Епизод 6. Началото

Какво се случва, ако правителството изгуби вота. Кой поема властта, кой получава мандата, кога идва служебното правителство?
28 юли 2008 11:55, Екип на Dnes.bg
31
Епизод 6. Началото
Снимка: Булфото

Пет поредни пъти кабинетът "Станишев" удържаше опозиционния мерак за властта. Поне на думи и клетви, шестият ще е същият.

Първият -  166 зад гърба на Станишев за кризата с наводнена България, 61 против управлението му и един неопределил се.

Вторият -  163-ма подкрепят правителството в здравната реформа,  60 са противниците му, един въздържал се.

Третият - 160 искат тройната коалиция да остане въпреки най-продължителната учителска стачка у нас, 61 поискаха оставката му, отново един преглътна мнението си.

Четвъртият -  86 гласа се оказаха недостатъчни кабинетът Станишев" да падне заради корумпираността си, защото 149 сметнаха, че няма далавери.

Петият -  с 82 гласа "за", 117 "против" и 35 "въздържал се" /НДСВ - бел. ред/, парламентът отхвърли вота на недоверие, внесен от опозицията заради грандиозният скандал разтърсил МВР и България.

Шестият идва. Какво ли ще се случи ако мине? Хипотезите.

Сега Коалиция за България разполага с 81 депутати, НДСВ с 35-ма, ДПС - 34.

Царските отцепници от БНД, заедно с Костовистите и сините, имат по-равно - 16 депутати.

Следват Български Народен съюз  с 14 избраника, "Атака" с 11 и независимите, които наброяват 17 депутата.

Ако тройката гласува вкупом, разполага със 150 депутата, но ако НДСВ изневери, БСП и ДПС се озовават със 115 привърженика, крайно недостатъчни да опазят управлението си.

Тогава правителството пада, а президентът трябва да даде мандат на следващата по големина партия в парламента, за да състави кабинет.

Нека припомним, че тройната коалиция се пръкна след близо двумесечни родилни мъки, след като Първанов определи за мандатоносител третата по големина ПГ в 40-то Народно събрание, защото БСП го пропиля, НДСВ се отказа, а ДПС го взе, за да го даде на Станишев.

На ред са следващите. А, изненада, оказват се трима - ДСБ, БНД или ОДС.

При три близначки /ДСБ, БНД и ОДС/ какво ли е в главата на Първанов, само той решава на кого да връчи мандата. Цветна аритметиката - Костов, Свинаров, Юруков.

Това е както е хипотеза, така и напълно възможна реалност.

Президентът има и друг ход - да назначи служебен кабинет, но това е възможно само тогава, когато изтече мандатът на Народното събрание или пък ако има предсрочно прекратяване на мандата на парламента.

Тогава държавният глава с указ насрочва избори и взима властта в свои ръце.

В периода от евентуалното разпускане на Народното събрание до произвеждането на предсрочни парламентарни избори се назначава служебно правителство, което е отговорно пред него, пише в Конституцията ни.

Това са само хипотезите, но на практика какво ли ще се случи?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Аз предлагам преврат...
29
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
MAXNO, 6te pro6tava6, no propusna da spomene6 ne6to drugo vazsno-BG-to osven 4e e geneti4no neprigoden, toy osven vsi4ko e i zloben....
28
0
 
0
 
! Отговори
Slid преди 15 години
Някой да знае случайно дали има рекорд на Гинес за най-много неуспешни вота на недоверие? Току виж и България записала някой рекорд XD
27
0
 
0
 
! Отговори
Becko преди 15 години
glei te go MAXHO.napi6e niakakvi psalmi , postoi za malko v kilera dokato vyr6i byrsi dvizwnia s ryka svita v tunel4e okolo pikaloto mu i zem ta se vyrne sled izprazvaneto vyv forymyt pod drugo ime, vryshta se kato PEDRO.A ako Kuz Kuzovi4 te bese obiazdil kato PEDLIO li stese da se vyrnesh be pomio?
26
0
 
