Медведев: Русия не носи правна отговорност за щетите от кризата с газа

Руският президент отказа да даде гаранции, че газовата криза с Украйна няма да се повтори
30 яну 2009 22:00,
31
Медведев: Русия не носи правна отговорност за щетите от кризата с газа
Снимка: БГНЕС

Руският президент Дмитрий Медведев отказа да даде гаранции, че газовата криза с Украйна няма да се повтори, защото по думите му – „гаранции трябва да дадат тези, които са създали кризата“.

Медведев е категоричен, че Русия не носи юридическа отговорност за щетите, нанесени на България от спирането на газовите доставки през Украйна.

В интервю за БНТ руският президент отбеляза:

„Прекрасно разбирам, че за липсата на доставки трябва да отговарят и двете държави – и държавите транзитори, и държавите доставчици, или компаниите от тези държави. Не самите държави, защото те самите не доставят енергоносители. Но в крайна сметка юридическата отговорност трябва да се концентрира върху страната, която реално е виновна за неизпълнение на договора”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
14merkator преди 15 години
Не е приятно да си руснак и цял свят да гледа на теб като на психично болен! Хората отдавна знаят, че "Русия не носи отговорност" по принцип за каквото и да е! Да разчиташ на "братушките" е все едно да знаеш, че си с т в банята и да се наведеш за сапунчето...
29
0
 
0
 
! Отговори
не-фил и не-фоб преди 15 години
"3. - 30.01 22:28 -От: АнонименНЕ Е ПРАВПРАВНА ОТГОВОРНОСТ НОСИ ТОЗИ,КОЙТО СПИРА ДОСТЪПАПЪРВИ РУСИЯ ГО СПИРАТ,А НЕ УКРАЙНАРУСИЯ ТРЯБВАШЕ СЪДИ С УКРАЙНА,А НЕ ДА ДРЪПНЕ ШАЛТЕРА НА ЦЯЛА ЕВРОПАТЪПИЯТ РУСНАК КЪДЕТО НЕ Е МИНАЛ,ТАМ СА СЕ ОПРАВИЛИПРОСТО *** ИМ ПРИМИТИВНО МИСЛЕНЕ МЕ ОТБЛЪСКВА ОТ ТЯХ"Без да защитавам или обвинявам която и да е от страните, защото реално виновни са всички, но ще страда само този който е прекалено слаб за да си отстои интересите, ще кажа че от поста ви струи тотално непознаване на хронологията и причино-следствената връзка на събитията в "Газовата криза". Газта спря на 6 януари. По доколади на независими евро-наблюдатели, както и от отчетите на самите украински станции в Украина от РУсия газта спря да се подава чак на : януари, след като от Газпром са разбрли че само подават, ноникой не получава.Що се касае за юредическата отговорност - Русия не носи абсолютно никаква такава. Държавен апарат не може да носи юредическа отговорност, защото не е обект на търговското право. Отговорността за доставките носи "Газпром" и при дуги обстоятелства (например липса на завсмост) България успешно би могла да осъди "Газпром", въпреки че реално за ситуацията е виновно украинското правителство. Договора си е договор. Вече след това "Газпром" чрез руското правителство да си търси парите от Украина. Така че - Газпром е виновен че не и изпълнил договора за доставка, украинския разпределител "Нафтогаз" е виновен за неизпълнение на транзитния договор, Българското правителство е виновно, че не е осигурило алтернативи при подобна кризисна ситуация свдързана с ресурс от стратегическа важност, Европейския съюз е виновен за това че се показа като безсилен да бъде ефективен посредник в подобна криза и не успява да защити интересите на членките си (каквато е и България), Руското правителство е виновно в това че протежира своя производител и поощтрява "Газпром" към твърда позиция. Загубите безспорно са най-големи за държавите на Балканите които останаха без газ и в същия момент напълно безпомощни, докато други големи сили ги използваха за заложници за постигането на собствените си цели.
28
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Без да чета коментари,ще кажа моето мнение към статия.България е малка страна и винаги ще бъде зависима от всички,защото не притежава нищо,освен курорти с най низко качество,а тези които плюят тук по други само дърпат страната си назад,вместо напред. Много приказки,дела малко.
27
0
 
0
 
! Отговори
OT ISTINSKIJA VAZD преди 15 години
IZRODE ! NISHTO NJAMA DA SPECHELISH S PODLATA SI POSTAPKA . NE MOJESH DA SPRESH RUSIA I SPRAVEDLIVOSTTA ! TOVA , CHE PISHESH OT MOE IME POKAZVA , CHE TI SAMIJA NE SI LICHNOST , A OTREPKA ! MNOGO JASNO POKAZVASH ISTINSKOTO LICE NA NEBLAGODARNICITE , KOITO MRAZJAT RUSIA . SIGUREN SAM , CHE SE GORDEESH S PODLATA SI POSTAPKA . RUSIA E SILNA I SPRAVEDLIVA ! CHAKALI KATO TEB NJAMAT BADESHTE .
26
0
 
