Продължаваме да изнасяме аварийно ток за Гърция

България печели от този износ, заяви шефът на ЕСО
Обновена: 24 юни 2011 12:30 | 22 юни 2011 12:54, Елка Василева
35
Продължаваме да изнасяме аварийно ток за Гърция
Снимка: Булфото

По искане на гръцкия преносен оператор и днес ще има аварийно изнасяне на електроенергия към Гърция, каза пред журналисти изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Иван Йотов.

Поисканото количество от Гърция е между 800 и 900 мегавата за днес, каза Йотов. Страната ни според Йотов печели от този износ, защото вътрешното потребление в момента е ниско и вместо да се плаща за студен резерв на блоковете на производствените ни централи, България изнася тази енергия, а тя ще й бъде върната в удобен за страната момент.

Стандартният износ на страната ни е около 500 мегавата на ден и е според валидирани графици на търговците.

Аварийният износ се прави по споразумение между всички оператори, обясни Йотов. В споразумението се казва, че при поискване на помощ от съседен оператор при аварийни състояния такава помощ се предоставя, затова в капацитета на мрежата винаги се оставя свободна част.

Общото количество изнасяна енергия е 1240 мегавата на час, съобщи Иван Йотов.

Той добави в отговор на въпрос, че не е запълнен разрешеният капацитет за търговия на електроенергия с Турция.

Още по темата

Надявам се, че през летния сезон няма да има проблеми с електроснабдяването, каза още изпълнителният директор на ЕСО.

Той посочи, че с рехабилитацията и пускането в експлоатация на нови подстанции край морето електроснабдяването там ще бъде добре осигурено, предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
PIRINEC преди 12 години
ECO PECHELI ,a NE BULGARIA !!!kato ima smetka , namalete cenata na toka v dyrjavata ni ta da razbereme smetkata kva e
34
1
 
0
 
! Отговори
До 28 : Айде бе !? преди 12 години
Я ми дай поне един пример !
33
0
 
2
 
! Отговори
burov преди 12 години
do 32 v koi vek givee6
32
4
 
1
 
! Отговори
Ceco преди 12 години
Do 31Za tova triabva da rabotish sys motika i niama za kakvo da se pritesniavash:)
31
1
 
7
 
! Отговори
нина преди 12 години
в сливница 2-ри ден спират някъде към 10ч сутрин... без никакво предупреждение и, ако човек работи на компютър, трябва да сейви всеки написан ред - не знаеш кога ще ударят, гадовете, скъсаха ми нервите!!!
30
2
 
3
 
! Отговори
Ceco преди 12 години
Abe,xorica, mlyknete be,tova ne e vashiat tok.Aman od nacionalisti v tazi derzava!
29
0
 
9
 
! Отговори
И защо ли не им дос- преди 12 години
тига ток ? Всеки грък си има собствена ЗЕЛЕНА слънчева електроцентрала . Направиха всичко , за да бъдат затворени част от атомните ни централи .....А сега , се превръщат се в население , като нас .
28
3
 
18
 
! Отговори
Зевс преди 12 години
Гърците и един киловат не заслужават да им дадем ..... колко помия са изляли върху нас ....
27
1
 
5
 
! Отговори
хахаха преди 12 години
И какво по точно е виновен ЕС?!? Той ли спря фондовете които щяха да са пъти повече от годишната вноска?Помните ли Батко и БраткоКонсултантски хонорари по 2 млнРемонти по скъпи от колкото да се построи сградата на новоИ още колко много? ГЕРБ може да не са стока ама червените+турците е*ха мамата на фондовете и земеделците щяха да пият една студена вода заради спрените фондове ако Боко не беше им дал пари от бюджета
26
2
 
13
 
! Отговори
Софиянец преди 12 години
Когато спрат реакторите на АЕЦ Козлодуй (и ако не дай си Боже заради разно костовици и т.н. не построим АЕЦ Белене) ни предстои да се молим на всички съседи (включително и Гърция) да ни продават ток. Тогава вече дупе да ни е яко! Сметките ни за ток ще са в ПЪТИ по-високи. Тогава вече *** "журналистки" ще питат "а какво трябва да се случи за да построим АЕЦ". Просто племе сме. Това е.
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КОЙ печели в България?
24
5
 
9
 
! Отговори
ааа преди 12 години
Недоволните позитанчета-кутевистчета не спират да мрънкат ден и нощ. Перманентно недоволни и незадоволени. Пляскат в строй и плачкат в строй. До октомври месец ще трябва да ги изтърпим, после ще настане червената тишина.
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Глупости-ток -само българки изнасяме-друга конвертируема стока нямаме
22
0
 
8
 
! Отговори
za EC преди 12 години
... отделно заляха пазара с евтина некачествена стока от ЕС, с което запада спечели, а нашите хубави бг плодове и зеленчуци вече са изчезващ вид. Заляха пазара с лидл-и кауфланди и тн в които повечето стока е химия и пален ***. Нямаме просизводство само внасяме, че на сичкото откогоре им плащаме по 500 млн евро членство на година. Тва ли е ЕС? Само минуси от него
21
5
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
от кв.г.милев в софия съм.от сутринта два пъти за по половин час ни спираха тока.като се обадих на чес те се направиха че имало авария.на стачка .долу герб които тайно продадоха преди 2 седмици държавния дял в ел.дружества.чес еон авн не платиха никакви девиденти на държавата и станаха абсолютни собственици на нещо което е на народа.
20
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НЯМА ПО-ГЛУПАВИ УПРАВНИЦИ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ!!!!! ЗА СМЯХ СТАНАХМЕ НА СВЕТА,НО НЕКА НИ.......!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ТОВА Е ДЪРЖАВА БЕЗ ДОСТОЙНСТВО И БЕЗ НАДЕЖДА ЗА БЪДЕЩЕ!!!!!!
19
2
 
9
 
! Отговори
za EC преди 12 години
Колегата е много прав Бг плаща всяка година по 500 млн.евро членство на ЕС, до сега 7 години = 3.5 милиарда евро . Получили сме за този период около 500-600 милиона евро под формата на фондове, които голяма част от тези пари са лапнати като комиссионни и присвоени, така че за България реално да са останали 100-200 млн евро, излиза, че ние народа на БГ от този ЕС нямаме никаква полза освен , че облекчиха това да избягаме от тук, а тези които искат да си живетя и работят тук няма никаква полза
18
0
 
13
 
! Отговори
gogo преди 12 години
Гърците сиг. ги е яд,да не забравяме как ни викат,че дори нямаме телевизори,смятайте за колко изостанали на имат,а сега ТОК,преди седмица в Гърция ,скинари нападнаха българин ,защото говорил лошо гръцки,а сега ток,преди година се смяха на всичките ни политици,а сега наще им дават ток,ех какво самочувстие имаме и НИЕ И ТЕ
17
1
 
9
 
! Отговори
Мнение преди 12 години
По слагаческа политика не е имало. Как ще се отрази това аварийно изнасяне на ток? С ново увеличение, ето с това. Живеем като скотове, но иначе се бием в гърдите - ***, ***.
16
0
 
15
 
! Отговори
Knock преди 12 години
И какво х*я му точно печели България??? Шефе на ЕСО, а?