Зорба гъркът бил от... Скопския сокак

Откриха македонска връзка и на прототипа на Алексис Зорбас
Обновена: 27 юли 2011 14:42 | 27 юли 2011 10:28, Елка Василева
122
Зорба гъркът бил от... Скопския сокак
Антъни Куин. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Прочутият Зорба гъркът почива в гробището „Бутел“ в Скопие, пише македонският „Утрински весник“.

Прототипът на известния в цял свят герой на Никос Казандзакис се казвал не Алексис, а Георгиос Зорбас. Този човек живял в Скопие от 1926 до 1943 година, когато починал в „окупирано“ Скопие (както все още говорят в Скопие за 1941–1944 г., когато  във Вардарска Македония има българска администрация).
 
„Същият е като него. Възможно ли е толкова да прилича на баща ми. Само че моят баща не беше рибар“. Така реагирала Екатерина, дъщеря на истинския Зорбас, когато видяла Антъни Куин при прожекция на филма „Зорба гъркът“ на 22 юли 1966 г. в Белград. Ден по-късно „Политика експрес“ отбелязал събитието, което станало повод за журналистически разследвания дали най-известният грък е бил истинска личност.

Разследването отдавна стигнало до скопските гробища „Бутел“. Там в парцел 17, алея 3, в гроб номер 23 почива Георгиос Зорбас, пише „Утрински весник“.
 
„Зорбас години наред живееше и работеше в Скопие. Познаваме се отлично, винаги са ме привличали неговият изключителен живот и необикновеният му характер.

Никога не съм срещал човек, който умееше толкова добре да се забавлява, колкото Зорбас. А как само играеше сиртаки“, бил казал Никос Казандзакис само веднъж пред журналист в Атина.
 
Алексис, тоест Георгиос, бил роден в Катерини в Северна Гърция. Оженил се за хубавицата Елени, дъщеря на богат собственик на мини, в които и самият той работел. Със сигурност се знае, че Елени е била единствената жена, с която Зорбас е минал под венчило. Тя починала млада – на 36 години. След тази трагедия Зорбас заедно с 11-годишната си дъщеря Екатерина отива през 20-те години в Ниш. Там купил рудник, купил рудници и около Скопие. Дъщерята и бащата живеели в хотел „Ловец“ в Скопие. Малко преди смъртта му Екатерина се омъжила за видния скопски търговец Нико Яда, с когото отива да живее в Белград. Имали син Вангел, който запазил единствената снимка на дядо си.
 
Между старите жители на Скопие дълго се говореше, че в едно мрачно пролетно утро в окупирано Скопие, пише „Утрински весник“ и уточнява – в далечната 1943 г., пред хотел „Ловец“, по-добре да се каже – гостилница, която видните скопски жители избягвали, бил поставен ковчег. Хората си шепнели: „Отиде си Зорбас. Как? Беше стар, казват едни. Та кое сърце може да издържи на тоя живот, добавят онези, които се опитват да се представят като добри познавачи на живота на чаршията. Да не се е самоубил, пита някой, да не е бил болен или алкохолът все пак си е казал думата? Много пиеше...“.

Преди 20 години седмичникът „Пулс“ публикува обемна разследване, което потвърди „подозренията“, че най-известният грък от ново време Зорбас, е живял почти две десетилетия в Скопие – от 1926 г. до смъртта си през 1943 г., допълва още „Утрински весник“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
5
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Че луд умора има ли?:)В случая-промит мозък!Те шиптарите ще ги наредят...
28
2
 
4
 
! Отговори
Обе Уански Кенобски преди 12 години
Зорба в област Македония на Гърция ли е изкарал последните лета или в Истинската Македония?
27
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не можеш да бъдеш посрамен лесно ти, капитан Манолакас! казах аз. Цяло село познава храбростта ти; не гледай какво стана онзи ден в църквата; лош час беше тогава, станалото станало, край! И освен това, не забравяй, че Зорбас е чужденец тук, македонец, и ще бъде голям срам за нас критяните да вдигнем ръка на един другоземец, дошъл в нашия край Ела, подай ръка, това ще рече юнак, и ела да отидем в бараката да пием по едно вино, да изпечем един аршин суджук за мезе та да закрепим, капитан Манолакас, помиряването!
26
2
 
