48-часова обща стачка парализира Гърция

Протестът е срещу законопроект за жестоки мерки за икономии
Обновена: 19 окт 2011 07:18 | 19 окт 2011 07:18, Елка Василева
55
48-часова обща стачка парализира Гърция
Снимка: Архив Reuters

Гърция ще бъде парализирана днес от започващата 48-часова обща стачка по призива на синдикатите срещу спорен законопроект за жестоки мерки за икономии, който ще бъде гласуван в четвъртък в парламента.

Освен замразяване на колективните трудови договори и увеличение на данъците проектозаконът предвижда прехвърляне до края на годината на 30 000 държавни служители в т. нар. "трудов резерв", където до уволнението си те ще получават 60 на сто от заплатите си.

Законопроектът предвижда още единна схема за заплати в държавния сектор, която ще премахне даваните досега бонуси и надбавки.

От вчера страната е в информационно затъмнение, тъй като нито една държавна или частна медия, нито един информационен сайт не предават информация.
Освен журналистите, данъчните служители, общинските служители, магистратите и много лекари продължават протестите си, започнали в понеделник. Моряците удължиха стачката си до четвъртък включително, присъединявайки се към общата стачка днес и утре.

Днес всички полети на гръцките авиокомпании Ейджиън Еърлайнс и Олимпик Еърлайнс ще бъдат отменени, а за полетите на международни авиокомпании се предвиждат големи закъснения, тъй като в общата стачка ще участват и авиодиспечерите.

Гръцкото правителство повтаря непрекъснато, че ако проектозаконът с новите мерки за икономии не бъде приет тази седмица, преди срещата на върха на ЕС в неделя в Брюксел, европейските партньори на Гърция ще откажат да й отпуснат поредния транш от спасителния заем, от който тя се нуждае, за да избегне дефолт, посочва БТА.

По официални данни през юли безработицата в Гърция е достигнала 16,5 процента.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
2
 
! Отговори
stealth преди 12 години
6to ne vurvite da se ***,tezi deto mi pi6ete na grutski s bulgarsi bukvi,sme6nici!!!
48
1
 
5
 
! Отговори
империалист преди 12 години
"...купонът в Елада свърши..."
47
0
 
3
 
! Отговори
мим преди 12 години
до 49-Е ОХИ ВРЕ МАЛАКА,ЕМИС ДЕН ТА ПЕТАНУМЕ ЕПИДИ ЕХУМЕ МАТИ НА ЗУМЕ СЕ ДИСКОЛИЕС,АЛА ЕСИС СИГУРА ТА ПЕТАНЕТЕ.КЕ ПРОСЕХЕ ТИ ЕВХЕСЕ ГЯ ТУС АЛУС ЕПЕДИ ЕСЕНА ТА СУ ТО ГИРИСИ И МИРА ХИРОТЕРА.КАТАЛАВЕС МАЛАКА?
46
10
 
2
 
! Отговори
БАРБА ЯНИ преди 12 години
КАЛОС ВУЛГАРОС--МОНО НЕКРОСНЕКРОЛОГОС ГЯ ТУС ОЛУС ВУЛГАРУС..
45
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тия пак не искат да работят ,ами стачкуват всеки ден
44
1
 
12
 
! Отговори
Greece преди 12 години
Изчакайте няколко века, може пък тогава гърците да обеднеят, като българите...:) Стачките принципно са начин на живот за малка част от 12 милионното гръцко население, останалите се трудят и получават добри заплати.
43
3
 
9
 
! Отговори
123 преди 12 години
ГРЪЦКОТО ПРАВИТЕЛСТВО ИНСЦИНИРА СТАЧКИТЕ ЗА ДА ПОВЛИЯЕ НА ЕВРОСЪЮЗА
42
2
 
15
 
! Отговори
korleone преди 12 години
Не знам дали сме наясно и дали изобщо сме ние хората които ще дадат правилната формула по която Гърция ще излезе от кризата,но едно ми е ясно и кънти в ушите ми,времето когато преминавайки през тази страна ни наричаха ,,роби,,,а ние с тировете само преминавахме с колегата ми,нищо лошо не сме им правили,но императорското им самочувствие беше безгранично,а сега да ги мисля изобщо не искам и да ги сънувам...
41
1
 
21
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 12 години
СПОРЕД МЕН ГЪРЦИТЕ СТАЧКУВАТ НЕ ЗАЩОТО НЕ ЗНАЯТ КАКВО ГИ ЧАКА, А ЗАЩОТО РАЗБРАХА КАКВО ГИ ЧАКА.ТЕ НАИСТИНА ЩЕ ОБЕДНЕЯТ И ТО МНОГО.НЕ ГОВОРЯ ЗА БОГАТАШИТЕ ИМ.ЕФЕКТА ВЪРХУ НАЦИОНАЛНОТО ИМ САМОЧУВСТВИЕ/ ВДИГНАТО ДО НЕБЕСАТА/ЩЕ БЪДЕ ОПУСТОШИТЕЛЕН.И НАЙ-ЛОШОТО Е,ЧЕ НЯМАТ ИЗБОР. НИЩО НЕ ЗАВИСИ ОТ ТЯХ. РЕШЕНО Е ВЕЧЕ КАКВО ЩЕ ГИ ПРАВЯТ. АМИ ЩЕ СТАНАТ МИРНИ КАТО НАС. ТО И МУСТАНГА МНОГО РИТА , НО КАТО ГО ОБЯЗДЯТ ВЕЧЕ НЕ РИТА.
40
1
 