1
 
! Отговори
X преди 15 години
Февруари се очаква убийствен доклад от ЕС. Като се напише "провал" в Гугъл излиза страницата на правителството. В този момент нашите другари от партията на ментално ощетените, използва отработени тактики - Първанов беше в Япония, където от години ситуацията се подработва от видния комунист, легендиран като математик - Сендов. На четвърти февруари ще ходи и в Москва. Дни на Япония в България и обратно. Година на Русия в България и обратно. Ако се върнем към историята от 1995 ще видим абсолютно същото. Тогава другарите яко бяха крали, бяха продавали и на IBM и на Microsoft, опитваха се чрез Русия и Япония да изнудват запада. Успяха да прогонят с тази тактика дори Microsoft от Cebit'95 и Microsoft не успя март да покаже Windows'95, а го показа чак след половин година, след като уредиха ситуацията на среща с руските слуги Prosoft. После рухна цялата икономика на България, а доларът стана 3000 лв.Днес ситуацията е същата. Другарите излъгаха, че ще има пари по европейски програми за инновации. Някои хора се излъгаха отново и опитаха да защитят нова технология. Тази технология стигна до поща в Yahoo миналата година по това време, в опит другарите да се извинят с интернет, че пак някой е окрал технологията. Следствието беше, че Майкрософт пожела да купи Yahoo за 40 милиарда. Това са огромни пари за нашите *** и добра залъгалка за страни като Япония и Русия да пробият монопола на САЩ.Едно, обаче остава неизменно в ситуацията - другарите крадат и със силата на държавната машина смазват носителите на интелекта, създал технологията - няма как да не се повтори 1996-1997. Този път май и руските им другари се сещат, че ако играят с Гоце и Сергея, никога няма да могат да играят с правилните хора. В Европа се сетиха още миналага година. В САЩ най-трудно ще се сетят, защото повече от 20 години се ползваха добре от ситуацията, но вероятно като видят на къде вървят нещата и те ще вземат правилното решение... Така, че какъв газ, каква вина, какви пари?
25
0
 
0
 
! Отговори
krasi преди 15 години
не усещате ли, че сме като ***, винаги мислим че някой ни дължи нещо и трябва да ни дават без пари?
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Какво да прави горкия .. трябва всеки ден да козирува на Путин, а пък самия Путин да козирува на генералите от КГБ и олигарсите и трябва да имитират демокрация за пред света .. не им е лесно.
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Браво въздухар,развиваш се.Той и Иван Вазов е прозрял истината към края на живота си,но по добре късно от колкото никога.
22
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Тоя е и палячото, абсолютно джудже и като ръст и като мислене!!!
21
0
 
0
 
! Отговори
VAZDUHAR преди 15 години
IZVINIAVAM SE NA FORUMA,NO AZ SAM BIL PODVEDEN.CHAK SEGARAZBRAH,CHE RUSIIA NE E TOVA,ZA KOETO SE MISLI,A ZEMIA NAZLOTO.RAZBIRA SE,CHE VINATA ZA GAZA E TIAHNA,TE SPRIAHAKRANCHETO.
20
0
 
0
 
! Отговори
antihazarin преди 15 години
Не плюйте по Русия ве, *** хазарски.., не сте достойни да се мерите с Великата Православна Империя !!! СЛАВА НА РУСИЯ, ВО ВЕКИ !!!
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Много мислиш Мишо! :-)
18
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Мисля си, че ако Путин беше назначил Чарли Чаплин за президент, руснаците и на това щяха да ръкопляскат :)))
17
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Този е един от най-големите ***, които съм виждал ;)))Всеки път, когато го видя да имитира "джудистката" походка на Путин си умирам от смях. Специално са го учили на това, както и да говори по същия начин като предшественика си. Изглежда, че у кукловодите му е залегнало мнението, че като играе печен гангстер плаши някого. :)))
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
kakvo iskash be pradliv liliput? na teb li da platiat?
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
imah si az da iskat da si Platjat Teja Ruski banditi
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
strategi4eskia saiuznik Obama da vi dade kompensacii,ibrik4ii turski
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Нито Украйна нито Русия ще дадът компенсации на който и да било. Тук има нещо друго - и то се нарича - фирми посредници - които стоят между България и Русия и оскъпяват безобразно много цената на газа. От тези фирми печелят български мафиоти- може и партии да захранват с валута даже.
12
0
 
0
 
! Отговори
медведев преди 15 години
Не викай на Медведев горкия, че си смешен
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
***.и руснаци на сайта на Газпром пишеше, че Русия спря газ (затвори кранчето за Европа) заради това защото украинци зимат това което им беше положено според договора за транзит (15% няма начин да пуснат x м3 и след 2000 км да излезнат пак x, има загубите който съставят точно тези проценти, заради големо количество и загубите са големи).Ама руснак и логика е абсурдно съчитание, по-скоро маймуни ще измислят ракета отколко в Матушка Русия ще почнат да мислят, нямате идея какви простотии им пробутва Путин (например взривове на блокове организиране от ФСБ, и кога-то НТВ доказа неочаквона участие на спец служби тв-канал веднага беше затворен, за изгнили ракети им всеки път разправят, а тези мал.оу.мн.и се гордеят и така нататак).Сега какво стана: договор е подписан с Газпром, от страната на тази компания не изпълниха задължения, а неустойки виновна пак Украйна..Хахахах аре ве защо Путин щом толкова голям не каже няма да плащаме неустойки, ще си правим какво поискаме, а вие пак ще купувате защото нямате друг избор, да не мисли че целия свят ***.и като негов народ руснаци.