сътрудничество с България".

Като спешни мерки, които България трябва да вземе за усвояването на средствата от еврофондовете, от комисията ни препоръчват:

- административният капацитет в управлението на фондовете да бъде подсилен чрез осигуряване на стабилност, обучение и технологични познания на персонала. При назначаването на ръководни позиции трябва да се избягва всякакъв евентуален конфликт на интереси;

- да не се допуска конфликт на интереси в ръководството на фондовете;

- да се подобри контролът и прозрачността при процедурите за обществени поръчки;

- да се осъществяват редовни проверки на място и одити на всички програми, свързани с фондовете;

- да се докладва на комисията за нередностите и измамите без отлагане и съобразно ясни критерии;

- да се въведат мерки за предотвратяване на нарушаване на конфиденциалността, когато е необходимо незабавно да се вземат предпазни, поправителни или дисциплинарни мерки;

- да се подобри допълнително координацията между министерствата, централната, регионалната и местната власт.

По повод доклада на ЕК премиерът Станишев коментира във Варна, че няма да поиска оставки на министри или заместник-министри, за да угоди на някой.

Истината е, че България се учи. Възприемаме доклада, като доклад, който е важен за България, заключи премиерът.


 *Актуално към 15.30
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
1
 
! Отговори
Даскалеску преди 15 години
под името кукуВеско , ами замъгляваш нещата ?Трябва да се знае , че си *** , и не трябва да има съмнение , че за тебе ръчицата дето те храни е свята , нали :-))А , иначе , тази ръчица е толкова крадлива , толкова крадлива .... всички я знаят....
77
0
 
1
 
! Отговори
chiva преди 15 години
1/смешка Брюкселско зеле хахахахахахаххарелативизъм=алтруизъм!!Като политическа доктрина релативизма е кауза предута, защото е нещо нереалистично и утопично. Да ми каже някой съществува ли здрава логика "някой да ти дава,дава,дава пари??"Отговора е НЕ!!! Няма такава логика. Какви милиони, милиарди сме изпуснали? Глупости на търкалета. Еврофондовете са една мрачна проекция на СИВ, а изнесения суверенитет на България към Брюксел, тъжно ни напомня зависимостта ни от Москва. И както вече казах, финасови анализатори прогнозират че за финансовата 2008 г., България ще се превърне в нетен донор на ЕС, т.е. ще платим повече като членски внос, такси и глоби, отколкото ще получим като финансиране от ЕС. Е тоагава какво?? Ето го извода: Винаги ще сме в това положение, каквито и промени да има.Дори да паден това правителство, друго да бъде избрано, то пак ще стане жертва на Евро-комплота. Защото в ЕП на ЕС са се събрали шайка икономически престъпници, които с политически и икономически шантаж искат да управляват икономиката на Европа.
76
0
 
1
 
! Отговори
Шушко преди 15 години
Що се драчите? За всичките безобразия сме виновни всички ние. Без нашето активно бездействие тези неща не биха могли да се случат.Това е положението - като джуркаш мляко, отгоре изплува сметана; като джуркаш блато - само кална пяна и смрад излизат. Прав е дедко Вазов - не сме народ, а ***!И за да не кажете, че само си мятам едни такива приказки, ето какво според мен е необходимо да се направи, за да тръгнат нещата надобре:1 - промени в избирателната система - задължително гласуване за всички, имащи право на глас - негативен вот - щом гласуването е задължително, трябва да има форма за изразяване на несъгласие с всички опции за избор. 50%+1 негативни и изборите се анулират. Докато изкарат нещо свястно. - изцяло мажоритарна избирателна система. Вече сме в ЕС и партийните платформи не важат - има доста строги рамки какво може и какво не. Трябва работа и хора, които изцяло са отговорни пред избирателите си. И механизъм за отзоваване на тези, които отказват да си я вършат.2. Второто е много трудно - трябва най-после да станем гражданско общество. Всеки трябва да промени отношението си, начина си на мислене за всичко, което се случва в държавата. Защото всичко засяга всички. Не може интересите ни да се изчерпват с качеството на бирата, резултата от снощния мач и размера на циците на поредната чалга прима. Има и още, ама не ми се пише повече, че почвам да се нервя и ще пропсувам. Ае, да ни е честит новия мониторингов доклад! И старото правителство, което както върви ще стане рекордьор по преживени вотове на недоверие...
75
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Комунисти и патриотизъм-*** и парфюм.Няма дума в ибначе богатия ни език,която да илюстрира поведението на "управляващите" (т.е. крадящите).Наглост и безочие са слаби епитети.
74
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Е, все пак европейското възпитание не позволява да ни бият шут в ... С лекичко потупване по рамото ни изпровождат към антрето.
73
0
 
