А дано! МВР слухти в нета само при съмнения за престъпление

Приеха промените в Закона за електронните съобщения и обещаха по-малко полицейщина
19 фев 2009 11:48, Красимир Ангелов
51
А дано! МВР слухти в нета само при съмнения за престъпление
Снимка: БГНЕС

Съобщенията в интернет и телефонните разговори ще бъдат проследявани само при случаите, когато има съмнения за тежки или компютърни престъпления, решиха депутатите.

Това стана ясно, след като промените в Закона за електронните съобщения бяха приети окончателно.

При гласуването отпадна спорният текст, който даваше възможност за следене при всяка оперативна необходимост на МВР.

Достъпът до информация от мрежата ще става според Закона за специалните разузнавателни средства и Наказателнопроцесуалния кодекс.

Промените предвиждат 12 месеца да се съхраняват данните от електронните съобщителни мрежи, а срокът няма да може да бъде удължаван.

“Не мога да кажа, че е ликвидирана възможността да се подслушва, но тя е ограничена”, заяви с известно задоволство Елиана Масева от ДСБ.

В края на януари председателят на СДС Мартин Димитров обяви, че има стремеж България да стане полицейска държава.

Според сините БСП се сетила отново за интернет подслушването, когато мрежата е станала среда за протести.

В първоначалния си вид прословутата Наредба 40 на МВР предвиждаше:

- да събира данни за кореспонденцията между едно или няколко лица;
- да  събира лична информация за тях;
- да проследява начините им на комуникация;
- да събира "анонимните", според тях, предплатени карти.

Наредба 40 предвиждаше още операторите (мобилни и интернет доставчици - бел. ред.) да пазят и предоставят на МВР данни за всички номера, от които е имало обаждания, до кого са били, името и адреса на абоната, посещавани сайтове, начало и край на връзката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
хахахх преди 14 години
В САЩ е така, във Великобритания, в Германия, Франция... навсякъде..Забележка в Русия Путин даже не го допусна за прочит този проектозакон.С риск да ми препишат че съм комунист.
50
0
 
0
 
! Отговори
... преди 15 години
хахаха ... вижте в книжката какво пише :"В началото беше Законът за оръжията. С тях се извършваха такъв брой престъпления, че според разсъжденията на Суинг намаляването на оръжията трябваше да ограничи и престъпността.Ваймс се питаше дали онзи е седнал в леглото си посред нощ и сам се е прегърнал от радост, че е измислил това. Конфискувай всички оръжия и престъпността ще намалее. Имаше логика. И би свършило работа, стига да имаше достатъчно ченгета... да речем по три на всеки гражданин.Колкото и да е изумително, бяха предадени камари от оръжия. Само че имаше и един препъни камък, някак изплъзнал се от вниманието на Суинг - престъпниците не се подчиняват на закона. Това горе-долу е длъжностната характеристика на занятието им. Изобщо не смятаха да правят улиците по-безопсни за други, освен за самите себе си. И дори не можеха да повярват в случващото се. Все едно всеки ден беше за тях Прасоколеда.Някои граждани стигнаха до заключението, с доста сериозни основания, че нещо трябва да е потръгнало накриво, щом единствено лошите типове носят оръжие. Затова ги арестуваха безогледно. Типичното ченге, след като е сритвано прекалено често в най-болезнените части на тялото си и има причини да смята, че на шефовете му не им пука от това, проявява разбираема склонност да арестува тъкмо онези, които не се мъчат тутакси да го намушкат, особено ако се държат малко нахално и носят по-скъпи дрехи, отколкото тпй може да си позволи. Броят на арестите скочи рязко и Суинг остана много доволен.Не че в града цареше беззаконие. Имаше со достатъчно закони. Обаче не се предлагаха кой знае какви възможности те да не бъдат нарушавани. Суинг мак не бе схванал идеята, че от системата се очаква да взима престъпниците и по някакъв груб и бърз начин да ги принуди да станат почтени хора. Вместо това почтените хора превръщаше в престъпници, а стражата, общо взето - в поредната банда....Суинг вероятно щеше да свърши проснат по лице в някоя глуха уличка, ако не беше фактът, че Уайндър намери полезен инструмент в негово лице. Никой не умееше да надушва заговори като Суинг. Така накрая се оказа шеф на Неспоменаваните ...Ваймс все се чудеше как капитанът успява да обуздае подчинените си, но може би тези бандюги долавяха с някакъв животински усет ума, който е стигнал до бандитизма по обиколния път и затова е способен да изобретява в името на разума такива зверства, за които неразумните могат само да си мечтаят."
49
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
аз не се притеснявам,щото нито бизнесът нито семейството ми зависят по някакъв начин от интернет.но вярвам че има хора които са зависими и не е справедливо да се вмъкват в личното им пространство.поне не по този начин.то другите неща все едно са в ред,че това остана само да оправят.главният проблем в Бг е,че всеки мисли само и единствено за себе си.
48
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Znaem, che sledite i podslushvate i reketirate. I kakvo ot tova!
47
0
 
