Гергьовден в Зографския манастир в Атон ще е на 11 май

Промяната е за да не съвпадне литургията с Великден
30 апр 2024 18:38, Петър Бойчев
0
Гергьовден в Зографския манастир в Атон ще е на 11 май
Снимка БГНЕС

Манастирският събор на Зографската обител "Свети Георги Победоносец" на Света Гора Атонска съобщава за сведение на поклонниците, че през настоящата 2024 година паметта на покровителя на манастира свети Георги Победоносец ще се отбележи на 11 май.

Решението е взето поради обстоятелството, че Възкресение Господне, което ще се отбележи с традиционната всенощна служба, тази година е на 5 май, а Гергьовден, който по утвърдения календар е на 6 май, се отбелязва също с всенощно богослужебно последование. Уставът на Зографската света обител и светогорската традиция препоръчват да се избягват две всенощни бдения в една седмица.

По традиция неколкостотин души посещават Зографския манастир именно на Гергьовден, за да отбележат светлия празник. Тази година обаче той ще бъде с 6 дни по-късно, затова и от манастира предупреждават гостите си, за да не вадят визи за Атон и да не предприемат пътуване напразно.

Всенощните бдения, които монасите правят и на Великден, и на Гергьовден, са изключително изтощителни. Те продължават чак до сутринта, като същевременно през страстната седмица монасите не се хранят всеки ден, а през ден. Физическото напрежение е толкова голямо, че няма как веднага след Великден бдението да продължи. Това е и причината за отлагането, обясняват от Зографския манастир пред "24 часа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от Русия
"Мозъкът на Путин" Дугин за русофобията и защо Западът се разпада
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари