Кървав терор по чуждестранни туристи в Мумбай*

Най-малко 80 души са загинали и около 900 са ранени след серия от взривове и въоръжени нападения в индийския град
26 ное 2008 21:15,
33
Кървав терор по чуждестранни туристи в Мумбай*
Снимка: БГНЕС

Нападенията

Най-малко 80 души са загинали и около 900 са ранени след серия от взривове и въоръжени нападения в индийския град Мумбай (старото име на града е Бомбай), съобщава вестник The Times of India.

Неизвестни нападатели са открили огън в района на централната железопътна гара, ресторант, който се посещава предимно от чуждестранни туристи, луксозни хотели и болница.

Нападения са извършени в три от най-големите луксозни хотели в града - Taj Mahal, Trident и Oberoi.

Малко преди 24 часа българско време започна и спасителна антитерористична операция в окупираните от нападатели хотели в Мумбай, съобщи телевизионният канал France 24.

Специалните части на индийската армия са нахлули в хотелите Taj Mahal и Oberoi и водят сражения с терористите.

По информация на ВВС в хотелите Taj Mahal и Oberoi нападателите държат десетки заложници, между които има множество чуждестранни граждани.

Ръководителят на полицията в щата Махаращра, чиято столица е Мумбай, съобщи, че нападателите са произвели безразборна стрелба и са използвали гранати.

По негова информация нападателите все още се укриват в някои от атакуваните сгради.

Терористичните атаки са осъществени на поне седем места, уточни той.

Британският евродепутат консерватор Саджад Карим е сред гостите, попаднали под обсада в един от нападнатите хотели.

„Намирах се в лоби бара на хотела, когато отвън внезапно се чу масирана стрелба“, съобщи Карим пред Рress Associaton.

Той е участник в делегация на ЕС, намираща се в Индия за предстоящата среща на върха между представителите на Съюза и индийските власти.

Когато се обърнал, Карим видял пред себе си един от нападателите, въоръжен с автомат.

Терористът започнал стрелба срещу групата чужденци (в която бил и евродепутатът), но Карим успял „да се обърне и да побегне в обратната посока“.

Свидетелите

Свидетел на атаката срещу Оberoi е съобщил, че докато е вечерял в ресторанта на петзвездния хотел, нападателите са нахлули внезапно и са започнали масова стрелба.

Друга свидетелка – Лареа Игнасио, която е присъствала в хотела като част от официална испанска делегация в Индия, споделя, че докато вечеряла, са се чули 15-20 изстрела.

Тогава се намесила охраната на хотела, която извела гостите първо в кухнята, а после и в мазето на хотела, откъдето били изведени в безопасност.

"Предполагам, че търсеха чужденци, защото разпитваха за британски и американски паспорти“, заяви Ракиш Пател, британец, живеещ в Хонконг, който е свидетел на случилото се в хотел Taj Mahal.

"Те носеха бомби. Дойдоха от ресторанта и ни заведоха на горния етаж. Млади момчета, може би на 20-25 години. Имаха два пистолета“, заяви Пател пред местния телевизионен канал NDTV.

Един от репортерите на агенция Ройтерс в Индия - Сурав Мишра, се е намирал със свои приятели в Cafe Leopold, където е получил наранявания, заради които е откаран в болница.

Той описва ситуацията така: „Около 9,30 часа чух изстрели. Бях с приятели, когато нещо ме удари. Побягнах и паднах на пътя, тогава някой ме вдигна“.

Телевизионните канали в Индия показват кадри с горящите лоби барове в Taj Mahal и Oberoi и хора, евакуирани от хотел Oberoi, които бягат панически от мястото на инцидента.

Кой стои зад нападенията?

Неизвестна групировка с име „Deccan Mujahideen“ е изпратила e-mail на няколко местни индийски медии.

В електронното съобщение групировката твърди, че нейни бойци стоят зад атаките.

