Сръбски министър: Да си поделим Косово с Албания

На сърбите не им трябват приказки за мултиетнически живот, смята Дачич
Обновена: 1 юни 2011 15:24 | 1 юни 2011 11:11, Елка Василева
122
Сръбски министър: Да си поделим Косово с Албания
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Косово трябва да бъде поделено между Сърбия и Албания, заяви сръбският вицепремиер и министър на вътрешните работи Ивица Дачич за седмичника НИН.

„Опитахме се да защитаваме Косово с война, не успяхме. И затова говоря за разграничаване, докато не стане късно. А това означава корекция на границата между двете съседни държави – Сърбия и Албания“, каза Дачич.

Според него Сърбия е направила грешка, тъй като не е разговаряла с Албания за Косово, както и че разграничаването между Сърбия и Албания е „единствената реална опция“.

„Сърбия нямаше да трябва да бъде признавана от никой друг като преговарящ освен Албания. Наистина ли сме наивни да мислим, че Косово ще оцелее като независима държава?“, пита Дачич.

Според него Косово ще се присъедини към Албания, както това би направила Република Сръбска, която сега е съставна част от Босна и Херцеговина.

„Чакайте сега, ако утре Република Сръбска вземе на референдум решение за отцепване, какво ще бъдат те? Независима държава или ще вземат решение за присъединяване и съвместен живот със Сърбия? Това е нормално, защото това е един и същи народ. А какво, сега в Прищина и в Тирана различни албанци ли живеят? Те сега на нас ни приказват за мултиетническо Косово?!. На нашия народ не му трябват приказки за мултиетнически живот“, каза Дачич.

На въпрос на журналиста от НИН защо според него е по-лесно Косово да бъде поделено между Албания и Сърбия, отколкото между Сърбия и косовските власти, Дачич казва, че албанците в Косово са национално малцинство на Албания.

„Сега някои казват, че това са идеи от 19 век. Може и да са, но това са идеите, които приложиха словенците и хърватите, а и черногорците, в края на краищата. От това не мога да печеля политически и не е това целта ми. Само че нашият народ трябва да сложи точка на проблемите, които са като раково образувание. Не можем да продължим напред, вързани към миналото. Ако съществува само миналото, ние нямаме бъдеще“, каза Дачич, цитиран и от сръбския вестник „Блиц“. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
5
 
9
 
! Отговори
студент преди 12 години
Не на мултиетическа Европа! Не на ЕС и МВФ! В Израел смесените бракове са забранени със закон!
36
2
 
7
 
! Отговори
Иван преди 12 години
До СТГДоколкото знам, става въпрос за Косово и Метохия. Затова, когото коментираш исторически факти, бъди точен. Тя е включена в Душановото царство през 14 век!!! А преди тово е била част от Първата българска държава!Следващото разделяна на Балканите ще е в Македония (ако албанците не я лапнат цялата) и след това идва ред на Югоизточна България. Империите не бързат и докато имаме за ръководители на държавата "случайни" хора, нищо добро не ни очаква.
35
0
 
20
 
! Отговори
до никола тесла преди 12 години
колко пъти сръбска армия е имало в българските територии?колко победи има сръбската армия срещу българската?не се изказвай неподготвен да не ви издавим преди да се евакуирате на остров корфу!
34
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до македонец, ти що не се пишеш сърбин?само албанците ше ви оправат вас!!!
33
26
 
7
 
! Отговори
Rad преди 12 години
До 25/анонимен бугаристанецо, народ който не е извоювал сам свободата си, и винаги е чакал наготово-ще си остане винаги роб. Сърбите са народ с достойнство, които не се са се надупвали на никого..
32
23
 
6
 
! Отговори
Makedonec преди 12 години
bolgarija ke bide podelena pomegju Romite, Turcite i Makedoncite. Sofija glaven Romski grad. A vie bolgarite, koj saka, vo Evropa, koj ne saka, vo crno more. I nekolku korabi ke vi pratime.
31
1
 
25
 
! Отговори
до стг преди 12 години
в европа има три държаваи които от всички страни граничат със собствения си народБългария, Унгария и Германия! И ако Германия си го е заслужила, то поне несправедливостта за останалите две бъде поправена!!!
30
2
 
22
 
! Отговори
стг преди 12 години
те Сърбия да внимават в картинката щото Унгария не е България и някой хубава сутрин унгарското знаме ще се вее над Нови Сад а унгарските специални части ще пият по едно за здраве
29
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не може ли и от България да се отдели една част и там да се заселят всички ***. Да се изгради стена и да нямат право никога да стъпват в останалата част. Мнозина ще ми се смеят на глупостта, но по-добре да се изреже злокачествения тумор преди да даде разсейки и да умори целия организъм. П.П. преди да се *** България напълно, колко мъки и агония я очакват боже...
28
2
 
19
 
! Отговори
стг преди 12 години
до 23 я ми кажи от кога Косово е сърбия бе пич, май е от балканската война ама от де ще знаеш ти история ***
27
0
 
12
 
! Отговори
до немеца преди 12 години
като не сме цъфнали и вързали, дай да си продадем суверенитета!!!а и белгия като е цъфнала и вързала дали ще се запази цяла?
26
19
 
14
 
! Отговори
Nemeca преди 12 години
Много сте ми смешни всички с претенциите си за Македония и Западни покрайнини и не знам си още какво. Абе хора - разбирам да сме цъфнали и вързали, да сме преуспяваща държава със силна икономика, и материално задоволен народ, и да искаме. Ама ние сме последна глуха не просто в ЕС, не просто в Европа ами и в целия свят, ами не ни и стига. Да вземем още земя да опропастим. На мен ми е жал и за планините ни, и за реките ни, и за полята и морето ни, ама първо нека оправим това което имаме.
25
0
 
12
 
! Отговори
shobo преди 12 години
до 25, забравяш общините, буяновац, прешево и медведжа, те също трябва да преминат към косово!!!
24
1
 
36
 
! Отговори
... преди 12 години
Ако не бяха сърбите и техните долни приятелчета сега България трябваше да се простира от Дунав до Бяло море и от Охрид до Черно море с население от 20 милиона и икономика равностойна на европейските "велики" сили !!! Ние няма да забравим кой разкъса нашата Родина ! ! ! Да живее България !
23
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
не само цяло Косово,но и Санджак и Войводина да ПОЛУЧАТ НЕЗАБАВНО НЕЗАВИСИМОСТ от Сърбия, иначе бомбандировки докато кажат, че не са сърби!България да си вземе ПИрот и Ниш, които и ПО ТУРСКИТЕ ДОКУМЕНТИ са БЪЛГАРСКИ!
22
4
 
11
 
! Отговори
sergosergo преди 12 години
Дайте на Младич молив и карта, той ще оправи нещата
21
27
 
7
 
! Отговори
Niki преди 12 години
Косово си е Сърбия от край време ! Никакви подялби не бива да има !
20
2
 
33
 
! Отговори
стг преди 12 години
тия Сърби докато не станат колкото Люксембург няма да се спрат, ама нека им
19
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя министър е национален предател, като нашите дето си ги имаме бсп-дпс!
18
11
 
22
 
! Отговори
но комент преди 12 години
Македония...ние българите това дето имаме не можем да стопанисваме както трябва, че и македония ни притрябвала.сърбите са същите-косово та Косово, а не си погледнат останалата територия на какво прилича.Ако си силен икономически, ако ти е подредена и силна държавата, всеки ще иска да живее в една държава с тебе.Всичко друго е илюзия.Що не е тръгнал някой швейцарски кантон да се цепи от Швейцария а ?