16
 
! Отговори
до 38 преди 12 години
И аз съм с десни убеждения,но не съм съгласна с теб. В Гърция и ПАСОК и Нова Демокрация са виновни за ситуацията на страната. И едните и другитераздаваха незаработени пари, с повод и без,на калпак, за да си купуват гласовете им. Там няма ляво и дясно! И едните и другите крадяха като луди, гърците знаеха, но пък получаваха и част от "мазната баница" и си мълчаха. Затова са бесни на Папандреу,който каза горе-долу:"заедно изядохме парите". Някои преядоха, други хапнаха добре, но гладни нямаше...
39
0
 
15
 
! Отговори
Валя преди 12 години
Ако знаете само колко много млади гърци пропълзяха към Скандинавия, да се изучат безплатно с последните чиновнически заплати на мама и тате и да остават тук....Една я попитах защо е решила да дойде да учи тук и то в нашата специалност, отговора беше "because that is where the money is"
38
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Явно гърците са не само мързеливи, но и доста богати след като могат да си позволят да стачкуват. Или някой им плаща да го правят?
37
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами то и Сирия и Либия и Ирак купуваха и купуват оръжие, но това не ги прави военни "тигри", още повече, когато срещу себе си имат НАТО (Германия, Франция, ЮК, САЩ).Ако ще се дървят на турците за Кипър, са обречени! НЕ МОЖЕ ВЕЧЕ ФАЛИРАЛА ДЪРЖАВА ДА ВОДИ ВОЙНА!!!!Когато Германия запалва Европа, тя е вече от години извън кризата и яко дърпа напред, а не обратното!С кво ще плати Гърция на войниците си, а? С ню драхма?Аре стига вече глупости, конспирации и откровенни фантазии.
36
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
цитати след бързо търсене в новинарски сайтове: "Гърция купува руски танкове срещу зарзават"(тоест купуват танкове срещу износ на ...цитруси хахаха), "Гърция ще купи още 12 хеликоптера Апачи", " Гърция купи от Франция 6 фрегати ", "Русия и Гърция ще подпишат договори за доставката на танкове БМП-3М и десантни катери от типа "Зуб","гърция купува 400 танка БМП-3М ","Закъсалата Гърция пилее пари за оръжиеАтина поръчва германски танкове и подводници за много милиони"
35
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Социалистическата партия ще унищожи държавата Гърция, така както нашите комунисти затриха българския народ!
34
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 36-ше бъдеш и още по изненадан-не само западни танкове ,но и руски. напише в гугъл "гърция купува руски танкове" -за стаията. линковете са забранени. а и още нещо-купуват и БТР-от линка ,който излиза. Тея се въоражават до зъби. Не мога да обясня защо вместо да плащат дълговете трупат нови дългове за оръжие и се въоражават до зъби.
33
2
 
32
 
! Отговори
до 34 преди 12 години
И срещу кого ще "воюва" Гърция? Срещу Франция и Германия, че не искат повече да дават кинти за да продължават те да пият узо от обяд ли?Или срещу нас? Че кво сме им виновни ние? И кво ще вземат от нас - на босия цървулите?А и война в НАТО в 21 век е 99% абсурд, еле пък с ЕДНА подводница и ЕДНА фрегата :))).Те не ги купуват сега, а просто имат да плащат вече поръчано оръжие, както ние сега платихме поръчаните от СърГЕЙ нещица.
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За какво са им на гърците новете танкове? Албания и Македония са слаби, а за защита от Турция им трябват кораби и самолети, а не и танкове. Та защо гърция купува танкове, след като не са за защита от Турция, Албания, и македония. Не ми е ясно, ей
31
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 29 от 27-точно така и аз мисля. И не е нужно войната да е световна-а и регионална война ще реши въпроса с дълговете. Погледнете историята-как се излезе от дълговете от края на 19 век-отговор с първата световна война. как запада и щатите излязоха от кризата от 1929-1933г-с втората световна война. Е в днешно време пак има колосални дъгове. как ще се излезе от тях? Мислете-защо в тази тежка криза гърция купува суперфрегатар подводница и танкове? Вместо да плаща дългове, те трупат нови-за оръжие
30
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
32, това е бъдещето, но при сегашният еволюционнен стадий на развитие на човечеството е само утопия и мираж. Това може да бъде постигнато само чрез невероятно насилие и силен репресивен апарат, което само по себе си обезсмисля начинанието поне за момента.