0
 
! Отговори
Dragko преди 15 години
Би трябвало да има контрол,но ми обяснете какво значи "съмнения за извършване на престъпления"Kak ще става това разграничаване.Мисля че ще има полза по проблема с престъпността,но и това ще бъде в разрез със закона за конфликт на интереси и закона за човешките права.Пък и нищо не гарантира на хората,че до сега не са били подслушвани и следени.В България-гаранция ? Не знам.
46
0
 
0
 
! Отговори
kalin преди 15 години
Проблема не е в вършенето на престъпления.А в това,че вие вменявате и съдите хората.Нямате тези правомощия и това е злоупотреба,която е наказуема.Не проблема в нещата ,че ще следите а може да злоупотребите!Та вие го правите.Как до сега се борихте с гнусното явления порнография и педофилия в интернет пространството?Вие със Гестаповски и ДС методи ще борите престъпност в 21 век ли.Ще ви се ама,да облужвате.Злоутребявате!
45
0
 
0
 
! Отговори
X преди 15 години
Ако си спокоен, че в *** не правиш нищо друго, освен да сереш, защо не поканиш ДАНС да сложат камери и в него, може да те спасят от нещо, най-малкото ще те анонсират за наводнение.Но ако си търговец на едро и потърсиш каква е цената на житото в нета и всеки път след 5-10 минути цената скача, хич няма да ти е до филосовски размисли, ще ти е ясно, че бизнес интересът ти е някое селянче от ДАНС, което докладва на конкуренцията, да няма достъп до лична информация за теб.
44
0
 
0
 
! Отговори
до всички преди 15 години
ако сте спокойни че не правите нищо незаконно в нета,от какво тогава се притеснявате
43
0
 
0
 
! Отговори
kafj преди 15 години
АЙДЕЕЕ, ЖУРНАЛЯТА ПУСКАТ МУХАТА И ВСЕКИ РАЗБИРА ИЛИ НЕ ПОЧВА ДА ПРИГЛАСЯ. КАКВО ТОЧНО ЩЕ ИЗГУБИ ОБИКНОВЕНИЯ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН ОТ ТОВА, ЧЕ ПОЛИЦИЯТА ЩЕ МОЖЕ ДА МУ ПРАВИ РАЗПЕЧАТКИ? ПЪРВО ТОВА НЕ Е ПОДСЛУШВАНЕ, НИТО ПЪК Е СЛЕДЕНЕ. ТАЗИ ЛЪЖА Я ИЗПЛЮВАХА ДЕПУТАТИТЕ, КОГАТО СЕ УПЛАШИХА ЧЕ ПО РАЗПЕЧАТКИ ЩЕ ИМ РАЗКРИЯТ КОНТАКТИТЕ И ОТТАМ ЩЕ ИМ СЕКНЕ ДАЛАВЕРАТА. АКО ОБИКНОВЕНИЯТ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН СИ ИЗГУБИ ТЕЛЕФОНА ИЛИ МУ ГО ОТКРАДНАТ ИЛИ ПЪК ПОЛУЧИ АНОНИМНА ЗАПЛАХА, ДОСЕГА ТИЧАШЕ В НАЙ-БЛИЗКОТО РАЙОННО ИЛИ ТАМ КЪДЕТО ИМА ПОЗНАТИ ПОЛИЦАИ И ТЕ МОЖЕХА ДА МУ ПОМОГНАТ/ ЕТЕСТВЕНО ГОВОРИМ ЗА СЪВЕСТНИТЕ ПОЛИЦАИ/. ЩОТО И ДЕЦАТА ЗНАЯТ КАК МОЖЕ ДА СЕ НАМЕРИ ОТКРАДНАТ ИЛИ ИЗГУБЕН ТЕЛЕФОН.ТЪЙ КАТО ОБИКНОВЕННАТА КРАЖБА ИЛИ ПЪК ТЕЛЕФОННАТА ЗАПЛАХА НЕ Е ТЕЖКО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СПОРЕД РАЗПОРЕДБИТЕ НА НК, ТО ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА - ОТТУК НАТАТЪК КОЛКОТО И ДА ПСУВАТЕ ПОЛИЦИЯТА, ОТГОВОРЪТ ЩЕ Е САМО ЕДИН - ПИТАЙТЕ СИ ДЕПУТАТИТЕ! ИЛИ ПЪК ТЕХНИТЕ СЛУГИ - ЖУРНАЛИСТИТЕ. ЕСТЕСТВЕНО МНОГО ЩЕ КАЖАТ, ЧЕ МВР БИ МОГЛО И ПО ДРУГ НАЧИН ДА СИ СВЪРШИ РАБОТАТА. Е ДА ДЕ, ПО ДРУГ НАЧИН, АМА МОЖЕШЕ И ПО ТОЯ, КОЙТО Е 100% НАДЕЖДЕН, А ФАКТИТЕ СА СИ ФАКТИ - ОТ ГОДИНА НА ГОДИНА ВСЕ ПО-ГОЛЯМ БУМ НА ПРЕСТЪПНОСТТА. ЕСТЕСТВЕНО ЧЕ ПРИМЕРЪТ С ТЕЗИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ Е ЕЛЕМЕНТАРЕН, ЗАЩОТО ИМА КУП "НЕТЕЖКИ" ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, ЧИЕТО РАЗКРИВАНЕ ПРОСТО ЩЕ БЪДЕ БЛОКИРАНО. МАЙ СА ПРАВИ ПОЛИЦАИТЕ КАТО КАЗВАТ, ЧЕ ОТ ГОДИНА НА ГОДИНА С НИЩО НЕ ИМ ОБЛЕКЧАВАТ РАБОТАТА, А НАПРОТИВ- ГЛЕДАТ ДА ГИ ЗАТРУДНЯТ ПОВЕЧЕ. АМА ТЯ РАБОТАТА ИМ НАЛИ Е ЗА ХОРАТА?!
42
0
 
