Срби смо наj – ама май не

Винаги сме победители, вярват си съседите
Обновена: 7 фев 2011 14:23 | 7 фев 2011 10:55, Елка Василева
228
Срби смо наj – ама май не
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Повече от половината сърби – 58%, отговарят положително на въпроса дали кирилицата се е появила сред сърбите.

Други 5% казват, че не знаят и едва 37% дават верният отговор – не.

Това става ясно от изследване на Белградския център за човешките права, за което пише сръбският вестник “Блиц”.

Цели 68% от сърбите вярват в историческа супериорност на сръбския народ по отношение на останалите балкански народи, тоест, че сърбите са нещо повече и по-висше от другите. 39% от гражданите на Сърбия смятат, че сърбите винаги са живеели на Балканите.

За най-значимата личност в историята на света сърбите посочват Никола Тесла (изобретател, сръбски или хърватски – спорят двата народа) - 21%, и Йосип Броз Тито – 10%.

Една трета от сърбите – 32%, заявяват, че първият сръбски университет е създаден преди университетите на Запад. Верния отговор – 800 г. след западните университети, дават 23%.

84% от сърбите не знаят и кога са се водили Балканската и Междусъюзническата война. 71% не знаят кога се е появил ислямът.

63% не знаят кога е станала Френската революция и кога е била Втората световна война.

44% не знаят кога е открита Америка.

Още по темата

42% не знаят кога е избухнала Октомврийската революция и какво се чества на 9 май.

Сърбите винаги са били добрите момчета и те са вечните победители – според 70% от сърбите Сърбия винаги е водила само освободителни войни, а според 51% през всичките войни, които Сърбия е водила през последните 200 години, тя винаги е била на страната на победителите.

Като че не ни е достатъчно, че бъдещето ни е неизвестно, но е парадоксално, че за нас и миналото е неизвестно, пише вестникът. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
5
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
до 38Ти си мислиш така... - навярно съдиш само по себе си...
35
5
 
18
 
! Отговори
прасчо преди 13 години
Присмял се хрбел на щрбел.........сякаш ако направят проучване тук,ще е по-различно
34
6
 
23
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
Когато биете сръбин по кухата манерка - не му обяснявайте защо... - он си знае...
33
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
\"Цели 68% от сърбите вярват в историческа супериорност на сръбския народ по отношение на останалите балкански народи, тоест, че сърбите са нещо повече и по-висше от другите.\" ......................................Ако това изследване се проведе тук резултатите ще са, че цели 100 % от българите вярват, че са най-долни, най-прости и най-глупави на балканите ... робска психика, какво да правиш.
32
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
То и ние си мислим, че сме най-умните, а жените най-красивите...Ама май не.
31
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
сърбите може да са комплексари ама ние не падаме по-долу, а за тях само ще кажа, че преди 10 години Щатите ги бомбардираха, но сега пак са по-добре от нас, така че си правете сметката ...
30
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Иванов, а аз като малък си мислех че сърбите нямат наука или университети точно заради селския им език.
29
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
сърбите като яли чорба и сърбали много и затова им казват сърби
28
8
 
8
 
! Отговори
оня преди 13 години
Иванов , Великосръбската доктрина е последното нещо, което някога ще седна да чета, а ако някой иска да ме отрече като човек трябва да го направи лично и лице в лице, като разбира се има повод за това иначе всичко е блабла.
27
1
 
22
 
! Отговори
AZ преди 13 години
Иванов, червенотиквениците в България обичат повече сърбия и русия отколкото България, не виждам какво те учудва това. А колкото до великите сърби клекнаха само пред авиацията на НАТО, толкова струват тези мишоци, НАТО ги вкара в пътя и това ще им държи още дълго. Загубиха излаз на адриатическо море, не знам бойният им флот къде го държат сигурно по река Дунав? Загубиха и Черна гора скоро ще загубят и Войводина.
26
7
 
24
 
! Отговори
Трътлив търтей преди 13 години
До Иванов.Все едно ние не сме същите. Предполагам си чел "Бай ***"."Абе знам ви аз. И вие сте българи, ама се сърбеете":)
25
4
 
41
 
! Отговори
до 22 преди 13 години
Малка като Пловдивска област, ама не и ако си видял картите на националистите им. Изобщо тука на Балканите всички вадят едни карти, от които свят да ти се завие. Впрочем ние балканджиите отдавна сме открили едно нещо, за което физиците само си мечтаят - съществуването на паралелните Вселени :)
24
2
 
22
 
! Отговори
княз Александър преди 13 години
тези са учители и господари на фиромците
23
4
 
36
 
! Отговори
Ivanov преди 13 години
Оня, аз обидил ли съм те с нещо?! Ако съм те обидил по сръбска линия , вероятно има защо :О) Великосръбската доктрина ни ОТРИЧА НАС КАТО БЪЛГАРИ И КАТО ХОРА! ФАКТ!
22
11
 
15
 
! Отговори
оня преди 13 години
Иванов, малоумно е да се радваш когато гори на съседа ти плевнята, защото твоята е близко. Ако си хващал пушка през живота си трябва да знаеш , че много тежи и оставя белези от некадърна употреба.
21
8
 
9
 
! Отговори
a? преди 13 години
Верно ли изгонили Гонзо от Рен?
20
5
 
21
 
! Отговори
Ivanov преди 13 години
Що да кажем това е малка част от предговора на Драгиша Станоевич. По-нататък прилежният автор заявява, че от Дувър във Великобритания до Страсбург се говори главно френски, от споменатата Суботица до река Искър и София сръбски, от София до Черно море и близо до Цариград покварен српски (бугарски). От тези три главни езика най-хубав е сръбския, според виденията на упоменатия езиковед.
19
6
 
14
 
! Отговори
Ivanov преди 13 години
..Един сръбски писател д-р Драгиша Станоевич пише така: Няма език по-хубав от сръбския, който се говори в центъра на света - от Суботица дори до Черно море и Цариград: в бъдеще около тоя сръбски център ще се движат около 200 милиона европейци и 800 милона азиатци. Две велики царства се боят от този език а това най-добре показва неговото бъдеще. ..
18
6
 
54
 
! Отговори
гаро преди 13 години
Че тя Сърбия стана вече по-малка от пловдивска обаст, тез кво се надуват още
17
8
 
4
 
! Отговори
до Ivanov преди 13 години
Затова и в момента, живееш като малка мишка!