BG побългарила 300 хил. румънци!

Вестници в Румъния твърдят, че асимилираме сънародниците им
Обновена: 14 апр 2011 14:36 | 14 апр 2011 11:13, Елка Василева
323
BG побългарила 300 хил. румънци!
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Румънците в България били подложени на асимилация, алармират румънски издания.

Те били смятани за "разрушители на държавата", "предатели на българския род" и дори "агенти на Румъния". А майчиния си език учели тайно, пише Дойче веле.

Изданията от Букурещ обръщат внимание на проблемите на румънците, живеещи в България.

"Румънците в България - между забравата и доброволната асимилация", гласи заглавие в Котидианул.

Адевърул пък озаглавява материала си по темата така: "Румънците в България учат езика си скришом". В него четем, че българската държава не подпомагала по никакъв начин изучаването на румънския като майчин език и представителите на румънското малцинство са се обърнали за помощ към правителството в Букурещ, за да се спре процесът на асимилация от страна на София.

Двама румънци от района на Видин разказват как са били "прескочени" от българите при преброяването през февруари. Други пък споделят, че били заставени от българските власти да се обявят за българи, а не за румънци чрез една чиновническа хитрост: преброителят, който идвал у тях да попълни формулярите, им казвал от самото начало, че рубриките, отнасящи се до майчиния език, етническата принадлежност и религията "не са задължителни" и ги прескачал.

Вестник Котидианул цитира двама румънци: "Въпреки заявяването на лоялност към българската държава, румънците, които търсят правата си, са смятани за "разрушители на държавата", "предатели на българския род" и дори "агенти на Румъния".

А председателят на съюза на етническите румънци "АВЕ" Иво Георгиев казва: "Знае се, че ако едно лице говори румънски, то не може да еволюира в йерархията или да прогресира в съвременното общество". По неофициални данни в България живеят 300 хиляди румънци, отбелязва вестник Адевърул.

На същата тема румънската телевизия TVR2 отдели тази седмица 14 минути. Сред поканените в студиото бяха председателят на Съюза на етническите румънци в България Иво Георгиев и държавният секретар Еуджен Томак от Департамента за румънците по света.

Георгиев изтъкна факта, че румънците нямат достъп до обучение на майчиния си език освен в румънското училище в София. От 2005 година насам Съюзът на румънците с помощта на румънското министерство на външните работи организира обучение по румънски език в България. Според Иво Георгиев обаче участниците в тази инициатива са преследвани от българската държава, която е организирала данъчни проверки на учителите в програмата.

Поканеният в студиото журналист Каталин Маноле описа ситуацията на румънците в България като драматична и подчерта, че внуците не могат да говорят с дядовците си, защото не знаят румънски и са принудени да погребват родителите си на български, защото нямат право на служба на румънски.

В предаването беше казано също, че в България са забранени медиите на румънски език, а също и че власите са възпитавани в духа на атеизма и отдалечавани от църквата. Държавният секретар Томак обяви, че е притеснен, че румънците не са признати като малцинство и не са подпомагани от София. За сравнение той каза, че българите в Румъния получават над 600 000 евро от правителството в Букурещ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


323
Още по темата: румъниярумънци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
298
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 198 Скоро Унгария ще прилапа Трансилвания просто ще изселят половината население на Унгария в Трансилвания и като видят че Унгарците са 60 % Унгария ще ги анексира .
297
2
 
3
 
! Отговори
Фриц Клингенберг преди 5 години
Крайно време е загубилите заради езика си връзка с историята, времето и пространството българи на север от Дунав /Отвъддунавска България/ да се осъзнаят и да признаят истината, а тя е: 1. Румънска нация няма, тоест има ама от Кримската война и по геополитически съображения; 2. Румънски език също няма, тоест има креолски от началото на XV век - 1711/15 г. и иде от Трансилвания на основата на фанариотщината и посредством просвещението; 3. Румънска история няма, тоест има ама от Кримската война
296
3
 
12
 
! Отговори
Историческа справка преди 13 години
До 19 век няма такава държава - Румъния. Тя е измислица на група националисти/уж наследници на Рим/ Имало е две княжества - Влахия и Молдова. Те са пишели на кирилица, в църквите се е употребявал старобългарският език като книжовен. Даже името на столицата им е славянско- букова горичка! По тази логика - тези земи са били към Първото българско царство и се е извършила асимилация на българите! Стига с великорумънския шовинизъм. Но всеки "румън"т.е. ром в Италия и на Запад днес е смятан за ***
295
11
 
5
 
! Отговори
Vlah преди 13 години
България , бедна но олигархията живее в лукс и разточителство. Румънците не са асимилатори като Бай ***. Защото са по близо до Европа и защото не са руски ***. Атакаджийте тука да си траят, защото освен асимилацията на ***, турци в България е извършена и тотална асимилация на власите , които са претопени в великобългарскията казан. Крайно време беше Румъния да го заяви това.
294
2
 