0
 
! Отговори
X преди 15 години
Сега ме вълнува какво точно е компютърно престъпление. Както си пише някой проекта и ДАНС надзърта в компютъра му, а после синчето на Драшков влиза в класацията на Форбс - това е защита на националната сигурност, а не компютърно престъпление! Както си приказва някой с колегите, ДАНС надава ухо, а после си внасяме чутото от САЩ под формата на аутсорс център, а после на фирмата й се налага да прави нещо друго, това е нацонална сигурност, а не промишлен шпионаж! Някой от ДАНС източва фирмената мрежа, защото "подозира" (че може да извърши) компютърно престъпление, а после по случайност запецва сървърът на КАТ, ама какво общо има КАТ с ДАНС? После гръм удря единния фиш, ама какво общо има граничен контрол с ДАНС?После се оказва, че "африкански софтуер" в НАП, зад който стоят мафиотски гръгове родени в късния соц. и IBM прави 500000 грешки, ама какво общо има ДАНС с НАП и ДАНС с IBM? Ми те шефовете на IBM - България също като Станишев са завършили в Русия, дори не в България! После патентното закрива случая като не разбира претенциите на заявка за патент, ама какво общо има патентното с ДАНС?Всичко това е бизнес, а не кражба на интелектуална собственост!Та, какво значи компютърно престъпление, може ли ДАНС да е виновна? Не, виновен е нещастникът, който е повярвал, че живее в нормална, европейска страна! Ако не побърза да се изнесе, ДАНС ще го пипне за повреждане на държавни бази, в следствие на това, че е защитил софтуера си от кражба и софтеурът му не работи правилно, ако не е надлежно лицензиран, а затворът за случая е до 4 години, пък може би ДАНС няма да го пипне, просто ще продължи да го подслушва следващите 20 години, по-доходно е! Интересно само къде ще е следвашия "токов удар" в държавните системи.
41
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Те милиционерите не се саморазправят.Те пращат Мутрите ,на който служат.То e вид техен манталитет,разиграват го не от сега.
40
0
 
0
 
! Отговори
kalin преди 15 години
Нека да правят досиета и доноси те друго не могът.Нека правете да ви съдим ефективно после.Жалки са ви напъните гаснете и хапете ,като за последно:)Света и хората в тази страна няма да ви търпят така вечно,както я мислите.
39
0
 
0
 
! Отговори
Ватсаяна преди 15 години
Кучето лае пред чорбаджията си и другарува с вълка. ПРЕВОД МВР следи гражданите в подкрепа на УПРАВНИЦИТЕ и споделя данните с МУТРИТЕ.
38
0
 
