"Българите са наследници на кръвожадни фашисти!"

Това ли внушава македонският филм "Трето полувреме"
Обновена: 7 ное 2011 17:04 | 7 ное 2011 17:03, Елка Василева
516
"Българите са наследници на кръвожадни фашисти!"
Снимка: Архив Reuters

Кадър, на който знамето със свастиката и българският национален трибагреник са наредени един до друг в дълга плътна редица. Кадри на публика, която представлява малки блокове от цивилни лица между големи плътни групи български войници. Това е част от филма „Трето полувреме“, заснет в Македония, разказа пред Dnes.bg евродепутатът Станимир Илчев.

Има внушения във филма, че лагерът за изтребление на евреи Треблинка е бил под български контрол и че цялата депортация на седемте или осемте хиляди македонски евреи е по идея на българското правителство и че това е извършено едва ли не с огромен ентусиазъм, за да се покаже, че българите са били по-старателни и по-жестоки от офицерите от вермахта и от есесовците, разказа Илчев.

Евродепутатът е апелирал сценарият на филма да се публикува час по скоро в медиите в Македония, за да се предотвратят скандални моменти, „защото сме убедени, че такива ще има“.

„В този филм не очаквам да видя някакво разумно разяснение на това, че България само е администрирала тези територии, а не е имала суверенитет върху тях.
Естествено, заобиколено е всичко, свързано със спасяването на 50-те хиляди български евреи“, смята Илчев.

Затова в писмо, изпратено от наши евродепутати до еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле, изрично се изтъква, че сред българския народ и тогава, и преди това, и след това не е имало нацистка атмосфера и не са се споделяли ценностите на нацизма.

„Иначе не бихме останали в историята като държавата, която, бидейки сателит на Германия, все пак е успяла да спаси всички евреи у нас“, посочи Илчев. „Това би могло да се подчертае във финалните надписи на филма, за да не се създава превратната представа, че наравно с Германия България е унищожавала евреи в колосални мащаби“, каза евродепутатът.

„Попитах: за тези три години прословута българска „окупация“ правите филм, защо не направихте за 23-те години кървава сръбска окупация на вашите земи? Защо не направихте един вълнуващ филм за разстрела на цялото население на село Гарван, Щипско, от сръбската жандармерия? Сърбите всъщност не са разрешавали вашият футболен отбор да се нарича „Македония“, той се е наричал „граждански“, нещо като квартален отбор.

Когато българите идват в Скопие, те възстановяват футбола и дават име на този отбор „Македония“ и този отбор е равнопоставен на другите в „А“ групата на България и затова има мач между него и „Левски“.

Между другото във филма се спекулира с това, че понеже „Левски“ не могли да победят, те били със служебен гол. Драмата започнала с  т.нар. трето полувреме, с едно жестоко отмъщение, защото отборът на Македония имал за треньор евреина Илеш Шпиц. Такъв човек съществува. Едва ли обаче във филма ще се разкаже, че същият човек е спасен, като е свален от влака с депортираните по ходатайство на българския професор Александър Станишев“, обясни Илчев.

„С помощта на изкуството е най-лесно чрез детайли или чрез изкривяване на детайли или подмяна на факти да създадеш глобално отрицателно усещане, което да се прехвърли върху съседите ти днес“, казва Илчев.

„Идеята за македонска идентичност е основоположена върху идеята за антибългаризъм. По-лесно се доказва македонска идентичност чрез подчертаването на разликата с българите – ние сме македонци, защото не сме българи. Това е изключително ирационална, бих казал, това е една дива формула за очертаване на своята идентичност. Все едно ние да казваме, ние сме българи, не сме гърци, ние сме българи, не сме руснаци“, обяснява Илчев.

