България катастрофира!

Призна енергийният министър; газовата криза пък отключи депутатско "да" за повторно отваряне на 3 и 4 блок на АЕЦ
20 яну 2009 14:33,
71
България катастрофира!
Снимка: БГНЕС

„Загубите, които има България от началото на газовата криза, за икономика като нашата е катастрофа“, обяви министърът на икономиката Петър Димитров пред парламентарната комисия по енергетика, която прие решение за повторното пускане на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй".

Комисията взе решението си с 10 гласа „за“, два „против“, без „въздържали се“.

Димитров посочи, че макар и с договорените нови количества синьо гориво от Гърция и бъдещи - от Турция, ситуацията в страната остава кризисна.

„Не можем да стартираме някакви неизвестни източници на енергия, затова се вглеждаме в това, което имаме, и погледът ни стига до затворените 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", каза министърът.

Той уточни, че за разлика от България Словакия няма това право и затова реакциите от страна на редица държави членки спрямо словашкото предложение за отваряне на спрените мощности са били крайно негативни.

По казуса с България ЕК не е изразила позиция, посочи Димитров.

За повторното пускане на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" решението трябва да бъде взето от ЕК, а не от правителствата на 27-те страни членки, отбеляза министърът.

Той обясни, че по силата на договора с ЕС България няма право да внася свежо ядрено гориво за спрените реактори, така че ако те бъдат отново пуснати, могат да работят само със старо, използвано ядрено гориво.

„Това означава, че можем да осигурим работата на 3-ти или 4-ти блок за около пет месеца“, посочи Димитров.

За това време приходите от работата на единия от блоковете ще бъдат 130 млн. лв., добави той.

Около 30 дни ще са необходими, за да бъде пуснат един от блоковете, добави той.

„Има готовност за пускане на някой от блоковете, но нито правителството, нито, смятам, и парламентът ще си позволят да нарушават договора с ЕС“, отбеляза Димитров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
17
 
! Отговори
Кофи Анан преди 15 години
Резолюция на ООН 56/83чл. 25 Състояние на нуждаНикоя държава не може да се позове на "състояние на нужда" за да наруши свое международно задължение освен ако:а) това е единственият начин държавата да опази свои основен интерес срещу сериозна и надвиснала опасностб) не наруши сериозно интерес на държава или държави към които съществува задължението, или на международната общност като цяло2.В никой случай, държавата не може да се позове на състояние на нужда ако:а) задължениято изключва възможността за позоваване върху "състояние на нужда"б) държавата е допринесла за появата на състоянието на нужда
69
0
 
17
 
! Отговори
Катя преди 15 години
Браво на Пепо. Подкрепям те напълно. Само, че за да се случи това, е необходимо хора като теб да бъдат властимащи.
68
0
 
17
 
! Отговори
преди 15 години
Хей,Пепо,половината от твоите предложения да се изпълнят България ще живне осезателно.Ама няма да стане,не и в нашия живот.А какво ще кажеш за 120 депутати-то и те са много ,ама хайде от мен да мине.
67
0
 
17
 
! Отговори
преди 15 години
тигъра!Че на кой американец му са необходими балкански тигри?
66
0
 
17
 
! Отговори
преди 15 години
ако се изпълнят твоите предложения, с които съм нпълно съгласна, тогава ще станем тигърът не само на балканите, но и на европа.
65
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен от София преди 15 години
сайт няма ли най-сетне да бъде посещаван от зрели хора,а не от наркоманчета,които не са откраднали пари за дрогата та се налага да драскат глупости по форума,за да им дадат батковците дозата!Толкова ли е сложно да се разбере,че ако пуснем един реактор с разрешение на ЕК,ще спечелим ок. 130 млн.лева,с които донякъде ще компенсираме щетите от спирането на газа по нареждане от най-омразния в САЩ и света президент - Джордж Буш!Горивото и хората са осигурени и е пълна глупост да не се оползотворят.С това могат да не са съгласни само политици и безмозъчни същества,които мразят държавата си. Това може да се случи само в България.За разлика от нас,гърците,сърбите,турците са много по-единни и задружни и не се ръководят от партиините си пристрастия,а от националните си интереси. По тази причина ние не заслужаваме по-добри и достойни политици! *** сме и *** ще ни управляват - такива от рода на Иван Костов,Софиянски,медийният експерт Бойко и т.н.
64
0
 
