Петима се борят за живота си, яли отровни гъби

Всичките са докарани от Кюстендил и са настанени в столични болници
3 ное 2008 09:16,
25
Петима се борят за живота си, яли отровни гъби
Снимка: БГНЕС

Петима души от Кюстендил са отровени след консумация на гъби, съобщиха от Националния медицински координационен център.

Пострадалите са докарани за лечение в София.

Двама мъже са хоспитализирани в "Пирогов", като единият е в кома.

Двама мъже и жена са настанени във Военна болница.

Петимата са с опасност за живота. Няма информация какви гъби са яли. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
8
 
32
 
! Отговори
Boletus преди 15 години
Сега видях, че предния коментар е бил твърде дълъг и не се е събрал.Та, сега разбрахте ли самопровъзгласилите се за гъбари автори на тези книги откъде са преписвали... И колко зловредно и опасно може да е това.И още нещо, гъбарството е отговорност към себе си и към другите. Идва преди време при мен един човечец, наглед интелигентен, с една торба гъби. Отваря торбата, те се вирисали. Брал ги бил преди една седмица и ги сложил във фризера. Дотук добре, идва човека за консутация, ядливи ли са или не. Погледнах ги, но то никакъв шанс да бъдат определени, изгнили. Казах му, че не мога да ги определя - гъби се определят само на свежо и да не ги яде, а да ги изхвърли. А той ми казва: "Ми ние с жената ги ядохме и нищо ни няма". Ееее, не знам, какво да ви кажа... Да береш гъби и да не ги познаваш - добре! Но да ги ядеш, че и да даваш и на други хора, това е не безотговорно, а престъпно.Не били пишели по вестниците... А вие като влезнете в склад за химикали, пиете ли от всяка попаднала ви бутилка без етикет? Не, нали...Има две гъби, специалистът ще ги отличи лесно, макар че за сигурност ще ги сложи и под микроскоп. Е, аз сега ще ви напиша как се различават. Вие ще излезнете из гората, ще берете гъби и нещеш ли, ще попаднете на отровната от двете. Е, кой е виновен. Аз, че съм ви написал в книгата, че едната е отровна, другата ядлива и как се различават. Или вие, че не сте разбрали. Ще ми отговорите - ами ние, защото не сме разбрали. Но на практика не става така - опитът по света показва, че натровените после отиват в съда и казват - еди кой си е написал книгата, той е виновен. И съдът го признава за виновен, защото той няма начин да извади гъбата от стомаха ви и да докаже, че не той е написал криво, а че вие не сте чели като хората. Заглежда ли ли сте се по чуждите гъбарски определители, на които на първа страниа пише, че "всеки който бере гъби го прави на собствен риск и издателят и авторът не носят отговорност за инциденти, резултат от грешки при определянето".И последно, всяка година в Европа се описват десетки нови за науката гъби. Е как смятате, вие бихте ли писали "Яжте я тази гъба, безопасна е" при положение, че не знаете дали няма много близка, която да е смъртоносна и която още не е открита. Лесно е да обвиняваш учените, когато не знаеш за какво става въпрос, ама я сега си помислете и сигурно и вие ще им влезнете в положението на хората.Хайде, успешен гъбобер и пак напомням - берете 4-5 вида гъби, които познавате беззпогрешно! Better safe than sorry!
23
8
 