Репортерска проверка на Dnes.bg обаче установи, че няколко индийски онлайн издания предполагат, че зад днешните атаки стои радикалната пакистанска групировка „Лашкар-и-Тайба“.

Индийската полиция определи нападенията като терористични атаки.

Руската редакция на ВВС припомня, че през последните месеци в индийските градове имаше вълна от експлозии, които доведоха до множество жертви сред цивилното население и туристи.

Телевизионният канал France 24 коментира, че повечето от атаките се приписват на мюсюлмански бунтовници, но преди време полицията арестува и няколко хиндуистки екстремисти, които също са заподозрени за някои от нападенията.

От март 1993 година до сега Мумбай периодично става жертва на терористични атаки.

Смята се, че през 1993 година мюсюлмански екстремисти, в тясна връзка с пакистански бунтовници, са извършителите на серията бомбени атаки срещу фондовата борса в града, влакове, хотели и бензиностанции.

Според твърденията на властите тези нападения, които доведоха до смъртта на 257 души и 1100 бяха ранени, са извършени като отмъщение за гибелта на стотици мюсюлмани по време на религиозните бунтове, залели Индия по онова време.

Десет години по-късно, през 2003 година, 52-ма души загинаха в бомбени атентати, които се приписват на мюсюлмански бунтовници.

ВВС припомня, че през юли 2006 година 190 души загинаха след серия от атентати в Мумбай.

Тогава индийските власти обвиниха специалните служби на Пакистан за нападението.

Властите в Пакистан обаче отрекоха обвинението.

Реакциите по света

Говорител на Държавния департамент на САЩ осъди серията атентати в Индия:

„Изказваме своето съчувствие на семействата и близките на загиналите и ранените, както и на гражданите на Мумбай“, заяви Робърт Ууд.

Британският премиер Гордън Браун направи изявление в същия дух, като нарече атентатите „възмутителни“.

В изявление на ЕС се посочва: „Френското председателство на Европейския съюз научи с ужас и възмущение за терористичните атаки в Мумбай. Ние ги осъждаме по възможно най-решителния начин“.

* Информацията е актуална към 01:20 часа на 27 ноември 2008 година

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
wasabi преди 15 години
алоо, 30 и 31, мюсюлманите изобщо не са нация, дори. Става въпрос за религия. Къде сте учили бе, хора?!
31
0
 
0
 
! Отговори
mariq преди 15 години
te ne sa 4ak tolkova zla naciq.qvno sa bili provokirani.vseki reagira razli4no na ne6tata.ne e pravilno po tozi na4in no qvno ne namirat drug na4in.i nie sme si vinovni s taq diskriminaciq.
30
0
 
0
 
! Отговори
a преди 15 години
Musulmanite ne sa bezobidna nacia,naprotiv zlobni i otmastitelni.
29
0
 
0
 
! Отговори
mafia преди 15 години
Мале мале, баба Ванга пак ще познае. Третата световна ще започне в Индия от конфликт то на там е тръгнала работата.
28
0
 
0
 
! Отговори
New AGE преди 15 години
Всичко върви по план: финансово робство чрез дългове, инфлация и т.н. - банките и олигарсите печелят, политиците пък кукли на конци...Разделение на хората чрез ограбване на ценностната им система с голямата помощ на медиите,както и многобройни манипулации пак от същите, естествено за прокарване на определени идеи - например идеята за тероризма , заради която сега се хвърлят милиони долари... Всичко върви по план - Разделяй и владей , тоествсеки е срещу всеки в доста случаи, човекът все повече се затваря в своя малък свят, където го интересува само как ще преживее или как да си плати парното, тока или как да стигне сутрин до работата си в която изкарва нищожните си средства за оцеляване.Но някой друг в същност държи съдбата му в ръце...така или иначе - от неговия работодател до властни хора чиято кръв са парите и печалбите...Аз искам да попитам защо 50 % от Светоното население живее с по малко от 2 долара на ден....О знам какво ще кажете, "какво ми пука за останалото население", нали ...НЕ, този израз се изтърка вече....Е, Сами си си отговорете ....
27
0
 