0
 
! Отговори
kalin преди 15 години
Използва се при разкриване на престъпление ,при съмнения за извършено такова.Съда и Прокурора разрешава обаче.Милиционерчета тук обаче ,го правят на своя глава.И доказателствата в съда отпадат бандита невинен.Това се умишлено.Вие опурочавате законовата наредба,не тълкувайте нямате тези правомощия.До сега,какво правихте порнография и педофилия ,как я следяхте.Вие искате използвате законовите разпоредби за преследване на неудобните за вас.В нормалните страни ,всичко опира до национална сигорност.*** милиционери и *** не ви харесвам ,какво ще ме преследвате за това ли.Престъпници обявени за такива,ще обевяват хората за престъпници.Нагли сте и използвате законовите разпоредби за саморазрава и влияние.Това е подсъдно.И наредбата ви няма да работи.Пак ,казвам такава ви е и целта престъпниците да излязат чисти след процеса ,вие ги облужвате защото сте част от тях.
37
0
 
0
 
! Отговори
Червената помия преди 15 години
Много си прав, друже!!!Най- права е в момента линията на правителството!Даже и такъв журналист като Петко Бочаров ги поддържа пълногласно и в момента!Смени си позицията на 180 градуса и в едно интервю по СКАТ говори все едно слушам Станишев или Царя.Как мислиш се е задържал толкова много години в журналистиката?Точно както ти описваш-яхане на вълната и после поддръжка до послено най-правата линия.След следващите избори-малко мълчание, за да го забравят хората и пак поддръжка на другата пак най-права линия.Но разбирам и хората от МВР.Сега целия ресурс на това министерство е хвърлен срещу народа, за да подтиска и скубе народа, осигурявайки още няколко месеца комфорт на правителството да граби и влачи.Ако се смени и дойде Атака например, знаете ли колко от тях ще се изкарат "свръхангажирани "с разкриване на престъпленията на бившата власт, че даже ще се окаже че са им пречили отгоре.При всяка власт МВР ще иска да се нагоди инстинктивно къчм обстановката, с цел оцеляване в структурите.Иначе ще се окажат на някой друг 14 януари в страната не зад, а срещу щитовете на жандармерията.Да сте чували за достоен полицай , който е напуснал сам структурите на МВР заради несъгласие със поставентите му задачи?За да запазят статуквото на хора със власт са готови да бият даже и синовете и родителите си , ако реши правителството и око няма да им мигне.А вие говорите за нета....Да не би да мислите че това тук не го четат и не знаят адресинте ни?Или че нито една социологическа агенция не чете тук и не прави изводи?При това както колегата 23 казва, тук са хора, които са поне малко над мутренския манталитет и интелект,тоест опасни и мислещи хора.А интернета е опасно оръжие в очите на властта .Как им се иска само те да го имат!!!
36
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Абе има л иянкой изказал се над 16 години? 6, какво общо има 1984 г. с Биг брадър? 8 и 14, в НК пише съвсем точно и изчерпателно какво са компютърни престъпления - имате си нет, прочетете си го. 12, в Англия не е така, подслушва се всичко и всичко се използва, а ние пак ще бъдем порицани за тая норма, която ни беше наложена по първоначалния й начин от ЕС. 16, ласкаеш се. Ако БСП ги беше страх от народа, съвсем други мерки щяха да вземат, ама явно 2-3000 души не могат да се нарекат цял народ, та и на БСП не им пука.17, по-голяма глупост трудно може да се напише... Скайп си се подслушва съвсем спокойно и то не от вчера. 22, министрине в НИКАКЪВ случай не са 240, доста по-малко са... А НФБ пак е писал нещо, дето никой не може да му хване смисъла
35
0
 
0
 
! Отговори
tosunbey преди 15 години
nyama nujda ot tova.tryabva da e mnogo zaguben 4ovek i pulen amatyor da se izcepi v neta,ili po telefona nyakoy,koyto misli da napravi pakost.tuka samo razlayvame ku4etata.......a 4e durjavata ni e policeyska,taka si e.i taka 6te bude,dokato nyama profesionalizum....(izvenete)
34
0
 
0
 
! Отговори
az преди 15 години
Нали са разкрили всички останали престъпления , останаха компютърните.Няма да се изненадам , ако след време някой пострада заради коментар . Това ще потвърди съмнението ми , че такава мафиотска система може да съществува само в условията на концлагер , какъвто беше до 1989г.............
33
0
 
0
 
! Отговори
kalin преди 15 години
В САЩ и Британия се пазят от терористи.Тук *** се страхуват от хората!Нека да следят те по принцип и трябва да го правят.В мрежата е пълно с педофили и проституция.Но те злоупотребяват.Нагли сте просто чумави комунисти!
32
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
smyrta na tazi 4uma nare4ena komunizam se vijda