32
 
! Отговори
Boletus преди 15 години
Често човек чете за гъбите-двойници. Всъщност, няма такова нещо като двойници и това е една думичка, която използваме, за да извиним непознаването на гъбите. Както и някои градски митове и легенди, за които сега ще напиша по-надолу.Мит 1. Ако една гъба е наядена, значи рупай спокойно, няма проблем. Напълно невярно! Гъбите в природата се ядат от най-различни безгръбначни и гръбначни животни, които имат различна обмяна от човешката, и съответно това, което за нас е отровно, за тях може да не е. Много хора се тровят заради този мит.Мит 2. Ако гъбата мирише вкусно, значи е ядлива. Невярно! Оцелели от отравяне със зелена мухоморка твърдят, че това е най-вкусната гъба, която са яли.Мит 3. Изваряването неутрализира отровите на гъбите. Невярно! При някои гъби (напр. бисерната гъба) отровните съединения са термолабилни и се разграждат и гъбите могат да се консумират без последствия. Но не всички. Зелената и бялата мухоморка след изваряване си остават толкова отровни, колкото и преди варенето.Мит 4. Ако разбърквате със сребърна лъжица гъбно ядене, лъжицата почернява, ако в манджата има отровни гъби. Невярно, та чак смешно! Среброто при окисляване (дори просто при контакт с въздуха) почернява и това се случва съвсем естествено. Който вярва на това, най-добре да си намери и рог от еднорог, да си разбърква манджата с него, че нали в Средновековието са били убедени, че той неутрализира всички отрови.Мит 4. Лукът потъмнява, когато се вари с отровни гъби. Невярно и пак смешно, защото той и почервенява, когато се вари с домати.Мит 5. Когато ядливи гъби са били в контакт с отровни, отровата се прехвърля и в тях. Може би една от най-големите глупости, в които хората вярват. Това е абсолютно невъзможно, но все пак ако установите, че сред набраните гъби по погрешка са попаднали отровни, прегледайте всички останали по два пъти, за да сте сигурни, че не е станала грешка и сте пропуснали някоя отровна.Освен митовете, има и един друг много по-голям проблем. Като отидете в книжарницата, намирате там максимум 2-3 книги за гъби. В България има сигурно над 5000 едри гъби (плесените и мухълите са също гъби, но за тях сега не говорим). В повечето книги за гъбите има по 50-100-200 вида. Нали се сещате сега, колко е сигурно да се берат и ядат гъби по книга... Точното определяне на една гъба отнема дни, понякога седмици и това ще го каже всеки, който е определял гъби малко по-сериозно. И при това със специализирани книги, а не някакви книжлета писани от неясно какви "специалисти". Та като дойдохме до специалистите пишещи книги. В повечето книги за гъби, които се нароиха в последно време, ще прочетете че гъбата Paxillus involutus е ядлива и едва ли не вкусна гъба. А истината е, че тя има много специфичен вид отрова и може 1-2-5-10 пъти да се яде без последствия, но на 11-ят път яли я може да умре или най-малкото да полежи в болница задълго. Точно от това е умрял един от голям миколог на миналия век. Да, това не се е знаело тогава. Е, сега разбрахте ли ка
22
8
 
33
 
! Отговори
Ferko преди 15 години
Сайтовете аз не ги гледам. Източникът е Чехия. А първоизточникът е от Германия и Северна Италия. За съжаление вятърът отвя тези книжки и не мога да ти кажа точните имена. Но у нас се намира понякога старото издание на Smotlaha (на чешки). Там също се третира този въпрос. Имаше един ботаник в Биологическия факултет и той беше запознат с проблема. Отрязъкът в земята често пъти загнива. Естествено, според условията.Между другото, преди няколко години видях прекрасна микология в студенти от БФ. Не можах да си я купя на часа. А сега като че ли я няма. Някой да може да ми помогне?
21
8
 
32
 
! Отговори
преди 15 години
Обаче ще съм ти благодарен, ако ми кажеш източниците си за това със звъртането. Защото прегледах доста книжки и сайтове от всякакви държави и никъде не видях такова нещо.
20
8
 
32
 
! Отговори
Незнаещ преди 15 години
А какво прави този стрихнин в гората? За каква цел ще се тровят някакви животни, тези хора луди ли са?
19
8
 
32
 
! Отговори
Ferko преди 15 години
Така е, точно така. Но какво да се прави.
18
8
 
32
 
! Отговори
преди 15 години
Мерси за информацията, това е наистина ново за мен. Обаче за едно си прав - наистина етрудно да обясниш на хората разликата между "откъсване" и "внимателно откъсване". А с ножчето всичко е ясно.
17
8
 
32
 
! Отговори
Ferko преди 15 години
Има две схващания за начина на бране на гъби.Единият чрез рязане.Вторият предлага ВНИМАТЕЛНО откъсване чрез плавно въртене докато пънчето се откъсне от мицела. Мотивация: остатъкът от одрязаното пънче често пъти загнива и унищожава мицела в известен радиус.Първият метод е:- по-бърз, по-мързелив;- по-хигиеничен, няма толкова чистене след това;- лесно се обяснява на хората как се пази мицела.
16
8
 
32
 
! Отговори
преди 15 години
pri dajd straxininat se raznasia po vodata a sa6to taka ot jivotnoto koeto e ialo ot nego i posle e umrialo na tova miasto ponikva iadlivata gaba i darpa ot vodata i taka stava otrovna.i pomnete ot gaba ne se napalniava a se omira
15
8
 