0
 
! Отговори
levski преди 15 години
istinata e druga! zad tezi atentati stoyat evreyskite mekereta, plateni ot amerikanskoto razuznavane! eto, tova sa istinskite ubiyci! edva li nyakoy seriozno 6te vi povyrva!
26
0
 
0
 
! Отговори
levski преди 15 години
istinata e druga! zad tezi atentati stoyat evreyskite mekereta, plateni ot amerikanskoto razuznavane! eto, tova sa istinskite ubiyci! edva li nyakoy seriozno 6te vi povyrva!
25
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не бъди наивен. Мюсулманите не се "дядовци с бради". И изобщо не са безобидни.Но в това няма как да бъдат убедени такива като тебе. Световна конспирация шатите най-големите злодеи... и т.н. Навремето с подобни разделения между белите християни се е стигнало до падането на Константинопол.... Или може би и в това иам пръст чичо Сам?
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ето на какво е способен ислямизма! А тук в столицата на България предстои откриването на ислямски център, после строителството на 2-ра джамия...
23
0
 
0
 
! Отговори
20 преди 15 години
Мюсюлманите са прости и безобидни хора. Ти явно си от тези, които все още вярват че един дядо с брада може да събори небостъргачите в Ню Йорк. Оставете мюсюлманите на мира, те не искат нищо от вас. ЦРУ са най-опасният враг на света!
22
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
А нас ни тровят с Кока-Кола нали? Ей заради такива като теб, мюсулманството ще победи.
21
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
голяма работа, 150 ранени, важното е екшън да има !
20
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Когато се случи нещо такова независимо в коя точка на света организаторът е само един - ЦРУ. Тези гадове стоят дълбоко зад всеки един терористичен акт.
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"Просто не го разбирам това. Как някой може да стреля по невинни хора? И за какво? Какво ще постигне с това?"Ще отиде в рая с 400 девици. Това им е наградата. Безумници. Кобалт за тях!
18
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
О, Боже! Била съм в Индия, имам много приятели индийци и ми е мъчно когато чета за такива неща. От къде се взе цялата тази омраза? Просто не го разбирам това. Как някой може да стреля по невинни хора? И за какво? Какво ще постигне с това? Ответен удар и още насилие. Нищо друго. И така до безкрай! Като от всичко това ще страда най-много цивилното население. :-(
17
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Кобалтовата бомба представлява малка атомна бомба, чийто външен отражател е направен от кобалт, вместо от уран-235 или друг по-тежък метал. Когато започне деленето на ядрата в бомбата, неутроните облъчват кобалтовия екран и той се превръща в радиоактивния изотоп кобалт-60, който е изключително силен излъчвател на гама-лъчи. След 16 до 20 години поразеният район би могъл да бъде отново обитаем, като радиацията е намаляла с фактор от 8 до 16.
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
CNN/27.11.2008 09:56/101 dead, 314 wounded from attacks on multiple sites, police say*вестник The Times of India, цитиран в статиятаНай-малко 80 души са загинали и около 900 са ранени след серия от взривове и въоръжени нападения в индийския град Бомбай
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Дано да се оправят нещата, февруари месец съм в Кашмир и някак си нямам желание да ме стрелят или да се стрелят покрай мен. Писна ми от всичката тая кръв ...
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
По логиката на някои психично болни хора в България извода би трябавло да бъде, че Индийскитите тайни служби са организирали атентатите, за да могат да се разправят сега с ислямските бунтовници в Кашмир.Като се сещам какво се пишеше за атентатите от 11 септември.
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
КАКВИ НАД 800 ДУШИ РАНЕНИ БЕ? НАЛИ СЕГА ГЛЕДАМ CNN НАД 150 РАНЕНИ. ПИЯНИ ЛИ СТЕ, ЧЕ ГИ НАПРАВИХТЕ 800 РАНЕНИ НЕ ЗНАМ...