Останахме без газ

Създаден е кризисен щаб, Станишев свиква спешно съвещание в Министерски съвет
225
Останахме без газ
Снимка: БГНЕС

От 3.30 часа тази сутрин са прекратени доставките на природен газ на украино-румънската граница към "Булгаргаз", както  за българския пазар, така и количествата за транзит към Гърция, Турция и Македония, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката.

В следствие на създалата се кризисна ситуация и с цел недопускане на промишлени аварии, по заповед на министър Петър Димитров от 7.00 е свикан Съветът по сигурност и управление при кризи към Министерството на икономиката и енергетиката.

Съветът е назначил кризисен щаб под ръководството на зам.-министър Галина Тошева, който да следи и анализира ситуацията и да изиска информация от големите потребители на природен газ за възможностите за преминаване към алтернативно гориво.

Добивът от газохранилището в Чирен е увеличен до 4.3 млн. куб. метра за денонощие с цел задоволяване на минималните потребности на страната.

Подготвен е баланс за преразпределение на наличните количества природен газ с цел осигуряване работата на топлофикационните дружества и предприятията с  непрекъсваем производствен цикъл.

Министерството на енергетиката апелира към всички потребители на природен газ да ограничат до минимум потреблението или при възможност да преминат към алтернативни енергийни  източници.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов каза, че причините за спирането на доставките на газ за България не са установени и не знае докога няма да има доставки.

"Булгаргаз" ЕАД ще предложи на министъра на икономиката и енергетиката въвеждането на ограничителен режим на снабдяването с природен газ на територията на страната, съобщиха от пресцентъра на дружеството.

Във връзка със създалата се ситуация в 10:00 часа премиерът Сергей Станишев свиква оперативно съвещание в Министерски съвет.

Всичко за кризата с газа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
224
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
... фотоволтайчни панели се казва момко...!
223
0
 
31
 
! Отговори
A.Павлов преди 15 години
ако се посабудят наще умници ще им светне лампичката че трябва се инвестира в други алтернативи като вецове , ветрогенератори , фотовотрични панели и нт....
222
0
 
31
 
! Отговори
ddt преди 15 години
a kato se zamislim ,che v Russia ima pochti vechni zapazi ot priroden gas .......
221
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
Русия се опитва да малтритира и изнудва. Няма логика да увеличават цената на газа когато цената на всички други горева спада и има световна криза. Освен това са ядосани че украйна ще влиза в ЕС и въртят номера, както направиха с южна осетия.
220
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
Да го духа Украйна!
219
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
Кой виновен кой не, с сигурност Украйна си гонят интереса, а наште са продажници и не защитават българските интереси, а руските. Стамболов е бил най-големият русофил, но повече от русия е обичал б-я и е разбрал че русия е вредна.
218
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
Русия трябва да плати обезщетение на Б-я и Бойко го каза. Чух по радиото, но няма защото миналата година Овчаров е подписал договор с Газпром в който няма такава клауза. В предишният договор който е бил сключен от Евгени Бакърджиев е имало такава клауза, много евтин газ и е бил до 2011, но предателите се подали на искането на Газпром за нов договор.
217
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
Българи! Украйна е виновна застуда във вашите апартаменти!Тия украинци са чисти турци!
216
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
Българи! Украйна е виновна застуда във вашите апартаменти!Тия украинци са чисти турци!
215
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
Украйна ще види в Европа през крив макарон!Да го духа Украйна!
214
0
 
31
 
! Отговори
Коко преди 15 години
Как не те тресна тебе едно заметресение по скалата на Медведев, бе медвед такъв!
213
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
ДА ГО ДУХА УКРАЙНА !
212
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
Боят настана, тупкат сърца ни, ето ги близо наште душмани.Кураж дружина, вярна сговорна,ний не сме вече рая покорна!Нека пред света да се покажем,нека му гордо братя докажем,че сме строшили мръсни окови,че сме свободни, а не робове!Припев:Дружно братя българи, в боя да вървим!Дружно, братя българи, враг да победим!О, майко моя, Родино мила, ний не сме вече рая покорна!С гняв и дързост днес да издигнем глас,времето няма все да чака нас,нека във битка славна влезем ний,нашта десница Бог ще подкрепи!
211
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
С две думи положението е "Руска свинщина".За кво им плащаме газ на тия като знаем, че са *** ?????А забравих малкото име на премиера ни.Има руснаци има проблем няма руснаци( ) няма проблем !!!!!!!!!
210
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
Много балък пише тук, много
209
0
 
