Сръбски министър: Да си поделим Косово с Албания

На сърбите не им трябват приказки за мултиетнически живот, смята Дачич
Обновена: 1 юни 2011 15:24 | 1 юни 2011 11:11, Елка Василева
122
Сръбски министър: Да си поделим Косово с Албания
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Косово трябва да бъде поделено между Сърбия и Албания, заяви сръбският вицепремиер и министър на вътрешните работи Ивица Дачич за седмичника НИН.

„Опитахме се да защитаваме Косово с война, не успяхме. И затова говоря за разграничаване, докато не стане късно. А това означава корекция на границата между двете съседни държави – Сърбия и Албания“, каза Дачич.

Според него Сърбия е направила грешка, тъй като не е разговаряла с Албания за Косово, както и че разграничаването между Сърбия и Албания е „единствената реална опция“.

„Сърбия нямаше да трябва да бъде признавана от никой друг като преговарящ освен Албания. Наистина ли сме наивни да мислим, че Косово ще оцелее като независима държава?“, пита Дачич.

Според него Косово ще се присъедини към Албания, както това би направила Република Сръбска, която сега е съставна част от Босна и Херцеговина.

„Чакайте сега, ако утре Република Сръбска вземе на референдум решение за отцепване, какво ще бъдат те? Независима държава или ще вземат решение за присъединяване и съвместен живот със Сърбия? Това е нормално, защото това е един и същи народ. А какво, сега в Прищина и в Тирана различни албанци ли живеят? Те сега на нас ни приказват за мултиетническо Косово?!. На нашия народ не му трябват приказки за мултиетнически живот“, каза Дачич.

На въпрос на журналиста от НИН защо според него е по-лесно Косово да бъде поделено между Албания и Сърбия, отколкото между Сърбия и косовските власти, Дачич казва, че албанците в Косово са национално малцинство на Албания.

„Сега някои казват, че това са идеи от 19 век. Може и да са, но това са идеите, които приложиха словенците и хърватите, а и черногорците, в края на краищата. От това не мога да печеля политически и не е това целта ми. Само че нашият народ трябва да сложи точка на проблемите, които са като раково образувание. Не можем да продължим напред, вързани към миналото. Ако съществува само миналото, ние нямаме бъдеще“, каза Дачич, цитиран и от сръбския вестник „Блиц“. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
- "Да си поделим Косово с Албания"- "Косово трябва да бъде поделено между Сърбия и Косово"Едно изречение не може да свързите!
16
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А Западните покрайнини са български!....На сърбите им се случи това,което ни причиниха на нас!Съюзиха се и ни нападнаха подло,в гръб...от лакомия и великосръбски мераци....И колко им просъществува Югославията?....
15
1
 
12
 
! Отговори
до 7 преди 12 години
Май си прав. Сещам се за трите отделни царства в България преди падането под турско иго.
14
22
 
13
 
! Отговори
АРКАН и Ратко Младич преди 12 години
kosovo je srpsko
13
3
 
43
 
! Отговори
с преди 12 години
Македония е българска ! Нищо още не е забравено !!!
12
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този министър е ***.Косово е Сърбия!
11
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сърбите кои са да делят постоянно Балканите както им харесва?
10
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На референдума в Македония ще излезе ,че макетата искат да поделят Бьлгария с Турция ,така че по-добре не ги питаите.
9
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хааххахха това е все едно ние сега да кажем, абе айде от нас да мине дай да поделиме Волжка България с руснаците , кво да ги правиме. Свършен факт е Косово , вече е отделна държава , край ! Като им казваха да се спрат не се спряха , война след война , сега вече е късно.
8
2
 
31
 
! Отговори
333 преди 12 години
Тъкмо, после ще си вземем македония. Ама без *** македонци, само територията, пък тях им ги даваме на сърбите
7
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На Балканите винаги се стига до задънена улица. Защото всеки иска по-голяма територия, без да знае какво да я прави. По-добре много и малки държави, но етнически еднородни, отколкото да съществуват много различни етноси в една голяма държава, това на тези географски ширини не работи. Да им дадат независимост да видим какво ще я правят и как ще управляват държава, ако поделят Косово ще стане по-зле.
6
2
 
31
 
! Отговори
аз преди 12 години
Разумно предложение. Никога не трябва държава да съжителства с малцинства, те никога не се интегрират въпреки предоставените им възможности. Само плачат за права и храна да им ги достави някой но никога не виждат себе си че живеят бадева в държавата.
5
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не е ли по-добре да питат народа? Да си направят референдум нещо? Ами ако косовските албанци не са съгласни, питайте македонците искат ли да са част от България или Гърция, то е същото...
4
4
 
57
 
! Отговори
Владо Черноземски преди 12 години
Друго правилно решение е Сърбия да бъде поделена между Сърбия и България.
3
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А Западните покрайнини?А Войводина?
2
0
 
24
 
! Отговори
До Днес.бг преди 12 години
Между Сирбия и Албания, а не между Сърбия и Косово!
1
2
 
22
 
! Отговори
OMG преди 12 години
"Косово трябва да бъде поделено между Сърбия и Косово" LOL