Вотът не мина

150 депутати гласуваха „Против“, 84 - „За“
30 юли 2008 16:16,
118
Вотът не мина
Снимка: Булфото

Народното събрание отхвърли шестия вот на недоверие към правителството на Тройната коалиция с министър- председател Сергей Станишев.

150 депутати гласуваха „Против“,84 - „За“, а един се въздържа.

Във вота участваха 235 народни избранници.

В залата присъстваха всички депутати от управляващата коалиция- 150 (81 от БСП, 35 от НДСВ, 34 от ДПС) и нито един от тях не се въздържа или гласува „Против“.

Шестият поред вот на недоверие към правителството, поискан от опозицията, беше за нанесени морални и материални щети на българските граждани поради "провала на правителството при спазване на правилата на държава-член на ЕС и усвояване на средствата от еврофондовете".

От началото на тази година сме свидетели на продължаващ политически сценарий под формата на три вота досега. Няма да бъда изненадан, ако през есента се подготви четвърти вот, комбиниран със социални недоволства, за да се дестабилизира страната. Това каза министър-председателят Сергей Станишев в изказването си след гласуването на шестия вот на недоверие към правителството.

Това, което цели опозицията - предсрочни парламентарни избори чрез уличен натиск, ще бъдат пагубни за страната, защото следващите месеци са решаващи за изпълнението на задачите по оперативните програми. Амбицията е в този период да бъдат разгледани, одобрени и контрактувани максимален брой проекти, каза премиерът.

По думите му служебно правителство, избори, дълги преговори за следващо правителство ще бъде пропиляно време за страната, а този лукс не можем да си го позволим.

Той апелира опозицията да критикува правителството, когато греши, но с мярка. Нормално е една опозиция да бъде критик и коректив на грешките на управляващите, и да предлага управленска алтернатива, но точно това не се чу вчера и затова вотът беше неуспешен, каза премиерът .

Мнозинството се обедини да пази правителството от ЕК и за това вотът на недоверие не успя. Това каза лидерът на ДСБ Иван Костов след гласуването на шестия вот на недоверие към правителството.

Мнозинството смени диаметрално своя политически код и застана срещу Европа, допълни Костов.

Той припомни, че управляващите първоначално са се обединили заради европейското членство, а сега са се обединили срещу Европа.

"Не мисля, че опозицията разчита сериозно чрез вота да свали правителството", обяви по-рано в сряда за Dnes.bg председателят на ПГ на "Коалиция за България" Ангел Найденов.

В деня на гласуването на шестия вот на недоверие към кабинета "Станишев", червеният депутат бе категоричен, че вотът няма да мине, защото опозицията не е в състояние да очертае алтернатива на това управление.

"Този вот е пореден и неуспешен, заради абсолютно несъстоятелните мотиви на опозицията, опровергани от двата Доклада на ЕК", каза още той.

Бившият външен министър Надежда Михайлова обори тезата на червения депутат, че вотът е пореден.

Според нея той е уникален, защото обвиненията в корупция, в конфликт на интереси и измами, са потвърдени и от Брюксел.

"Вотовете на недоверие не са каприз от страна на опозицията, а форма, чрез която опозицията се стреми да има публичен дебат, за да се поема отговорност от управляващите за несвършена работа. Този вот не е поредният, тъй като той е вот за цялостната политика на правителството, която доведе до  отрицателен Доклад на ЕК за България", каза тя пред Dnes.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
0
 
! Отговори
КНК преди 15 години
Готин,много ми харесва тънкия начин на изразяване.Много точно! Шъ проим следното : УМНИТЕ СЕ УЧАТ ОТ ГРЕШКИТЕ НА ДРУГИТЕ,А ГЛУПАВИТЕ ОТ СОБСТВЕНИТЕ СИ ГРЕШКИ.Тва значи ША СЪ УЧИМ само ,че зависи по кой начин.Дереджето дето сме показва,че не се учим даже от собствените си грешки.
116
0
 
