Да наречеш министър "идиот": В ЕС – свобода на словото, у нас – арест

Мъж бе арестуван преди 8 г. заради обида срещу Тедосий Симеонов; Страсбург пък осъди нас
7 ное 2008 09:44,
31
Да наречеш министър "идиот": В ЕС – свобода на словото, у нас – арест
Бившият министър на правосъдието Теодосий Симеонов. Снимка: Булфото

Европейският съд по правата на човека осъди България заради арестуването на мъж, който поискал оставката на бившия министър на правосъдието Теодосий Симеонов, предаде Франс прес.

37-годишният Александър Канджов бе арестуван през 2000 г. в Плевен, след като нарече министъра "топидиот" и събра хиляди подписи под призив за оставката му.

Тогава плевенската прокуратура получи жалба от Симеонов за "оскърбление" и "хулиганство".

Мъжът набързо бе задържан под стража за 72 часа и четири дни по-късно - пуснат под гаранция.

Обвинението в оскърбление бе свалено, но през 2001 г. той бе осъден условно за хулиганство.

През 2002 година Кенджов бе окончателно оневинен.

В Страсбург тъжителят по делото заявил, че арестуването и задържането му под стража са били незаконни.

Сега Европейският съд по правата на човека постанови, че задържането под стража на тъжителя, който бил "арестуван за леко закононарушение, извършено без насилие", е незаконно, а обвинението в хулиганство - лишено от основание.

Съдиите отбелязаха, че с това, което е направил, тъжителят единствено е упражнил "правото си на свобода на словото".

Българската държава е осъдена да плати на тъжителя 4000 евро за нанесени морални щети и 2000 евро за разноски по делото.

Бившият правосъден министър от кабинета на Иван Костов неведнъж е попадал в центъра на шумни скандали.

През ноември 2000 г. наричаният от медиите "министър недоразумение" удари фотограф в Боровец.

Фоторепортерът го снимал веднъж, а Теодосий Симеонов му казал да престане и вдигнал ръка към апарата, ударил го, а пък апаратът ударил фотографа. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
, , , кюрва, курватура (от лат.- кривина), крувалейно, лъйно, лаано, аку,
29
0
 
2
 
! Отговори
Данчо на 63г. преди 15 години
кой серсемлар редактира?къде е свободното изразяване?
28
0
 
2
 
! Отговори
Данчо на 63г. преди 15 години
Защо Аз и Вие да плащаме?Не ТОП ,а съдиите постановили *** определение да се издирят и да си ПЛАТЯТ.Имената им са под определението-лесно ще се открият,ако не искат-по един кютек.Да видим дали след това ще се навеждат.Това не станели-Топ ,колкото и тъжно сме НИЕ.
27
0
 
2
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
И с този си изблик само доказвате хипотезата ми, че сте костовист. Всъщност да, може сам да се мислите за друг, кой ли има достоверно мнение за себе си /така е и според истинската психология на безсъзнателното на Мюлер -Марбе-Узнадзе, а не грешния и вреден Фройд/, но от това което пишете това е хочти достоверно като извод. А кой съм и какъв съм нямате проблеми да разберете - както и друг път съм заявявал на такива като Вас, плащате си нотариално завереното пълномощно и отивате да четете материалите на ДС за мен и семейството ми, за да се убедите, че съм репресиран николапетковист от репресирано семейство и че освен всичко друго се отличаваме с достойнство, смелост и почтенност.
26
0
 
2
 
! Отговори
клиент преди 15 години
проституцията професия ли е ? Ако е така, то тогава думата ' ' обидна ли е ? Или трябва да се казва 'масажистка' ?
25
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
А за подмяната на израза криминален престъпник с наркобос (бос = шеф) кой трябва да бъде арестуван.
24
0
 
2
 
! Отговори
DevilishSoul преди 15 години
Интересно ако нарека някого "смегмясал дърт гъзобръкльо", как ще бъде преведн израза в Страстбург, за да може да се разбере смисъла му и да се прецени дали е обида или не:)))
23
0
 
2
 
! Отговори
DevilishSoul преди 15 години
Абе Днес БГ, след като да наречеш някого "иди_от" не е престъпление, защо думата се цензурира?:)Я бързо в крак с времето - Европа каза, че това не е обидна дума:))) (Ама нищо, че идиотизъм е диагноза:) )
22
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
ова са те всичките министри нали минават през конкурс за топ и най добрите ги главят на кабинети в мръсния комунизъм от който не сме излизали
21
0
 
2
 
! Отговори
DeCo0o преди 15 години
Като го гледам този "министър", с лишен от съдържание поглед, се чудя как става така, че все такива олигъл friends се катерят по вискоите постове...
20
0
 
