24 г. затвор за хърватския ген. Готовина

Присъдата на Трибунала в Хага е за военни престъпления от 1995 г.
Обновена: 15 апр 2011 15:22 | 15 апр 2011 15:22, Елка Василева
15
24 г. затвор за хърватския ген. Готовина
Готовина (ляво) разговаря с Чермак в залата на Трибунала в Хага. Снимка: Reuters

Хърватският генерал Анте Готовина, участвал във войната срещу сърбите през 1995 г., беше осъден от Трибунала за военните престъпления в бивша Югославия на 24 години затвор.

Заедно с Готовина беше осъден още един хърватски генерал – Младен Маркач, който получи присъда от 18 години.

Третият подсъдим – генерал Иван Чермак, беше признат за невинен и беше освободен.
 
Готовина (55 г.) и Маркач бяха осъден за организирането на кампания за убийства на десетки хора и грабежи, прогонването на 200 000 сърби от Източна Хърватия, за обстрела на градове и села при военната операция, при която Хърватия възстанови контрола си над контролираната от сърбите област Краина през 1995 г.

Там сърбите бяха обявили т. нар. Република Сръбска Краина. Официално операцията продължи 4 дни и приключи с унищожаването на Сръбска Краина.

В Хърватия Готовина и неговите съратници са смятани за национални герои, спасили страната от сепаратизма.

И Готовина, и Маркач не се признаха за виновни пред Трибунала в Хага.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
6
 
! Отговори
Grbovac преди 13 години
Правилно, Черноземски, правилно!!!!!
14
1
 
11
 
! Отговори
черноземски преди 13 години
сръбските генерали не са патриоти те са главорези и убийци това е ***, която трябва да се ликвидира заедно с цялото шумадйско племе
13
7
 
0
 
! Отговори
Detektiff преди 13 години
A kolko sa Bg generalite koito mogat da se pohvalyat s patriotizam kato srabskite.
12
0
 
5
 
! Отговори
Grbovac преди 13 години
Присъдата на генерал Готовина е в резултат на договореност между страните, участвали в конфликта и западните "посредници". Все пак не върви пред трибунала да се изправят военни и политици само от единия (сръбския) етнос. Неслучайно в самата Хърватия повечето хора смятат за предател Стипе Месич и Иво Санадер, т.к. не са защитили категорично военачалниците, унищожили изкуственото "държавно" образование Сръбска крайна.
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
всеки българин, който по един или друг начин харесва сръбската *** или е съпричастен с нея не заслужава да живее сатър за такива
10
3
 
5
 
! Отговори
черноземски преди 13 години
ima jedan covik ime mu je Ante Gotovina cili svoj zivot Hrvatsko je dao i nikada nije na kolena pao
9
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
никой да не смее да сръвнява сърбите и хърватите едните са ***, която трябва да изчезне от лицето на земята а другите цивилизован народ, който има касмета да граничи с най-гнилото племе а именно шумадйското
8
6
 
4
 
! Отговори
Тошо преди 13 години
К'во се оказа? Че и хърватите са вършели това, което и сърбите. А защо по-рано изкарваха черни само сърбите? И то като народ. За незнаещите - сръбско - хърватските кланета имат стара история, като пикът им е бил по време на друг Анте (Павелич) и Дража Михайлович. Анонимникът 7 да се радва, че не съм го напипал, щях да му направя *** на райета като американското знаме!
7
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
АНТЕ трябваше да избие всички Сърби не само някой всички сърби заслужават само едно по 5 да ги слагаш на нож тва е Сърбите не са Хора те са грешка на Природата появили са се случайно от Грешно от зле разпределен Албански Сперматозойд!!
6
5
 
10
 
! Отговори
АРКАН преди 13 години
За всичко са виновни великите сили!И за Косово и за Босна - *** мамата на сърбите за да създадат мюсулмански райони и да дестабилизират балканите!Трябваше да оставят Слобо да свърши започнатото и Сребреница щеше да прилича само на детска играчка-плачка в яслата!Такива като Анте Готовина,Хачим Тачи и тем подобни измислени герои сега щяха да са мъртви или вероятно системно изнасилвани!
5
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
намбър 4 ЯСЕН СИ ДРУЖЕ
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 3 номер : злобата ще те убие човече успокой се .
3
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Коя "Родина" си "бранел'САТРАПЪТ МИЛОШЕВИЧ??? МЕЧТАНАТА СЪРБОСЛАВИЯ???? Затова ли водиха война със словенци,хървати/чий го диреха в Дубровник?? и защото е сръбски ли бомбардираха град на Юнеско??!!/ИМАТ КЪСМЕТ СЪРБИТЕ,А ИНАЧЕ ТРЯБВАШЕ БЪЛГАРИЯ И УНГАРИЯ ДА ГИ Р-А-З-Н-И-Щ-Я-Т!!!! но да се благодарят на нашето и унгарско ТИХОМЪЛЧАНИЕ ясно ли е сръбска подлого!
2
6
 
17
 
! Отговори
миксер преди 13 години
В Хага се усетиха май? До скоро съдиха само Милошевич, въпреки че си бранеше родината? Но явно са усетили, че наркотрафикантите, сводници и на органи са вършили доста гадости? Тая присъда е справедлива. Реално много управнииц в ЕС ще разберат как са бил манипулирани от някои кръгове и с това са закопали собственните си народи. Както наши управници закопаха нас и ни разпердушиниха? Кои избягаха, кои умряха, кои се чудим какво да правим? Какъв бизнес да правя сега? бензина скача?
1
2
 
8
 
! Отговори
съдия преди 13 години
Нямаше ли късмет тоя генерал да го съдят в България. Сега щеше да си ***, а Уорлик да ни скастри малко.