32
 
! Отговори
преди 15 години
Стрихнинът е чудовищно горчив, няма как да изядеш гъба, поръсена с него. Твоите приятели дали са сигурни какво са яли?
14
8
 
32
 
! Отговори
преди 15 години
i az sam gabar nai pravilno misli nomer 10 imax moi priateli koito se otrovixa ot iadlivi gabi
13
8
 
32
 
! Отговори
преди 15 години
Гъбите не се късат, а се режат. Иначе им унищожаваш мицела.
12
8
 
32
 
! Отговори
p преди 15 години
e moje po vashiq krai da gi ima,tuk krai pleven cqlo lqto predi godini samo surneli berqh i malki koito sa qicevidni i golemi ne sam imal problemi.Surnelite si lichat po aromata spored men vijdal sam i podobiq na surneli no ne sam posmql da gi bera poneje vijdam che ima razlika.
11
8
 
32
 
! Отговори
nov преди 15 години
На Гарабед жена му умряла след хапване на отровна гъба.След седмица умира жената и на Киркор.От какво ? -пита Гарабед. -От удар-отговаря Киркор. Не искаше да яде гъби!
10
8
 
32
 
! Отговори
nov преди 15 години
Ядлива гъба-манатарка израства върху местенце посипано със стрихнин-отрова за зверове.Какво се получава -отровна ядлива гъба!Гъбата ,както се знае ,абсорбира/попива / отровата от почвата .Какъв е изхода ? Летален! т.е. смъртоносен-така е умрял прафесора -гъбар,автор на ръководствата за бране на гъби-така ,че -умната!
9
8
 
32
 
! Отговори
Svilen преди 15 години
хммм грешка сърнелата има двойник- гребенестата сърнела, която е слабо отровна може да прегръщаш тоалетната от нея. Въпроса е че доста рядко се среща. Събирам гъби отдавана и ми изглежда просто и лесно да ги разпознавам, но...Има едно голямо Но, винаги стават грешки, но определено не са толкова опасни, колкото ги изкарват.
8
8
 
32
 
! Отговори
Ferko преди 15 години
... на гъбите най-харесвам разходката. Няма да се нахраня с гъби. Но те ме увличт ивиждам хубави местенца. Някога попадна на полянка закътана в гората и просто ми приисква да поседна, да поседа. Познавах хора, които без багажник с гъби просто не можеха да си тръгнат. Аз като намеря три - четири съм спокоен, защото имам една чудесна рецепта за гъбена супа. А толкова стига. Преди много години тъста ми ме учеше, че гъбата не се къса, не се рита не се гази. Ако е ядлива, друг гъбар, който я познава, ще си я откъсне. Ако е отровна, да не се увели1ава вероятноста да се размножава.- а за зелената мухоморка, нейното действие е много 'подличко'. Всеки трябва да го знае. И бялата е много опасна. А Патуярдовата гъба, която се среща много често, е също смъртоносна. Но опасните са по-малко от пръстите на едната ръка. Благодаря на всички вам, които обичата природата!
7
8
 
32
 
! Отговори
men преди 15 години
не може куцо и сакато да ходи по горите и да си бере гъби, без в живота си да е прочел една книжка и да е видял една картинка на гъба-само им се чудя на хората на смелостта да си ядат това, което са набрали, като се знаят, че не са учили за гъбари. Това, че си видял една манатарка, не означава, че можеш да ги различиш, още повече като малки, освен, ако не си бил цял живот гъбар
6
8
 
32
 
! Отговори
batko преди 15 години
Съгласен съм с Ферко ! В България има само една абсолютна отровна гъба и това е зелената мухоморка. Всички останали обявени за отровни имат токсично действие, но не са задължително отровни. Много от гъбите предизвикват гастрити, които се бъркат с отрявания. Червената мухоморка например в миналото е ползвана от индианците вместо алхохол и наркотици поради възбудния и халюциногенен свой ефект. Които берат гъби от поля и гори следва да се поинтересуват кое как изглежда при гъбите. Има толкова много белези и специализирани книжки, че просто при малко усилия могат да се изучат и ползуват поне 6-7 вида ядливи и вкусни гъби.
5
8
 
33
 
! Отговори
Мухо Морков преди 15 години
Последните думи на гъбаря:- Мммм, вкусно, такава гъба досега не бях ял!Шегата настрана, дано се оправят хората.