1
 
! Отговори
Даскалеску преди 15 години
сега го удрят на патриотизъм , трябвало да си пазим Гея и Гоце , защото мръсните европейци били казаки нещо лошо за тях . А като ни продадохте на руснаците преди 4 месеца , къде ви беше патриотизма , бе таварищи ?Или като оставихте на Амет да смуче от къде ли не , къде ви беше тогава бе , кьопеклар ? България в момента е едно кално блато . Не е ,,земен рай" .Виновни за това са изключително само българите , никой друг . Дори и Амет нямаше да е такъв нагъл кърлеж , и *** нямаше да ни третира като губерния , ако имаше поне 1(един) милион честни и достойни българи , които с достойнство да излязат на площада , и да защитят своето и на децата си бъдеще от пагубните действия на тия мазни *** , които постоянно ни управляват .Но , тъй като няма толкова достойни българи , ще чакаме от чужбина да направят българия сносна за живеене страна . ПП Нарочно изпуснах главната буква.
72
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
tuka sa se nabutali kritikarite koito do sega gi niamase ama i gram ot tiah niamse.sapka svaliam na NFB, Daskalesko i CMAXHO-vsekidnevno kritikuvat bolsevikite i daje stanaha po-bolsevizirani i ot Kostov-ama sa cestni-ciala godina roptaiat. e, naistina pubertalno e tianhoto bleene ama e ejednevno.ta da se pazim ot pladneskite kritihujvi
71
0
 
1
 
! Отговори
Tovarish Daskalesko преди 15 години
a na bas 4e Kostov v edin opredeln moment ste smaje politi4eskiat si *** sled koeto ste vrytne igrata i ste nabuta kanelkata na Bobo v otvoryt na Ataka Siderkova. i ne samo tova ami ste gi snima-kakto bese snimal Bobeco na nekakva iahta, za 4udo i za prikaz. e polse dvama trima ot tazi iahta gi iztrepaha- i ot snimkata ostanaha Iupito Vel4ef i Pojarnikaro Bobo. Ta Kostov v imeto na demokraciata cial Parlament zapali i se vpisa v nasata politiceska istoria kato vtoroto Van Der Liube, ta sega niama da podpali zadnika na Ataka i ste prati Kmeto da gasi-ot koeto ste se polucu takava politi4eska homoseksualnost, 4e Kuzof i Azis ste polu4ak o vreme kafiavite si sutresni periody po indikia, koga nie pi4ovete gasime motorite pod sianka i si porkame birata, Rock baby, rock i to metaliziran baby!!
70
0
 
1
 
! Отговори
Бьлгарин преди 15 години
Кьм вси4ки смели бьлгари - Всеки който има вьзможност и продава хранителни продукти на министри , депутати и всякакви крадливи подобни / за персонала от ресторанти и заведения сьшто могат да се вклю4ат няй усьрдно / - - - Слагайте им бавнодействашта Отрова в храната , кафето , бирата и кьдето намерите за най добре!!! Шанса да ви хванат при добре свьршена работа е 0 . Успех на вси4ки смели Бьлгари !!!!!!!!!!!!!!!!
69
0
 
1
 
! Отговори
vivko преди 15 години
Ot takiwa tupi komunistsi sme na towa dereje. Kakwi umni hora w partiata be ne6tasnik tam ima6e samo moi hora i donosnici. Taka 4e korenite na bulgarskata mafia gi tursi o6te tam w lubimiata ti komunizum.Taia durjawa nema da se oprawi w blizkite 30-50 godini.
68
0
 