15
 
! Отговори
Мармоти преди 12 години
Е как... То е ясно ! И ET от Извънземното и то е там. Съселяни бяха и приятели, затова ги погребаха един до друг. И мармота, дето завива шоколад в станиол и той е македонец :) :) :)
25
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чичо Скруч МАКдак и той е македонец
24
6
 
6
 
! Отговори
Зорбас преди 12 години
В паметта на Зорбас изплуваха ужасяващи спомени и той все повече се разпалваше. Иззад разклатените му, разядени зъби изскачаха слова. Той стана, грабна каната с вода, пи, пи, разхлади се. Посъвзе се. Където и да ме докоснеш каза той, стон издавам; целият съм в рани. Какво си седнал тогава да ми дрънкаш за жени? Аз, когато вече разбрах, че съм станал истински мъж, не се и обръщах дори да ги погледна. И ако ли пък се обръщах, докосвах ги само за един миг, ей тъй, с един скок, като петел, и отминавах. Мръсните им *** такива, казвах си аз, мръсните им попадии такива, искат да ми изпият силата! Пфу, да се не видят! Грабнах, значи, пушката си и друм! Хванах балкана, станах комитаджия. Веднаж, около здрач, се промъкнах в едно българско село и се скрих в един обор, в самата къща на един български поп, свиреп кръвопиец комитаджия. Хвърляше нощем расото, обличаше се в овчарски дрехи, вземаше си оръжието и потегляше към гръцките села; връщаше се сутринта, на разсъмване, измиваше се от калищата и кървищата, и отиваше на литургия. През ония дни беше убил един учител грък в леглото му, както си спял. Вмъкнах се, значи, в обора на попа и зачаках. Изтегнах се по гръб върху тора, зад двата вола, и зачаках. По едно време, по мръкнало, ето ти го влиза и попът да нахрани животните си; нахвърлих се върху него и го заклах като агне. Отрязах му и ушите и ги взех със себе си; правех си, видиш ли, колекция от български уши; и тъй, взех ушите на попа и си отидох.
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 14за майните е напълно вярно
22
3
 
22
 
! Отговори
Агата Кристи преди 12 години
Той и Никос Казандзакис е македонец-Коле Казанджията му е истинското име.От Струга.Където на струг им минават мозъчните гънки.
21
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 20 - описан е като гръкомакедонец, не като бюрманец-фиромец.
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В книгата на Казандзакис наистина пише, че Зорбас е живял последните си години в Македония и се е оженил там и е имал дете...
19
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Героят на Казандзакис в книгата му е описан като македонец - Зорба е македонец, който много мрази българите и като млад е убивал много българи. Всеки може да го прочете в книгата.
18
2
 
24
 
! Отговори
Ниле Армстронски преди 12 години
А аз първи стъпих на луната.Ех луно, луно - земьо македонска!
17
2
 
17
 
! Отговори
vc преди 12 години
МакеДоналдс също да не забравим...тяхно творение :)
16
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
много смешна държава са ... сложиха си бронзов паметник на центъра на скопие и в изблик на горфост ( поради паметника ) :))) ... почнаха да обявяват за македонско всичко и всички ... Приличат на малко дете, на което за пръв път са купили пласмасов пистолет и сега пуца ли пуца ...
15
1
 
12
 
! Отговори
обич преди 12 години
Що е юнак, се е маке!
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Класическа македонска работа.Той и бил баща, но тя не знаела :)
13
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
edinstveno Plov-DIVCHANI mogat da sapernichat na makedonskite mekereta
12
1
 
28
 
! Отговори
Гагарин преди 12 години
И аз съм македонец!Как още не са разбрали в БЮРМ, че първият човек в космоса е македонец!
11
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво им се чудите на макетата?Създадоха Господ,а той създаде вселената!
10
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"до смъртта си през 1043 г"Византийците са му погодили номер през 1043г няма начин.