„Това е придържане към един някогашен фронт на противопоставяне от тяхна страна, който вече става изключително непродуктивен. Проблемът не е толкова между политиците в двете страни. Проблемът е между двата народа. Ако вие внушавате на вашия народ, че съседите ви българи са наследници на кръвожадни фашисти, вие ще създадете проблем между народите. А ЕС не е формален съюз на лидери и правителства, той е обединение на народите, които днес общуват все по-активно и сами снемат предразсъдъците и бариерите помежду си. Те не се нуждаят от детонирате на тези крехки добросъседски отношения чрез подобни филми с чисто пропагандна цел“, каза Илчев.

Най-необичайното е, че от 3 милиона евро бюджет 1 милион, тоест една трета, се дава в тези кризисни времена директно от правителството, за да стане този филм по-скоро, казва евродепутатът.

На проведеното в Скопие на 2-4 ноември съвместно заседание на смесения комитет Европейски парламент–парламент на Македония тримата български евродепутати Станимир Илчев, Димитър Стоянов и Андрей Ковачев са поставили много остро въпроса за това докога в Македония ще се поощрява антибългарската пропаганда, докога ще бъде толкова висок броят на негативните спрямо България публикации и докога ще се продължава с изключително некоректния прочит на историята.

В контекста на отложеното преброяване на населението е бил поставен въпросът за българите в Македония. Във  формулярите за преброяване фигурират изключително голям брой етнически групи, дори бошняци, торбеши, власи, хървати, а българите не са споменати.

В същото време не сме оттегляли принципната си подкрепа за техните усилия да се интегрират, декларира Илчев. Подкрепяме Македония за интензифициране на усилията по двустранни проекти, особено от транспортен характер, подкрепяме я в усилията ѝ да задържи сегашното относително стабилно състояние на страната си,
но казахме, че не можем да правим компромиси с българската история, заяви още Илчев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


516
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
319
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Така си е - Ние сме чисти арийци.Айде бе......абе чисти *** сме.
318
10
 
6
 
! Отговори
дедо Костадин преди 12 години
Помириша ни Милица и вика-Господ да си ве поживи, ако можеше за сите ке се венчам. Какви сте ми излезнали от Белото море, китове саштински, морски лавове. Айде со мене, кеф ми е да ви водам у едно облекъвателно завесдение. още И ни одведе - дека мислеш ? - у кабаре, немала се. Вкара ни у каштата на ***. Покажува ни совокупно на главната перустиа, гръкина, што дръжи каштата на скъпите гашти. - Тиа- вика- са ми бракя,нека се облажат човеците од солунска джинджифилка, да има што да расправуват додека са живи. Брачедо Марко, пръчо му сас пръч, се готвеше да влезне самостойно, сос цицорестата Милица, ама она верно го одрежа. - Раскарай се ! За магароци като тебе Дедо Господ магарици е наплодил. И набута брачедо Марко при една жлембеста. За мене обаче гръкина не достигна, падна ми се нашенка, софианка. Убаво невесте, газуресто, у образо прилегато. - Оти, мари -отправувам питане-си у каштата на ***, од перустийство да се препитаваш?Опозуруваш Софиа.- Тизе ке ме *** ли бе, али даскал ке ми стануваш ?-разлути се невестето.У София три деца имам, па и маж мие без работа.Платено да тие -викам- Яс на нашенец жената не закачам. Дигнах си гаштите, закопчах си дукяно. Изчеках компанията вонка.Арно ама поарчиме си парите. Немаме пари за билет за рейсо, ни па пари за отел. На сокако прекараме до сабаале. На брего на морето. Собираме това онова за огин. Пиани глави скарааме се. Па сетне се умориме и се погодиме. Седиме на брего. Солуно спиеше. Морето си играше. Прибере, прибере, валните си, па ги право у брего плесне. Бучи меретското Бело море, стенка по славната некогаш Македония. Скитници. Компанията ни на брегот висок, зад Параходството. Да сме мислили дека до такова дередже ке стигнеме, никой не би поверувал. Те таквиа ми ти работи. Македонска оправия.
317
7
 