1
 
! Отговори
дикобраз преди 15 години
Станишев: Вижте г-н Бареков Вие сте журналист и едва ли знаете по-добре от мен кое е най-добро за държавата. Та аз имам 20 годишен трудов опит на различни управленски позиции. какво е управлявал станишев - фирма, предприятие, завод, цех или само партията през част от тези години
67
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
КНК, хубави сравнения правиш с Испания... Ами явно и ние сме на този етап, а дали е така, ще стане ясно след 8 години. Но в едно съм напълно сигурен - ЕС има по-голяма полза от България и от унижаване на българите, отколкото ние от членството. За пример - ВСИЧКИ големи открития са извършени от хора с корени от Източна Европа или от емигранти пак от там. Дори и Шварценегер има украински корен. Затова пък нихилисти като тебе помагат за унищожаване на националното чувство.А за "червените пиявици" - ами как да ти кажа - "лошите" комунисти допреди 20 години НЕ ДОПУСКАХА скала да падне върху влаковата релса, поддържаха пътищата, та даже и строяха такива... Разрушенията дойдоха след това - когато мястото им се зае от новите политици. И в тях включвам както Станишев, така и Костов и Симеон, та и Доган (последниятава в политиката благодарение именно на нихилизъм, подобен на твоя - не било редно да няма малцинствена партия, като че в Германия, например, има). И едно време мръсните ни ризи си стояха тука, не ги показвахме на всички...А "комунистическото робство" даваше шанс за развитие на способните - като предявяваше изисквания за партийно членство, непостижими за некадърните. Затова и зъбатият ни експрезидент не е бил член на БКП - добра или лоша, старата система успешно отсейваше вредните елементчета, с някои малки изключения. Много от сегашните депутати нямаше да се сметнат за достойни за какъвто и да било ръководен пост... Е да, не можеше човек да стане богат, нямаше как всички да караме мерцедеси, трябваше да внимаваме какво правим и говорим... но именно такава е ситуацията днес и в САЩ - "страната на свободата"
66
0
 
1
 
! Отговори
Само БЪЛГАРИЯ. преди 15 години
Дрън дрън че пляс Само Костов Доган и ЦАРЯ ще ни оправят.Ще им запушим устата на тези западняци. Сиктир.
65
0
 
1
 
! Отговори
чичово червенотиквен преди 15 години
И сме валат!:(
64
0
 
1
 
! Отговори
sir Urien преди 15 години
Очевидно не си разбрал добре това което съм написал изобщо не съм съгласен със начина на управление на БСП и компания, но наистина на никой не му е притрябвало да се грижи за нашето благополучие. Коментарът ми е провокиран от хората пишещи че ги е срам и от тези, които са за европейска намеса.Не ми ги говори тези глупости кой ги е накарал да побягнат тези хора, можеш ли да отговориш на въпроса дали САЩ и другите западни страни нямат изгода от имигрантите?А това с комунизма и фашизма немога да разбера откъде го взе? И къде казвам, че трябва да си стоим и да мълчим, нито пък че проблемите не трябва да се посочват, а само че е лицемерие да имат полза от нашето затъване, а да констатират някви проблеми, уж за да сме се били оправили.
63
0
 
1
 
! Отговори
КНК преди 15 години
Като си беден и ти дават пари за да стане народа по-богат това война ли е ,асимилация ли е?Тези 2000000 души идваше ли някой да ги моли или те побягнаха на Запад,САЩ и Канада за да се спасят от "непрекъснато повишаващия се стандарт" на социалистическото общество?Или се спасяваха от организирания от ЦК на БКП и ДС "преход" в България?Може би там има опашки за кисело мляко и хляб,а те свикнали с това и затова са побягнали от България?Колкото до Испания,те най-добре помнят първите години в ЕС когато 8 милиона испанци станаха гастарбайтери в Германия,Франция и Великобритания.Виж сега каква държава е и как върви напред.С това сравнение ясно доказваш,че КОМУНИЗМА Е РАВНОСТОЕН НА ФАШИЗМА и разрушенията след тях са еднакви.Трябва да си болен мозък за да твърдиш,че макар да ни грабят, убиват,изнасилват и унижават,ние трябва чинно да стоим да ни доят до кръв и да не протестираме защото не било патриотично.Това сравнение с турското робство е много вярно - тогава повече се е търпяло,отколкото комунистическото робство.Твоите червени пиявици са се впили в снагата на народа и го унищожават като чума.Тази смрад и отрова ,които червените с техните съюзници разнасят из България и света е СРАМ ЗА ЧЕСТНИТЕ И ПОЧТЕНИ БЪЛГАРИ,КОИТО СА РАБОТИЛИ И РАБОТЯТ ЕЖЕДНЕВНО ЗА СЕБЕ СИ,СЕМЕЙСТВАТА СИ И СТРАНАТА СИ.
62
0
 