11
 
! Отговори
конкистадорчо преди 13 години
Ако не беше смешно, щеше да бъде трагично! Смешно е твърдението на "будалите" платени, трагично е бездействието на малодушното ни външно министерство. Когато сееш вятър - жънеш бури! Долу ръцете от България алчни чокои, не ви ли стига че живеете на чужда територия? Асимилирате ни курортите, кога ще си построите свои? Справка от изторическите факти : Влашко и Молдовско княжество с основно население българи. Македонците на 18 век - Ромуняска. Срам за невежите мамалиги! Пфу
293
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Румънците имат лоби Франция но България на никой не може да разчита дано Руснаци малко им смачкат границите .
292
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
да го д***т сега Бойко като даде ръка на Руснаците ще им спукат г*за от Иран
291
1
 
5
 
! Отговори
Пеци Летвата преди 13 години
предполагам имаш предвид гай Юлий Претенций, командир на римските легиони по влашко...
290
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
сигурно са преброили 300 хиляди румънци в северна Добруджа
289
3
 
6
 
! Отговори
влаха преди 13 години
какъв е този национализъм тука
288
14
 
6
 
! Отговори
Отвратен преди 13 години
Долу национализма! Нищо хубаво не е донесъл! Национални апетити, национални каузи, национални войни, национални предателства... Разнообразието не е извинение за сегрегация или шовинизъм, предразсъдъци и отчуждаване!
287
1
 
5
 
! Отговори
* преди 13 години
Сигурно имат предвид лингурите . Ако е така длъждисме да им ги върнем ...Въпросът е дали те ще си ги искат ....
286
1
 
12
 
! Отговори
RADA преди 13 години
90% OT RUMWNCITE V BG SA *** - KOPANARI. TE PWK SA EDNI U4ENOLIUBIVI...
285
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Skoro minavah prez Rumaniq i v Sinaq imaha edna stara carkva i mnogo turisti,glavno rumanci q bqha naobikolili i snimaha.Priblijih se-carkvata beshe obsipana s nadp[isi na starobalgarski ,az 4UJDENECA razbirah vsi4ko a te gledaha opuleno i nerazbirashto nadpisite.Te kakto i makedoncite ne si znaqt istoriqta,pri tqh vsi4ko e megalomansko,te sa edna izkustvenna naciq sazdadena ot bivshata periferiq na bg srednovekovna darjava i ungarski zemi
284
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
rabotq s rumanci,polovinata sa si 4isti ***,vazpitani sa v rumanski shovinizam,mislqt 4e ot tqh zapo4va sveta,,mnogo mi e 4udno kakvo pishat v u4ebnicite si po istoriq za perioda ot padaneto na Rimskata imperiq 476 g do 13-ti 14-ti vek.Za perioda ot rimskata imperiq estestvenno shte kajat 4e sa rimlqni,kakto oniq srabski ku4eta ot Makedoniq se izkarvat naslednici na Aleksandar makedonski.Ina4e po mantalitet sme blizki s rumancite ima i stabilni hora ot tqh
283
3
 
27
 
! Отговори
Влад преди 13 години
С Румънците ако не сме братя, сме най- малко първи братовчеди. Доказано е че даките са тракийско племе също, както мизите, одрисите, медите,трибалите и още много др. Невежеството не е аргумент за претенций спрямо майка България. Просветените румънци знаят, че Влашко и Молдова са български воеводства през средновековието. С офиц. език Български. Историческите документи официални и апокрифни не са на съвременен Румънски, а на Старобългарски. Православието сме приели заедно защото сме били едно.
282
2
 
11
 
! Отговори
mind twist преди 13 години
"Makedonec" - сам си отговаряш за интелектуалния багаж който носиш, а не носиш мнго като гледам. Определянето на хора по твоя първобитен начин е нецивилизовано и просташко. хората са хора, интересите са интереси. Има организации, които имат изгода от това и го правят. Както и при вас стъбската ДС ви товари с какви ли не измишльотини и такива простакери като теб вярват и плющат сланина.
281
1
 
6
 
! Отговори
iffaylo преди 13 години
Ти кой беше?
280
11
 
3
 
! Отговори
arafat преди 13 години
balgarski neshtastni medinii izmishliotinii... da liuba i marshavata natzia...
279
6
 
4
 
! Отговори
vlah преди 13 години
In 1992 as many as 5195 people declared themselves to be Vlachs and 2 491 Romanians, or 7 650 people in all. It is also likely for Vlachs and Aroumanians to have been placed under the title "others" because of their differing self-reported identity. The discrepancy with pre-war numbers is due mainly to the fact that most of the Wallachians, although they have kept their language and folk customs, prefer to identify as Bulgarians. omda.bg/engl/narod/vlasi_arumani_engl.html