2
 
! Отговори
НФБ преди 15 години
явно Вие сте от прикритите комунисти с репресирани родители.. дето са подписали разни хартийки...Павел Морозов в български вариант...Поне бъди доблестен и си го признай!колкото до конкретният случай с Теодосий Симеонов..нямам думи за поведението му..най-малкото поведението му говори за комплексар .. обидчиво и злопаметно първеню...Но за съжаление и Вие не правите изключение от него..но кой да Ви го каже, а и Вие едва ли бихте го разбрали..Все пак с уважение от един обикновен Българин.
19
0
 
2
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
А бе НФБ, преди няколко дена се опитваше да ме избудалкаш, че не си костовист и че си интелигент... Ама може и да си прав - те интелигентите костовисти са специална порода като техния - асистент по политикономия клакьор на комунизма и Ленин /в дисертацията му/, платен съветник 1989-1990 г. на червения Кръстю Петков от червеното КНСБ и идеолог на БКП против Солидарност, кансидат за депутат във ВНС от БСП на неизбираемо място и затова ловко келеперджийски прескочил прескочил в СДС и все т.н. и т.н.... За вас, както за комунистите, няма принципи, за вас е вярно и правилно това, което е в интерес на вашата партийка, респективно на Костов, горе долу по хваления от него навремето Ленин. Нищо чудно - все пак още в началото на 1992 г. писах в "1000 дни", че БКП се е разцепило на БСП и СДС и продължава да се цепи.Всъщност няма какво повече да ти обяснявам, а както ти писах преди няколко дни, продължавам да се моля Господ да върне малко разум на костовистите, белким намалят изцепките си.А без да познавам конкретния случай, считам, че е правилно решението на Европейски съд по правата на човека. Когата наречеш някого , особенно ако той е на власт и има от властови до медийни ресурси, няма никакъв проблем с думи и дела да докаже, че не е такъв. Обръщането към съда, както е било в случая, особенно като се има предвид, че тогава съда беше приватизиран от Костов, е доказателство ако не за топ идиотизъм, то поне за нахален идиотизъм .
18
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Само че защо държавата да плаща ? Виновният да си плаща, защо от нашите данъци пак ? Браво за решението на съда, имало справедливост.
17
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Съгласен съм с Лили :) да си плати *** , а не държавта.... Същата работа е и с дупките по пътищата... Явно това некадърно управление иска да бъде изгонено с камъни от парламента.... Толкова години нищо не се случва....
16
0
 
2
 
! Отговори
Българин преди 15 години
На 37-годишния гражданин от Плевен-харчи си със здраве мангизите! Заради такива топ-***.оти като тебе,сега ни вдигат тока на всеки 6 месеца(а 1997-2001г общо 2(ДВА) пъти за 4 години). 1997-2001 два пъти в годината(април и октомври) заплатите ни скачаха с по 10%,имаше и тринайста заплата,а веднъж-и четиринайста(частично).Фишовете си пазят още от родителите ми! Заради такива кап.ути като тебе,сега това вече не е така.
15
0
 
2
 
! Отговори
John преди 15 години
Питам аз каква е тази олигофренясала физионмия....този ояден плазмоид ли е бил министър.....майко мила....
14
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Спомням си случая по повод една реплика, че Либия не е бяла държава. Теодоси трябваше да заведе частно дело и да го съди, а не да занимава прокуратурата и тя да го задържа. Според мен трябва да накажат този, който го е тикнал в ареста.
13
0
 
2
 
! Отговори
ЛИЛИ преди 15 години
ЗАЩО ДЪРЖАВАТА ДА ПЛАЩА ОТ НАШИТЕ ДАНЪЦИ ????? АКО ТОВА Е НОРМАЛНА ДЪРЖАВА, ВЕДНАГА ДА СИ ВЗЕМЕ ПАРИТЕ ОТ ТОЗИ КОЙТО Е РАЗПОРЕДИЛ ЗАДЪРЖАНЕТО НА ЧОВЕКА ИЛИ ОТ СКАПАНИЯ, ЗЪЛ МИНИСТЪР Т.СИМЕОНОВ ПОДАЛ В СЪДА ЖАЛБАТА !!! НАЛИ Е ЮРИСТ - ХА СЕГА ДА ПЛАТИ ТОЙ ОБЕЩЕТЕНИЕТО, НЕ НИЕ !!!!!
12
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
и за сина - побойник като баща си и автокрадец.
11
0
 
2
 
! Отговори
НФБ преди 15 години
бсички БСП-ари са топ , ..това е истината...и тя боли че 30% от населението ни е психично болно...Мачкаш го ..биеш го..оставяш го да живее като скот.. а той се хванал за панелката боксуниера и живее със спомена за годините дето събота и неделя бачкаше за да се самозадоволи...Унищожи се интелигенцията..превърнаха я в *** на работническо-селската класа..живота спря да се развива..те пак гласуват за червените барони и кардиналите от ДС...И това ако не елудост кажи ми какво е?

Спонсорирани публикации