1
 
! Отговори
sir Urien преди 15 години
С тези негативни новини всекой западняк който има или ще има връзка с българин и българите като цяло се смятат за крадливи и корумпирани изгнили хора...Виждат ни по същия начин по който ние виждаме ***...именно това цели ЕС да се чувстваме унизени от българския си корен, за да можем по-лесно да ставаме германци, французи и кви ли още. Понеже повечето млади българи незнаят нищо за българските традиции и история, на тях е най-лесно да се втълпи че самото определение българин е унизително и срамно. Пак казвам ЕС не ни прие ей така заради благотворителност, те просто имаха нужда някой да им върши черната работа и от млади хора. Те посочват проблема, но не и решението, защото колкото по лошо е положението тук, толкова повече хора ще мигрират към останалия, цивилизован ЕС и съответно повече ще бъдат асимилирани.
61
0
 
1
 
! Отговори
KOZ I SAMO KOZ преди 15 години
a ne moje li koz i samo koz , peace all ya`ll , jiveq za legalizacia , jungle and ragga in my heart , peace respect !!!!!!!
60
0
 
1
 
! Отговори
G преди 15 години
УЖАСНО! Е те това е, усраха ни та ни е****. Това е лошо не само за Българиа като цяло, но и за всеки единствен българин. С тези негативни новини всекои западняк които има или ще има връзка с българин и бъларите като цяло се смятат за крадливи и коромпирани изгнили хора...Виждат ни по същия начин по които ние виждаме ***...Благодаря Ви наше правителство за услугата!! За да покажеме 4е имаме гордост трябва да излезнеме на улицата за протест и да се махат тези лаинари!!! не да ди пцуват и ние да си седиме кат некакви безверници!
59
0
 
1
 
! Отговори
sir Urien преди 15 години
В някои страни с български имигранти този срам спомага за бързата им асимилация, сещате се кой има полза от това, нали? Учат ни че войната в XXI в. била между запада и тероризма... но реално войната е между запада и бедните страни западът смуче младежта на изтока. Така населението ни от 89 досега е намаляло с 2 000 000 души... не е ли това по-добър резултат от този който евентуално биха постигнали оръжията за масово поразяване?Та по темата че настоящето правителство трябва да го сваляме така е, спор няма, но как мислите дали страните от ЕС имат полза България да се оправи? Дали Испания примерно има полза 200-300 хил. бг емигранти, вършещи черната им работа за без пари изведнъж да се завърнат в БГ? Че ако спре потокът от свободно движещите се емигранти от изток към запад, кой ще обновява генетичния фонд на застаряващите нации на бившите колониални империи?Сега направете си сметка кой има повече изгода повече от нашето членство в ЕС ощетени от нас със огромната сума от 50-на млн. евро, или ние ощетени с милион младежи; и също кой ще има сметка при един безвизов режим на (от)пътуване със САЩ. Така че недейте да се надявате че някой ще дойде от запад и ще ни оправи. Ако нямаме политици, които да отстояват интересите ни пред ЕС никой няма да ни погледне, освен ако не решим да емигрираме и да обогатим някоя западна нация.А на срамуващите се ще кажа че дължат съществуванието си на това че тяхните пра-пра-прародители по време на турското робство не са се срамували и даже са били горди от Българската си принадлежност, макар че е имало много продажни чорбаджии през онова време.