17
 
! Отговори
преди 15 години
Приходите от АЕЦа за кого ще са приходи?
63
0
 
17
 
! Отговори
преди 15 години
България катастрофирала. Редно е да попитаме защо нямате застраховка. Защо карате трамвая без гражданска отговорност. А?
62
0
 
17
 
! Отговори
индиана джонс преди 15 години
Пиебалгс: Няма доказателства, че Украйна е крала газ20.01.2009Европейският съюз не откри доказателства в подкрепа на руските обвинения, че по време на газовата криза Украйна е крадяла руски газ, предназначен за европейските клиенти, заяви днес еврокомисарят по енергията Андрис Пиебалгс, предаде АФП.Нямам доказателство Украйна да е вземала газ без разрешение за това, посочи Пиебалгс на съвместна пресконференция в Киев с украинския премиер Юлия Тимошенко. Той изрази задоволство от подновяването на транзита на руски газ през Украйна за Европа и го окачестви като огромна крачка напред. Еврокомисарят подчерта, че това е станало възможно благодарение на глобалния 10-годишен договор между Руската федерация и Украйна. /БГНЕС /БГНЕС
61
0
 
17
 
! Отговори
преди 15 години
Номер 35 разкажи за Парцалев ние нищо не знаем?!
60
0
 
17
 
! Отговори
преди 15 години
май иде ред на 21 да си изхвърлим старите обувки и други *** пред парламента,да го превърнем в депо за сметища,това трябва вече
59
0
 
17
 
! Отговори
+))) преди 15 години
Oсрахте ли се,комунисти? се...Но тоя път няма да ви бършем,а ще ви гоним.Много се разсмърдяхте.
58
0
 
17
 
! Отговори
ОТВРАТЕН преди 15 години
КОМУНИСТИЧЕСКИ НЕКАДЪРНИЦИ,КРАДЦИ И НОВОБОГАТАШИ! ***! СЪСИПАХТЕ ДЪРЖАВАТА И ОЩЕ СЕДИТЕ НА ВИСОКИТЕ ПОСТОВЕ.БЕЗОЧНИ ***!
57
0
 
17
 
! Отговори
СКАПАНАТА ЯДРЕНА РУС преди 15 години
........... вие с червените празни кратуни не слушате ! Ха сега не ни пробутвайте чернобилски радиациони трикове , а върнете на руският окупатор скаланите ВВР- и и им теглете една !!! За да не ви я теглиме ние на вас !
56
0
 
17
 
! Отговори
преди 15 години
Само не казва колко ще ни струва евентуалното им пускане и спиране. Да оставим факта че това никога няма да стане, поради това, че пак се прави без сметка, преди кръъчмаря да е решил ще ни сипе лри по едно или няма.
55
0
 
17
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 15 години
Изглежда по-голямата част от българския народ сме *** щом подкрепяме като Бойко Борисов ( взето от в. "Строго секретно" ноември 2007г.). Не виждате ли истинското му лице, или е по-лесно да ни водят като овце на гибел............
54
0
 
17
 
! Отговори
преди 15 години
огъня ще ги пречисти да им спретнем една хубава клада!
53
0
 
17
 
! Отговори
pepo преди 15 години
След като признаваме,че има катастрофа на икономиката заради нашите вечни приятели би следвало да се води стопанска политика на затягане на коланите.Пример за това следва да дадат държавните институции.Предлагам следните мерки на първо време:-орязване бюджета на министерствата/без здрваеопазването и МВР/ с 30%.-разпродаване на наличния парк автомобили на Народното събрание/в Дания няма такива./-закриване на половината агенции от типа на занимаващи се със севрния и южния вятър.Съкращаване на 20% от персонала на министерствата и комитетите/агенциите.--замръзяване за една година "конгресния туризъм"на държавните институции.--държавните служители без премии и 13 заплата за 2009 г.По умните от мен нека добавят своите предложения!
52
0
 
17
 
! Отговори
преди 15 години
какво стана с буферите в бюджет2009?
51
0
 
17
 
! Отговори
преди 15 години
България прилича на наркопласьор рецидивист с претъпкана кола с наркотици които е катастрофирал тежко в крайпътно дърво - не може да вика помощ защото ще го хванат и ще лежи в затвора, ако пък си трае ще му изтече кръвта и ще умре - голяма дилема