0
 
! Отговори
Дядо Петър преди 15 години
ще е поне малко по-свестен от тази доказала се шайка от най-долнопробни разбойници.
25
0
 
0
 
! Отговори
Gio преди 15 години
...четете го МАХНО и не само четете, ами и мислете - тези куфалници не са ви само да ги тъпчете с диетичен хляб. Нямате нужда от диети, българи - от здрава доза самоуважение и мъжество се нуждае това племе...Но нали преклонената главица сабя не я сечала... Хайде на вазелина тогава...
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Много ме съмнява НДСВ да "изневерят".Предсрочни парламентари ибори тях въобще не ги грее по простата причина че шансошвете им да влязат отново в парламента са доста малки.Ще покрадът още колкото могат и това ще им е
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
А какво става с тези дето губят пари от тази дандания.ББ беше вариант докато нещата изглеждаха добре. сега надали ще има повече депутати от която и да е друга партия.Изборите наближават , а хората обедняват- или пък не забогатяват с толкова колкото са си правили сметката, което също е дразнещо.
22
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Tova koeto shte se sluchi e , vsichki se uspokoiavat kakto horata taka i opoziciata i pravitelstvoto si podmenia kabineta i si izkarvat mandata.
21
0
 
0
 
! Отговори
con преди 15 години
Елементарно отцепва се още един от НДСВ и хората на Свинаров стават с един повече.После започват караници и пак служебно правителство. Абе същото като едно време . После избори и партиите стават още по- голям брой и с още по близки резултати.Освен разбира се ако хората не се замислят за кои да гласуват още от сега .И да вземат да отидат до местното клубче на партията си и да вземат да проверят за кво става дума.Иначе лошо.
20
0
 
0
 
! Отговори
възторжено гледащ в преди 15 години
Много сме силни в ТЪНКИТЕ сметки!Ама много!Само дето се късат!И то често!
19
0
 
0
 
! Отговори
pedro преди 15 години
Ами прав е! Ако бяхме народ, а не племе отдавна да бяхме ги смачкали! Кво ревете срещу него?! Истината май боли, а?? За това -гащичките на букаи, лек поклон, и ако ви дадат малко вазелин целувайте ръка! страхливи.Малко ви е!
18
0
 
0
 
! Отговори
Митю Туца преди 15 години
Една хубава сутрин всички ние се събудихме и най-накрая осъзнахме, че сме заложници. Заложници на министърката на бедствията и авариите, която така и не намери време да ни обясни какво гърми около София. Заложници на атомното лоби, което зареди реактора на "Козлодуй" с Бог знае какво. Още не е гръмнало, обаче се очаква. Заложници на стратегическия инвеститор, който купи "Кремиковци" за един долар, за да го заложи и да задигне въглищата на държавния резерв. Заложници на правителство, което за една вечер изгуби милиард финансиране от европейските фондове. Но ни успокоява, че неговите мошенически фирми, заради които европейците са ни спрели финансирането, няма да се увътрят - ще си получат своето от нас. От бюджетния излишък. За който всички плащаме.Заложници на президент, който изпраща ченгета в Брюксел, за да проучват кой точно е натопил НАШИТЕ ФИРМИ пред тези които не трябва, та да му свие сърмите.Заложници сме ние...Най-лошото е, че никой не се обажда на близките ни, за да им поиска нещо, та да му платят, за да ни освободи. Това им е най-лошото на нашите ПОЛИТ-ТЕРОРИСТИ - могат да ни завлекат, а не могат да си формулират исканията. Кажете бе, братя, кажете какво още искате от нас - ще ви продадем каквото ни е останало, пък белким се откупим. Да, ама не - от нас искат не пари в брой. От нас искат ДА ГИ ХАРЕСВАМЕ И ДА ГЛАСУВАМЕ за тях.Заради бетонираното им черноморие.Заради изсечената им Рила.Заради заводите, продадени за един пробит долар.Заради бабите, които според официалната статистика по време на тяхното свръхуспешно управление са забогатели дотолкова, че да си купят по 3 000 яйца годишно. По десет на ден! За неразбралите - това означава по лев и седемдесет дневно. Кофичка кисело мляко и половин хляб. И пак са благодарни!В криминалистиката на това му се вика "СТОКХОЛМСКИ СИНДРОМ" - заложникът по някое време започва да симпатизира на похитителя да МРАЗИ ОНИЯ, КОИТО СЕ ОПИТВАТ ДА ГО ОСВОБОДЯТ. Щото с похититекя вече се е сработил, посвикнал му е на простотиите, на шамарите, на заплахите. А какво да прави човек със свободата си? За 20 години май че вече позабравихме това понятие.
17
0
 
