10 души яли от отровните гъби, поливали ги и с алкохол

Петима се борят за живота си в "Пирогов" и Военна болница; сред отровените има и две деца
3 ное 2008 11:26,
26
10 души яли от отровните гъби, поливали ги и с алкохол
Снимка: БГНЕС

Общо десет души от Кюстендил са се отровили след консумация на гъби.

Петима от тях са в тежко състояние и са настанени в "Пирогов" и Военна болница.

Останалите са оставени за лечение в кюстендилската болница.

Сред отровените има и две деца. Всичките пострадали са се познавали.

Някои от тях, освен че са яли отровни гъби, са пили и алкохол, което е довело до допълнителни усложнения.

Според показанията им, преди да консумира гъбите, компанията се консултирала с гъбар, който им казал, че гъбите са ядливи и няма страшно. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
veseli gubki преди 15 години
ако си мислиш, че това са Psylocibe Cubensis, може и ти скоро да попаднеш сред отровените и натровените
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Е.б.аси гъбаря, а... Затова вземайте само тарелки... Колкото и да не ви харесват...
23
0
 
0
 
! Отговори
Гъбарч0 преди 15 години
Ае кво сте ги сложили тия Psylocibe Cubensis на снимката. Хората ще си помислят, че са се отровили с халюциногенни гъбки %))).
22
0
 
0
 
! Отговори
простакел преди 15 години
Според думите на един от пишман-гъбарите,гъбите били "цървени на бели точки".И от простотия се умира...
21
0
 
0
 
! Отговори
Ferko преди 15 години
У нас миколозите бездействат. Вестниците и списанията са пълни с простотии. В чуждите издания много често се срещат професионални очерци за отделни или група диворастящи гъби. С единствената цел - просвета на населението.Мит е приказката за отровилия се от гъби професор по микология. Само невниманието и лекомислието може да доведе до беда.Срещал съм гъбари, които носят в един плик най-различни гъби, някои от тях вече сам съм срещал и съм сигурен, че са опасни. И като ги попитам, те ми отговарят - "а, ние си ги пържим и ги си ги ядем"!
20
0
 
0
 
! Отговори
Н преди 15 години
Абе това на снимката не са ли от "веселите гъбки" :)
19
0
 
0
 
! Отговори
Тровчо преди 15 години
Разбира се, че е интоксикация, нали все пак хората са приети в токсикологията - мястото, където пращат хората с ОТРАВЯНИЯ.
18
0
 
0
 
! Отговори
Плюшкин преди 15 години
в случая, ако трябва да се заяждате, правилната дума е ИНТОКСИКАЦИЯ!
17
0
 
0
 
! Отговори
Гъбар познавач преди 15 години
Всички гъби се ядат, обаче някои от тях само един път.
16
0
 
0
 
! Отговори
Nemam nervi преди 15 години
Хората не са го разбрали този специалист .От руски ЯД-отрова, ядливи значи отровни
15
0
 
0
 
! Отговори
даскал преди 15 години
Не гледай какво пише в тълковния речник. Тука е използвана думата като медицински термин, а не разговорен. В медицината понятие натровен няма.Когато някой се запревива след ядене на гъби, няма как да се установи дали са били отровни или ядливи, с амбулаторен мед преглед или изследване(което да стане веднага). Друг начин, освен да приемат цялото семейство в болница няма.
14
0
 
0
 
! Отговори
Сигoтyри Накypa преди 15 години
13
0
 
0
 
! Отговори
voxy преди 15 години
така яденето на гъби става още по-екстремно удоволствие
12
0
 
0
 
! Отговори
Тровчо преди 15 години
При отравяне не е задължително да има смъртен случай. Това е правилното изразяване, така както е правилно хранително, алкохолно и т.н. отравяне, без да е задължително някой да е предал богу дух. Още повече, че в такъв случай на много пострадали няма как да се разделят случаите на живи и умрели. Ако двама от десет починат, какво трябва да се каже - "Двама се отровиха и осем се натровиха от гъби!" или "Десет се отровиха с гъби, от които двама починаха"? В този обобщаващ случай се използва думата "отровен", нейният смисъл не задължава настъпването на смърт.
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Отравяне Отрова е всяко вещество, което проникнало в организма,разстройва нормалните му физиологични функции. За отравяне обаче може да се говори,когато след поемане на определено вещество настъпват болестни изменения. Особено опасни са острите отравяния поради малкото време за реакция на пациента,близките и медицинските специалисти до настъпването на фатални последици. Основните методи за борба с острите отравяния са: 1.Очистване на входната врата от отровата(мястото на проникване-уста и стомашно- чревен път;кожата,очите и дихателните пътища). 2.Прилагане на противоотрова. 3.Очистване на организма от отровата. 4.Реанимация и интензивно лечение при живото-застрашаващи нарушения във функциите на организма. От гореизброените действия,до получаването на квалифицирана медицинска помощ,пациента и близките му могат да предприемат лечебни въздействия единствено по 1-та точка и много рядко по 2-та. Внимание-абсолютно задължително е да се потърси медицинска помощ дори и при най малко съмнение за отравяне в предвид на това , че е по-добре да се направи един излишен мед. преглед,отколкото да се пропусне случай на остро отравяне.
10
0
 
0
 
! Отговори
лили преди 15 години
ПОКАЗАНИТЕ ГЪБИ НА СНИМКАТА НЕ СА МАНАТАРКИ !!! ТОВА СА ОТРОВНИ ГЪБИ -ПОНЕ БЪДЕТЕ ПОЛЕЗНИ НА ХОРАТА И СЛОЖЕТЕ ПРАВИЛНИТЕ СНИМКИ !!!!
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Факт е, че дори да бяха умрели тия хора, *** като вас щяха отново да си спорят за правилното изписване на думата, което в случая си е чисто заяждане. Тези малки "интелектуални" спорчета са изключително нерелевантни - ХА почвайте да мъдрите тази дума кога се използва и кога не
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Когато човек УМРЕ се нарича ОТРОВЕН! Когато човек е жив след поемане на отрова се нарича НАТРОВЕН !!! 3 е адски прав, а ти погледни тълковен речник и не излагай езика ни!
7
0
 
0
 
! Отговори
mause преди 15 години
Пич май ти си тоя дето не е завършил началното си образование...Натравяне (също и натровя) като дума го набутаха медиите, защото им звучи по-гръмко. Думата си е отравяне и отровя.
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
nqma gubi, koito da ne se qdat...samo 4e nqkoi samo po vednuj