Ограничен суверенитет за Гърция?

Някой трябва да им помогне, заяви Жан-Клод Юнкер
Обновена: 4 юли 2011 10:27 | 4 юли 2011 10:11, Елка Василева
112
Ограничен суверенитет за Гърция?
Снимка: Reuters

Гърция е изправена пред сериозни ограничения на суверенитета си и трябва да приватизира държавни активи в мащаб, подобен на разпродаването на източногермански предприятия през 90-те години след падането на комунизма, обяви председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер пред германското сп. "Фокус".

След като финансовите министри от Еврозоната одобриха транш от 12 милиарда евро за спасяването на Гърция, Юнкер изрази оптимизъм, че мерките, съгласувани с Атина, ще помогнат за разрешаване на проблемите в страната.

"Суверенитетът на Гърция ще бъде ограничен в значителна степен", заяви Юнкер и допълни, че експертни групи от Еврозоната ще пристигнат в Гърция.

"За предстоящата приватизационна вълна те ще имат нужда например от решение въз основа на модел на германската агенция "Тройханд", отбеляза Юнкер, имайки предвид приватизационната агенция, разпродала 14 000 източногермански предприятия между 1990 и 1994 година.

В четвъртък гръцкият парламент гласува за създаване на приватизационна агенция според плановете за икономии, съгласувани с ЕС и МВФ, които доведоха до бурни протести по улиците на Атина, припомня Ройтерс.

Още по темата

Гърците са силно чувствителни към всяко посегателство над своя суверенитет или предложения на чуждестранни "комисари", въвличани в управлението на страната, отбелязва агенцията.

"Не може да се допуска някой да обижда гърците. Някой обаче трябва да им помогне. Те са заявили, че са готови да приемат експертно мнение от еврозоната", заяви Юнкер.

Той първи през май лансира идеята за гръцка агенция по подобие на германската "Тройханд". Тогава Юнкер изрази надежда, че Гърция би могла да събере от продажба на активи доста над 50 милиарда евро, припомня Ройтерс.

"Сегашният пакет от мерки, които Атина съгласува, ще донесе решение на гръцкия въпрос", посочи Юнкер в интервюто за "Фокус".

Той обаче добави, че гръцката система за събиране на данъци "не е напълно функционална".

Според Юнкер гръцката криза е възникнала от само себе си.

"Между 1999 и 2000 година заплатите се повишиха със 106,6 процента, въпреки че икономиката не нарасна със същия темп. Политиките за работните заплати бяха изцяло извън контрол и не бяха съобразени с производителността", отбеляза председателят на Еврогрупата.


(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
17
 
9
 
! Отговори
До 5 преди 12 години
И кога сме били към САЩ, че ми е много интересно??!!???Винаги сме си били при братушките.
11
3
 
30
 
! Отговори
до 7 преди 12 години
Знаеш ли, че ако тия милиарди се налеят у нас по някакви проекти/говоря за построяване на заводи в регионите с най-висока безработица/ колко по-добре ще бъде и за нас и за европата?
10
17
 
18
 
! Отговори
до Гошо Тъпото преди 12 години
По-добре да им пратим Жан Виденов, той по-добре ще ги оправи.
9
7
 
20
 
! Отговори
Въртие Топалова преди 12 години
Ми да като са вземале високити заплати сига ша си ги плаштат какво е туй нещо да са дигат заплатити за идна година с 106 % и всичко това са откраднати пари от европата
8
4
 
31
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Да вземат...модел от нас за масовата приватизация,или направо да им ....пратим Костофф;той така ша ги...упрай,че и външния дълг дето го...имат,ще им се стори дребен...заем от комшията.
7
2
 
34
 
! Отговори
до 1 преди 12 години
С това че дължат над 500 млрд. долара, и с това че са в Еврозоната и ако се сринат ще повлекат всичко страни от нея И цялата световна икономика със себе си, а ние ако се сринем никой няма да го усети!
6
13
 
28
 
! Отговори
Азъ преди 12 години
При гърците отиде съдя изпълнител да им разпродава имуществото, странно защо докато ядоха кюфтетата не реваха ?
5
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нашият суверинитет отдавна е ограничен, още от 1944 та до днес, а управляващите са просто местните лакеи я на Русия (СССР), я на САЩ, а най-често последните години и на двете.
4
1
 
28
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 12 години
Задайте си въпорса... откъде идват парите... как се създават... кой има право да досатвя и създава тази "стока"...
3
3
 
15
 
! Отговори
1 преди 12 години
Между 1999 и 2000 година заплатите се повишиха със 106,6 процента :)-
2
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На България, на България трябваше да ограничите суверенитета!И по възможност да разстреляте управляващата класа!Щото сега сами трябва да си вършиме работата.
1
8
 
45
 
! Отговори
rock-n-rollah преди 12 години
А на нас кой ще помогне?!?!? С какво гърците са повече от нас?!?!?