0
 
! Отговори
будьони преди 15 години
Ще пощаваш, че те допълвам, но си пропуснал сМАХНО и KAZANOV.
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Тези са си чиста проба МАРОДЕРИ,ограбиха държавата сега и Еврофондовете искат. Мончо-горския може да отдаде Мусала на концесия на другаря Сергей след като загуби следващите избори а Доган ще му бъде ятак,ще го крие и гощава с Рахат локум.
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Вота ще мине ама друг път.Не си и помисляйте да се смени правителството.Тройната коалиция е вечна.
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Съгласен съм с 10
13
0
 
0
 
! Отговори
CHALGAR преди 15 години
SAMO S CHALGATA SHE SE OPRAVIM!SLUSHAITE AZIS,KONDYO I PIITE BIRA,ZABRAVYATE POBLEMITE,UVERYAVAM VI!OPITAITE!
12
0
 
0
 
! Отговори
chiva преди 15 години
И следващото Правителство ще попадне в капана на еврокомплота.На никой ли не му стана ясно че по отношение на БГ ЕС прилага двоен стандарт??? В Белгийски сайт дори се коментира за забележете"компроматна война срещу България". В Белгия на кореупцията казват"смазване на машината".Навсякъде има корупция, важно е да бъде минимализирана , битовизирана и контролирана с някакви механизми.
11
0
 
0
 
! Отговори
МАХНО преди 15 години
ПОНЕ СЕ СПРЕТЕ ДА СЕ ПРАВИТЕ НА ПАТРИОТИ И РАЗБИРАЧИ И ТН.НЕЩАТА СА ТОЛКОВА ПРОСТИ ЧЕ НЯМА НАКЪДЕНО ТОВА Е ЗА НАРОД А НЕ ЗА ТАКОВА ГЕНЕТИЧНО УВРЕДЕНО ПЛЕМЕ БЕЗ КОМЕНТАР ПАЛЯЧОВЦИ СТЕ СИ И ТОВА Е ЗА ТАКИВА НЕЩА В НОРМАЛНИТЕ НАРОДИ ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВО ПРАВЯТ?? НО ТЕ СА НОРМАЛНИ А ВИЕ СТЕ ГЕНЕТИЧНОУВРЕДЕНИДА ВИ СА ЧЕСТИТИ И ПРЕЗИДЕНТИ И МИНИСТРИ АБЕ СМАХНАТА РАБОТА ХИЧ ВИ НЯМА ДА ЗНАЕТЕ СТАВАТЕ ПО СМЕШНИ КОГАТО ЕДНО ПРИКАЗВАТЕ ,ПИШЕТЕ А ДЕЙСТВАТЕ КАТО АФРИКАНЦИ ГЕНА Е ТАКЪВ ВИЕ НЯМАТЕ ВИНА КОГАТО ЧУЯТ ЧЕ НЯКОЙ Е БЪЛГАРИН ЗНАЯТ ЧЕ ТОВА СИ Е ДИАГНОЗА И НИКОЙ НЕВИ ПРИЕМА ЗА НОРМАЛНИ КОНСТАТАЦИЯ :)п