В Хърватска: Взрив разкъса медиен бос, премиерът се закани на мафията

Експлозия в Загреб, собственикът на седмичника Nacional и един от мениджърите му загинаха
23 окт 2008 23:30,
14
В Хърватска: Взрив разкъса медиен бос, премиерът се закани на мафията
Иво Пуканич призна, че веднъж са опитвали да го убият. Сега успяха. Снимка: dnevnik.hr

Взрив, поставен в кола, уби двама журналисти в центъра на Загреб днес, съобщи Ройтерс.

Това е последният от редицата кървави инциденти, случващи се в хърватската столица напоследък.

Президентът Месич обяви, че експлозията, която разкъса главния редактор на седмичника  Nacional – 47-годишния Иво Пуканич, както и един от мениджърите на изданието, означава, че „тероризмът е станал реалност по улиците на столицата ни“.

Бомбата избухна пред сградата на седмичника в Загреб. След взрива полицията отцепи целия център.

Пуканич, който бе собственик на седмичника, на чиито страници често бяха разкривани случаи на корупция и нарушение на човешките права, по-рано през годината обяви, че е имало опит за убийство срещу него.

Месич свика за утре Националния съвет за сигурност, а видимо потресеният премиер Иво Санадер обяви на пресконференция:

„Няма да позволя Хърватска да се превърне в Бейрут. Това вече не е просто война срещу организираната престъпност. Това е нещо, срещу което ще се вдигне цялата страна“.

По-рано този месец Санадер уволни вътрешния и правосъдния министър и обяви серия от жестоки мерки срещу мафията в опит за борба с престъпността.

Преди седмици дъщерята на много известен адвокат бе разстреляна в главата на стълбището в сградата, където живее – недалеч от полицейско управление.

Пак тази година известен криминален репортер бе пребит на улицата, чиновник бе смазан от бой с бухалки, а изпълнителният директор на голяма строителна фирма – пребит до смърт с железни пръти през септември.

Dnes.bg припомня, че съвсем подобен случай имаше и в София преди месец, когато с чукове бе пребит журналистът Огнян Стефанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
chiva преди 15 години
Защо обиждаш? Ето какво е казал Макиавели за хора които нагрубяват: " Само *** е способен на оскръбление от което да се оттегчиш, защото няма нищо по жалко от безсилието на грубия"
12
0
 
0
 
! Отговори
.. преди 15 години
:)))
11
0
 
0
 
! Отговори
lili преди 15 години
No 10 нали осъзнаваш, че пишеш големи глупости. Нямат никаква връзка със статията.А освен това преполагам, че те карат да пишеш Croatia, а не Groazia . Всичко друго, което си подложил на безумен български спелинг са имената на тези държави, както се използват по международните стандарти. А Oesterreich, ами това е Австрия на немски. Българският език определено не е с определящо международно влияние.
10
0
 
0
 
! Отговори
chiva преди 15 години
това работя. Хърватски превозвачи изискват да изписвам името на държавата им по следния начин Groazia. Наричат си държавата Гроация. Чудо. И не само те. Абревиатурата на Гърция по Интрастат и ТАРИК е ЕО (Еладое това сбърканото е) Австрия-Йостерейх, Германия Алемагне, Великобритания-Кингдом, Холандия-Нидерландия, Китай-Чайна и н.
9
0
 
1
 
! Отговори
Nikola Yordanov преди 15 години
Национал е (дано остане) наистина много хубаво списание. В Хърватия мафията се захрани по време на войната и е свързана с много техни "герои." Затова е трудно да се справят. Ако сте следили събитията последните 4-5 години в Хърватия, знаете, че няколко генерали и полоковници (бивши предимно) извършиха тежки престъпления и се оказа, че са се занимавали с рекет, наркотици и т.н.
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
А за нашите мутри Серго ще се погрижи ли.
7
0
 
1
 
! Отговори
100jan преди 15 години
Държавата се казва Хърватия. Или вече и при нас сърбохърватския е официален език?
6
0
 
1
 
! Отговори
Емо преди 15 години
Много си отворен докато не не срещнеш някой мутроподобен, нали? *** аз не мога да ги набия всичките, но досега не съм срещал проблеми, а ти? Вярвай ми, че далеч повече правя отколко мънкам! Сигурно като види лъскав Мерцедес на 1 метър от тебе и спичаш нали?
5
0
 
0
 
! Отговори
от леглото на преди 15 години
3 имам в предвид.
4
0
 
0
 
! Отговори
леглото на Етем преди 15 години
До Емил Коен - 1Драйфа ми се от жалващи се мъже- . Като не ти отърва - емигрирай. Така правят . Който може да стиска - ще си живее в Родината и ще е болен националист.
3
0
 
1
 
! Отговори
Емо преди 15 години
На Балканите? Докога тези мутри и ще диктуват събитията? В една съседна Словения почти всичко е наред и от Хърватска до границата с Турция само едно и също.. Омраза, мутри, убийства, болен национализъм, чалга и разделение. Българите разбирам защо си мълчим, защото сме си *** и винаги сме гледали да минем по мекото, но сърбите, босненците и хърватите толкова са преживяли и защо ги е страх от тези мутри и не направят нещо срещу тях?
2
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
ами защото сме съвестни,пестиме пари на правителството и групировките му
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
...а тук се самоубиваме