31
 
! Отговори
Медведев преди 15 години
Балъци - графомани, *** с газове са всички пишещи тук.
208
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
сега ще си стопля малко вода си си измия поне , докато си сложа бойлер! :)
207
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
направо нчмам думи...напоследък въобще нямам никакви думи за всичко,което се случва...все едно си нямаме достатъчно проблеми, ами сега освен да се чудим как да свържем двата края, се задава въпросът не само как да се стоплим , ами как да спестим пари да си сложим и бойлер, за да можем поне да не миришем...на *** хич не им пука, раждат, взимат социални помощи и си нисят дръвца с каручките, разглобявайки покрива на някоя изоставена къща или знам ли от къде...не стига че българският народ поддържа *** популация, ами ще стои и на студено, хлчбът щял да поскъпне, дано поне режима на тока увеличи раждаемостта, както се случи преди около петнадесетина години... :) само се надявам да не върнат купоните и работа да има, а най-много искам да сме жиши и здраши и да спре да ни пука, както на ***, ***** ** ** *** на управниците мизерни...много ясно, че след озни договор с Русия, според който газта ще поскъпне с около 50% през 2013 г. ще има инфлация, то *** да си, ще разбереш...само че инфлация има по-рано, хммм, защо ли, всичко е *** спекулаци, още неизвестно нам чия...дори това със световната финансова криза, те ************ дадоха своите жертви, за да си заздравят икономиката, да го духаме всички останали :)***, финансовата им политика очеизвадно светеше ЧЕРВЕНО, доста време и пак отново никакви мерки, и пак .... ***, ама в крайна сметка глупаците си оставаме ние, гражданите, всеки гледа себе си и мълчи, че му е тежко, няма да се учудя, ако *** тръгнат да правят реформи, преди българите...защото не им изнася, нарушават им се правата на хората, а кой защитава нашите права, правата на обикновените хора?!...и сега какво????пак ще стискаме зъби и ще търпим някой да се подиграва с ЧОВЕШКИТЕ НИ ПРАВА????няма да се учудя, стойте си на студено, гладувайте и продължавайте да си траете БЪЛГАРИ, дреме им на Европата, дреме им на управляващите, нали си взеха премиите, а ВИЕ си трайте...толкова злоба виждам напоследък, че се чудя, какво му става на света, какво стана с усмивките на хората, ДОКОГА ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА ПОЗВОЛЯВАМЕ НА "НЯКОЙ СИ" ДА КРАДЕ УСМИВКАТА НА ДЕЦАТА НИ???!!!??? А ОТКРАДНАТА, ТАЗИ УСМИВКА ИМА ЛОШИ ПОСЛЕДИЦИ И ЗА ТЕХНИТЕ ДЕЦА...НИМА НЕ ВИЖДАТЕ???!?! ТА ДЕЦАТА НИ УБИВАТ!!!!!!! И ПАК ТОВА Е РЕЗУЛТАТ ОТ КРИЗА И НЕЩАСТИЕ В ДЕТСТВОТО НА РОДИТЕЛИТЕ...Е ПОНЕ ДА СМЕ ЗДРАВИ...И ДАЙ БОЖЕ ДА СЕ СПРАВИМ И С ЛЮБОВ ДА РАЖДАМЕ И ГЛЕДАМЕ ДЕЦАТА СИ!!!
206
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
Човек трябва да е изключително "умен", за да не схваща, че много по-голямата вина за спирането на транзита на газ от Русия към Балканите има Украйна. Ккаво ли си мислят, че правят тези умници, като фактически подкрепят спирането на транзита на газ от Украйна към Румъния?
205
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
Украйна си е платила старите сметки, 1,5 млрд. долара и не иска да транзитира газ на старите тарифи, какво неясно има. Ако газпром вдига цената на газа, Украйна вдига транзитните такси. Ако Путин иска да изкарва пари от газ, да бъде така добър да си плати за тръбите, които ползва.