Срби смо наj – ама май не

Винаги сме победители, вярват си съседите
Обновена: 7 фев 2011 14:23 | 7 фев 2011 10:55, Елка Василева
228
Срби смо наj – ама май не
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Повече от половината сърби – 58%, отговарят положително на въпроса дали кирилицата се е появила сред сърбите.

Други 5% казват, че не знаят и едва 37% дават верният отговор – не.

Това става ясно от изследване на Белградския център за човешките права, за което пише сръбският вестник “Блиц”.

Цели 68% от сърбите вярват в историческа супериорност на сръбския народ по отношение на останалите балкански народи, тоест, че сърбите са нещо повече и по-висше от другите. 39% от гражданите на Сърбия смятат, че сърбите винаги са живеели на Балканите.

За най-значимата личност в историята на света сърбите посочват Никола Тесла (изобретател, сръбски или хърватски – спорят двата народа) - 21%, и Йосип Броз Тито – 10%.

Една трета от сърбите – 32%, заявяват, че първият сръбски университет е създаден преди университетите на Запад. Верния отговор – 800 г. след западните университети, дават 23%.

84% от сърбите не знаят и кога са се водили Балканската и Междусъюзническата война. 71% не знаят кога се е появил ислямът.

63% не знаят кога е станала Френската революция и кога е била Втората световна война.

44% не знаят кога е открита Америка.

Още по темата

42% не знаят кога е избухнала Октомврийската революция и какво се чества на 9 май.

Сърбите винаги са били добрите момчета и те са вечните победители – според 70% от сърбите Сърбия винаги е водила само освободителни войни, а според 51% през всичките войни, които Сърбия е водила през последните 200 години, тя винаги е била на страната на победителите.

Като че не ни е достатъчно, че бъдещето ни е неизвестно, но е парадоксално, че за нас и миналото е неизвестно, пише вестникът. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
9
 
8
 
! Отговори
Tракийски преди 13 години
Боже колко сме си приличали със сърбите.
55
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Най се изкефих когато сърбите свалиха един невидим бомбардировач с круши.
54
10
 
12
 
! Отговори
Ха Ха преди 13 години
Тези пък сърби още ли им се чува гласчето..Явно обедненият уран им е бил малко. Нищо те албанците без обеднен уран ще ги довършат!
53
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
косоварите ограждаха позициите си в ниското с телени огради - бодлива тел. обикновено това се прави на възвишения, те нарочно ограждаха ниски места. сръбските генерали пращаха неопитни млади българи като жив щит - многократно са ми разказвали оцелели как момчето с куршум в стомаха се гърчи на телта, косоварите стоят с автомати на високото, а сърбите се крият. на другите българи не им издържат нервите от писъците и тръгват да го спасяват, ставайки пушечно месо. сърбите ползват това, за да стрелят
52
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
сърбите имат две много известни приказки: 1. Ако във рат (война) не знаеш што да правиш, удри по бугарите, нема да погрешиш; 2. 'Слушай мама, че ще те дам на бугарите, они идат и нема къде да бегаме....'Мисля, че изводите може да си направите сами...
51
4
 
36
 
! Отговори
сако преди 13 години
Ако Сърбия и Черна гора влязат в Евросъюза и ги приемат в Шенген, реално границите м/у Гърция,България,Сърбия и Черна гора ще е само една табела както каза Бойко. Е тогава вече палиш колата и кеф ти на Адриатическо море ,кеф ти на Егейско,кеф ти на Черно. България на три морета с мирни средства.
50
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За какви телени огради ми говориш?
49
6
 
29
 
! Отговори
до 42 преди 13 години
сърбите НЕ ЗАЩИТАВАХА СУВЕРЕННА ТЕРИТОРИЯ. И най - важното - в челните редици на редовите войници бяха пращани и умираха основно българи - от Западните покрайнини, Ниш и Пирот. Което едва ли е известно на смотаните сърбофили, славянофили и русофили. Сърбия винаги е искала да се отърве от българското малцинство - тези нещастни момчета бяха хвърляни живи срещи телени огради и картечници - познавам и оцелели, и родители на убити българи от Сърбия. спирайки войната, спасихме малкото българи там!!
48
3
 
23
 
! Отговори
malart преди 13 години
Еи, в едно нещо са най... това мъжкия тембър на сръбкините. Често се чудя мъж ли ми говори или жена
47
3
 
21
 
! Отговори
хахаха преди 13 години
а тия масови гробове да не би японците да са ги направили? :D :D :D"63% не знаят кога е станала Френската революция и кога е била Втората световна война. "Абе да не би липсващата връзка между *** и съвремения човек да се крие у сръпско?
46
6
 
18
 
! Отговори
do СТРАНДЖАТА преди 13 години
Не си ли забелязал, че най-долните, най-презрителните и най-мръсните коментари за българите и България обикновено са направени на чист български език ? ... той не се говори от сърби, нито от марсианци - говори се от чисти българи.
45
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
След македонците, сърбите са ни най-близки по кръв, език и манталитет. Факт.
44
23
 
14
 
! Отговори
до 32 преди 13 години
Много си *** , сърбите защитаваха суверенна територия и ги бомбардира половината свят.Въпреки всичко не сведоха глава и се държаха мъжки.Задай си въпроса какво ще стане ако почнат нас така утре да бомбардират за подобен косовски сценарий и у нас?Каква песен ще запееш тогава и каде ще клякаш?Аман от *** и *** ***.
43
9
 
17
 
! Отговори
Зайо преди 13 години
Србе на врбе!
42
3
 
22
 
! Отговори
jeko преди 13 години
Ясно е, че великосръбския шовинизъм никога няма да ги остави.
41
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ужас ,да ги пратят на Марс .Тези ги би които ги хвана от Втората световна до сега ,и пак се правят на велики .А мизерията е страшна .Влизал съм веднъж в сръбски села извън магистралата .Ужас и скръб ,такава мизерия не сте виждали .Във Факултето е по подредено и по богато.
40
3
 
23
 
! Отговори
импресионист преди 13 години
Попринцип това с мегаломанията си е балкански синдром. Ние си мислим, че сме най--...... ние сме дали кирилицата.... нашите ханове са мачкали и завладявали, но сърбите си мислят същото за тяхните... ФАКТ ! Тук си играем на "по-по-най" само дето го няма бате Енчо
39
34
 
10
 
! Отговори
Berliner преди 13 години
За разлика от вас ***, сърбите са широко скроен, европейски народ.
38
1
 
4
 
! Отговори
do СТРАНДЖАТА преди 13 години
не ... съдя по повечето от коментарите.
37
11
 
20
 
! Отговори
Шоп преди 13 години
Същите проценти, ако не и по-трагични, ще се получат и ако направят анкетата в България. Нима българите учат в училище, че някога са водили завоевателни войни? Нима Българите не избраха за най-важно изобретение чушкопека?