0
 
! Отговори
баламурник преди 15 години
Лоша работа!И ся кво ша праим!?А аз тамън са бях зарадвал...Значи,НОВ ВОТ!!!Щото кво друго!?..
115
0
 
0
 
! Отговори
КНК преди 15 години
Тука някои пишат,че ако опозицията се обедини,тя ще победи.Това са комунистически внушения,които значат,че "ЩОМ ОПОЗИЦИЯТА "НЕ Е ЕДИННА ,ТЯ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ВАРИАНТ ЗА ИЗБОР НА НАРОДА И ЗАТОВА ИМ ОСТАВАТ САМО ТЕЗИ ДЕТО СА ОБЕДИНЕНИ : БСП,ДПС,НДСВ.Не се хващайте на това.тази песен комунистическите медии,политолози,анализатори и социолози я пеят още от 1990г.Виждате колко много пари се хвърлят за да ни промиват мозъците!Когато се създаваше СДС през 1990г. тогава пак пееха"всички единни срещу комунистите,заедно напред " и т.н. Много бързо направиха от техни ченгета,доносници и подходящо избрани *** разни политически формации за да се влеят в "онова".Пио този начин изместиха чрез мнозинството си от управлението на опозицията реалните демократи и доказани борци за демокрация.Последвалите години показаха колко много хора са били внедрени в различните организации в състава на СДС,а дори и цели партии,които сега са в Коалиция за България - Зелена партия,БСДП,АСО,Клуб за гласност и демокрация,Движение за права и демокрация.Начело на тези формации седят явни ченгета или синове и дъщери на ръководни дейци на БКП и ДС.Сега в част от самоопределилата се като опозиция също има на ръководни места явни и тайни предатели,които работят в интерес на тройната коалиция с най-различни маневри.Основен признак да се разпознаят е ясната и реална програма за действие при управление на страната.С изключение на ДСБ и ССД,другите формации са с много неясни цели и несериозни средства за постигането им.ЗАТОВА ОПОЗИЦИЯТА ТРЯБВА ЯСНО ДА СЕ РАЗГРАНИЧИ ЕДНА ОТ ДРУГА,ЗАЩОТО ПРЕДСТАВЛЯВА ШИРОКИЯ СПЕКТЪР НА ИНТЕРЕСИ В ОБЩЕСТВОТО И ТОГАВА ДА ОПРЕДИЛИ НАЙ-ВАЖНИТЕ БЛИЗКИ И ДАЛЕЧНИ ЦЕЛИ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА СТРАНАТА,КАКТО И НАЧИНИТЕ ЗА ДОСТИГАНЕ.Всичко останало е повторение на познати комунистически схеми за измислено обединение с общо ръководство и единно представителство.ВИЖТЕ ОБЕДИНЕНИЕТО НА ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ ДО КЪДЕ НИ ДОВЕДЕ.
114
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Аве за кво като има вот всичките депутати от мнозинството са там, а инак само 10-тина ходят....да ги у тарикатите да ги
113
0
 
0
 
! Отговори
a преди 15 години
toq vot koi po red be6e, :) 4e te mnogo ve4e stanaha
112
0
 
0
 
! Отговори
ДП преди 15 години
Не минал вотът - каква изненада.Вече и децата в БГ схващат, че тук мафията е държавата, коетоправи последната враг на обществото номер 1.Но обществото е безсилно и голо - мафията държава държипушките.
111
0
 
0
 
! Отговори
ДП преди 15 години
Не минал вотът - каква изненада.Вече и децата в БГ схващат, че тук мафията е държавата, коетоправи последната враг на обществото номер 1.Но обществото е безсилно и голо - мафията държава държипушките.
110
0
 
0
 
! Отговори
... преди 15 години
Тия само си намират за работа.Ясно беше още преди да го внесат. Тотална чиска на всички *** от политиката от БСП до Борисов с Герб. Не стане ли сега Герб ще крадат защото са пребоядисани престъпници
109
0
 
