Сръбски историк обяви Рилския манастир за сръбски символ

Джордже Боянич твърди, че стенописи в манастира са на "старосръбски език"
22 апр 2024 18:15, Нели Христова
166
Сръбски историк обяви Рилския манастир за сръбски символ
Снимка: БГНЕС

Сръбски историк обяви Рилския манастир за "пазител на сръбската история и духовност" и "символ на сръбското православие и култура", предаде БГНЕС.

Джордже Боянич твърди, че стенописи в манастира на "старосръбски език", които изобразяват сръбски владетели и светци, са нарочно боядисвани и скривани.

"След битката при Велбъжд през 1330 г., водена от сръбския генерал Стефан Дечански, Рилският манастир става част от сръбската държава", пише Боянич на своя уебсайт.

Той заяви, че специално място в историята на манастира заема Мара Бранкович, дъщерята на сръбския деспот Джордже Бранкович и византийската принцеса Ирина, която се омъжва за султан Мурат II.

Според Боянич Реяната кула (Хрельова кула) е построена от сръбския рицар Рея Охмучевич.

По думите на историка в подножието на кулата има каменна плоча с издълбан ктиторски надпис: "По време на царуването на най-висшия господар цар Стефан Душан, господарят с големи усилия и средства съгради тази кула и я посвети на Св. Йоан Рилски и Богородица "Осеновица" (Покровителка), година 6843."

"Вътре в манастирския комплекс има и стара библиотека с над 10 000 писмени и печатни документи и книги, много от които на старосръбски език", пише Джордже Боянич и добавя:

"Посещението на Рилския манастир предоставя едно незабравимо преживяване от възраждането на сръбската история и духовност и със сигурност си заслужава вниманието на всеки, който цени богатото културно наследство на нашия народ."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от Общество
Автобус с българска регистрация се обърна в Турция, има ранени
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
0
 
0
 
! Отговори
Филип от Филипополис преди 1 седмица
Защо се учудвате? Вижте сръбската редакция на Уикипедия. Всички градове в Западна България са обявени за сръбски. Начело с Видин, Монтана, Перник, София, Самоков...Сърби има даже и в Свищов и Русе. Доказателствата, които са посочени са една дузина абонати на сръбски вестници, доставяни им по австрийските параходни линии преди 1878 г. и записани в редакцията с фамилни окончания -ич. Смехория! Масово се появяват фалшиви карти на Душанова Сърбия с граница между Перник и София.
156
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Еми така е, който си няма история, краде чуждата. Сърбия има един по-успешен цар и Тито. България има вековна история на величие и визирам само признатата т.е. официалната, а реалната история ако се разкаже, тогава дори Древна Елада, Древен Египет и Римската империя ще завиждат... :) ... а сърбите няма какво да ги коментирам. Толкова са комплексирани от нас българите, че няма и накъде повече. Според мен сърбите са български ренегати от Средновековието. С времето ренегатите са направили държава.
155
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Къде ще има мнение освен в турскофилски сайт, че не османците са опожарили Рилския манастир, а са дали пари да се възстанови. Алоо депесарското сайтче... засрамете се. А не с турците със сърбите сме братя.
154
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимендо 144 абе ще си покажете вие антибългарската дейност западни злобари. За какво да ви сваляме шапка, само обирате богатствата на Източна Европа и не ви пука за хората. Ще ни поучаваш. Виждаме алчността, лицемерието ви и жалкия елит ментее който ни инсталирате за да ни съсипва. Завретее си антисръбската пропаганда където слънце не огрява
153
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Да си припомнимсоросс му е внуче хахахах
152
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Докато се раздухва антисръбската, антируската, антиславянската истерия, Пловдив, Хасково постепенно заприличват на градове от Анадола. И на никой журналист този факт не му прави впечатление. Щото финансировката е да има цензура по много теми. Да е само укроцензурата браво ама не .
151
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
АМИ КАТО ИМА ЗАСПАЛИ БЪЛГАРИ И ДО СЕГА МАНАСТИРА НЕ Е ОБЯВЯВАН ЗА БЪЛГАРСКИ СИМВОЛ, ДРУГИ ЩЕ СИ ГО ОБЯВЯТ ЗА ТЕХЕН. А И ВЪВ БЪЛГАРИЯ БЪЛГАРСКО ВЕЧЕ ПОЧТИ НЯМА. ПРОДАДЕНО, ОКРАДЕНО, ВЗЕТО, ПРЕВЗЕТО И Т. Н.
150
1
 
3
 
! Отговори
Пляс пляс преди 1 седмица
То и аз къркам много и получавам халюцинации, ама не чак до там , като този сръбски историчар!
149
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ха,ха,ха!
148
0
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 1 седмица
А на тоя Стефан Душан жена му Елена случаЕно да не е българка, а? :)))))))))))))))
147
0
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 1 седмица
Има и книги на старомарсиански :))))))))))) На тоя да му предпишат хапове.
146
1
 
3
 
! Отговори
До 146 преди 1 седмица
А ве, ти какъв си, та говориш за българите от трето лице. *** ли си, китаец ли си.
145
2
 
5
 
! Отговори
Шовинисти преди 1 седмица
И те като руснаzите- шовинисти и комплексари
144
1
 
3
 
! Отговори
преди 1 седмица
Ами като няма кой да брани българските интереси - така ще е.Нямат то*ки да ни защитават.Аз вече очаквам всички китайци да обявят гащите за свои и половината население да остане без ***(щото са китайски).Всички ни се подиграват.Всеки обявява открито български светини за свои, българската азбука за свояСърбите знаят и се подготвят,провокират.Ние 200 човека свестни не можем да намерим да ни управляват.Мъка ще е за децата ни ,децата на ония отдавна не са в България
143
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Щом все още не си разбрал що не ви обичат македонците значи ти си по *** от тях!Не ви обичат,щото сте заразени с някакви фалшиви, несъществуващи,смешни,стари комплекси за величие и не зачитате езика,народността,самосъзнанието,традициите,с една дума сьществуването на народите в бг и в соседство с вас!Така постъпихте с мюсюлманите същото правите и с македонците!Те още помнят окупацията на земите им по време на ВСВойна и терора и зулумлуците на войниците ви!Нямат нито една причина да ви обичат!
142
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Според сръбските учебници,писани по времето на другаря Сталин ще прочетете,че при идването на османците България не съществува и Пловдив е сръбски град.
141
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 134...запада се страхува повече от балкански сьюз,повече от русия...Бреххх,голяма констатация!От кое по точно ги е страх аджеба-от скьсаните ви ***,от несъществуващата ви армия,от великата ви икономика ,от корумпираната изцяло система, от балканската ви ди...вотия?! Вие се благодарете, че сте християни,приеха ви за хатър,от съжаление,приеха ви щото им трябват хора да им работят за да може да се противопоставят на възникналите големи икономики.Ама вас все още ви влече към сибирские ви братя!
140
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да беше споменал, че сърбина Хрельо който съгражда кулата на манастира,и се замонашва е убит в манастира от хора пратените от сръбският цар Стефан Душан,който пък сърбите го тачат повече от светец.
139
1
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 седмица
Комплекс нямат, имат силно сръбско, разбирай руско, влияние. Схемата е проста и ясна :)
138
2
 
8
 
! Отговори
бАцо 136 преди 1 седмица
Баце, ела да си ги вземеш. Простт народ, слаба държава. А по-простти от македонците няма. Държава нямате, история нямате, език нямате, но омраза към гърци и българи - бол. Такова сладко наказание като вашето няма :))))