0
 
! Отговори
Баба Илийца преди 15 години
Огъзено племе, само кой не го е видял, той не го е плющял.Господ здраве да ви дава!
108
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
90 абсолютно си прав!Никой не мисли по-далеко от носа си това им е проблема!Европа не иска да ни помага вече и роднините в чужбина не могат да ни помогнат...Цените продължават да летят нагоре,а тия ги глобяват с по 10 хиляди и "бизнесмените" в България се смеят!
107
0
 
0
 
! Отговори
Stefan преди 15 години
DPS, NDSV i BSP sa nai stabilnite partii v BG niama po dobra alternativa zatova neka gi obichame da gi podkrepiame v opravlenieto molia vi Badete Bulgari obichaite nashte mili politici
106
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
не само акъл, ами и Астор ще им трябва да се справят, както са я оакали...Не виждам как ще успеят! Но има и бръснарски ножчета Астор, с които да си клъцнат вените напролет!
105
0
 
0
 
! Отговори
Dodo преди 15 години
Да, оцеля правителството както се и очакваше. Бих казал - Пирова победа! при тая каша в държавата да останеш в управлението според мен е все едно като имаш разсктройство да изпиеш чаша очистително! цялата държава се тресе и разпада - днеска фермерите, утре Кремиковци... иде зима и дупе да му е яко на "момчето", че ще трябва като зайче да подскача и да се крие като предшественика си с лебедовата шия! става лошо казал песимиста, ааа ще стане и по-лошо казал оптимиста! май ще седне тоя път Дончева на стъпалата в Народното събрание да запее "Къде си вярна ти любов народна"? както пееше през 97 Клара Маринова! Ами навън е , на улицата! що не излезе да се прегърне с любовта?
104
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Вижте ги само *** как дойдоха всички за вота,колкото повече седят толкова повече ще се налапат.
103
0
 
0
 
! Отговори
1bg преди 15 години
Опозицията трябва да организира хората. Веднага щяха да отпуснат пари за организирането на митинг, какво още чакат?! Дали това е "Опозиция"? По това може да се разбере кой е с хората и кой не. Ако са същите на изборите, да гласуваме всички, но с празен плик! На 02.08. Времето ще е хубаво пред НДК в 10.00ч.
102
0
 
0
 
! Отговори
чичо преди 15 години
досега и мога да кажа, че единствено пост 76, лишен от омраза и лозунги, наистина е прав. Ако не гледаме на бъдещето си като на "Кой е по- по- най..." ще разберем, че първо трябва да измислим алтернатива и после да "махаме тия"...Апропо, забелязахте ли какво забележително присъствие отбеляза днес народното представителство? И не заради нас, за "залъка" си! Вижте дали ще е така в петък!
101
0
 
0
 
! Отговори
съгласен, но преди 15 години
Съгласен съм, Махатма, но не ми се вписва в представите организиран мирен бойкот като в Индия преди 60 г. или като в ЮАР през апартейда. Много съм далече като манталитет от балканското и балтията, но в историята се разглеждат и наличните фактори.
100
0
 
0
 
! Отговори
memo преди 15 години
Историята на един друг народ, индийският, показва, че от тиранията човек може да се отърве и с мирни средства. Само че сме столетия след индийците по развитие ний си знаем по балкански с балтията
99
0
 
0
 
! Отговори
донякъде да преди 15 години
Не, че човечността не буди уважение, това е така. Старият завет и историята на развитите европейски нации от последните 200 години обаче сочат, че за да изпълнят целите си, понякога на народите им се налага да си изцапат ръцете. А най-лошото е, че точно в момента ни управлява синчето на съветски човек, на когото е трябвало да бъде бит шута навремето.
98
0
 
0
 
! Отговори
memo преди 15 години
Какво е виновно детето на комуниста Пръцко, на турчина Свинков или на *** Царевски...Ако им изгоря имуществото до основи ще си остана с чиста съвест, че съм постъпил правилно. Не мога да стана убиец като тях.