4
 
! Отговори
дедо Костадин преди 12 години
У нашо село имаме една даскалица, Милица се вика, и един ден таа Милица дойде у кръчмата и ни вика: Записала сам ве за ескурзия у Солун. По 10 лева е билето за рейсо. Утре заран кренуваме. И на сабайле още те ни у рейсо, а по обед те ни у Солун. Ние дека сме раждани у колиби, високи кашти не бееме видели и като попаднааме у Солуно, чинеше ни се у Райо сме. Нема чешир пет, град капата да ти падне. И дукяни, дукяни, па цръкви, цръкви, страшната Беяс Куле, дека македонците сме се скапували, и она ни шашардиса. Вървиме из морското стълпотворение, зверим се, па солунчани и чуждоземците нам.Е нали сме оште неистрезнели, каде ке одим, най напреж у солунските кръчми ке одим. Ама солунските кръчмир, нема четир пет, гулема работа са. Музикантите, певачката пое, връти газо, да и го завра баш дека треба, капка во уста да не си турил, стануваш пиян. Па сетне от кръчмата се нафрълааме у Белото море. Голи и ни арно, убаво ни. Милица по настрана. И она гола.- За мажо ми се банам - вика - Гледайте си ме, топорчете ги, само на мажо ми сам!- Мое притежание си !- предявува претенции Марко Пръчо.- На сон ! - одрежа го Милица.- Излажала сум се, прилегнала сум ти еднаш, повеке никогаш. Олекна ни. По кило кир от секи.
316
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Така си е - Ние сме чисти арийци.
315
11
 
5
 
! Отговори
дедо Костадин преди 12 години
Фелфебелот - даскал станува, исшибува ме дзверски по уото со шибалката си. - Въ кЪща ,кЪща ,кЪща ,а не кАшта. Заповедувам ти да запомниш ! кЪща !кЪща ! Ами, Костадине, що светка в огнището ? - Вагленот, господинеЛеле мале, фелфебелот - даскал па ме перка со шибалката си по клетото ми уо. -вЪглен !вЪглен ! Ъ будало, Ъ ,разбираш ли, буквата Ъ !Ох, ох ,ох ,свакям ,како да не свакям дека само во пръво оделение, той ***, овой тиранин, ке ме остави без уши. За мене буквичката Ъ беше мака, беше тегло.Кажи ,Костадине, що пускат овците и козите от виметата ?- Млеко , господине - млЯко ! млЯко ! млЯко ! Разбра ли ? буквата Я простако, буквата Я !!!!- Ами... кажи ми, Костадине, в коя държава живееш ?- Роден сум во Македония господине, али тате, и чичовците ми велат дека по несправедливост на Великите сили сега сме принудени да живееме во Бугария. Фелфебелските очишта стануват матни, кръвави. Заработува шибалката - по овое и по овое уо. Олеле, капнаа ми клетите уши. - БЪлгариЯ ! БЪлгариЯ ! БЪлгариЯ ! Втората буква Ъ последната Я ! Разбра ли, *** ? *** ! БЪлгариЯ ! Мърсолкьо !- Разбрав. - одговарам расплачен. Па сум се и помочал. Ами.. кажи ми, Костадине, как се обръщаш към стар човек ?- Ами.. дедо. - дЯдо ! дЯдо ! дЯдо !-А сега ми кажи, Костадине, как се казва синът на Дева Мария ? - Исус Ристос ! На Великден сите тука велиме Ристос Воскресе. - Христос ! Христос ! Христос ! *** ! А сега, Костадине, кажи ми какво вечеряхте снощи в къщи ?- Леб , господине - ХлЯб ! ХлЯб ! ХлЯб ! *** !! Дръвник ! *** ! ХлЯб ! ХлЯб ! Разбра ли, *** ???Най ми беше тежко, кога дойдеше празникот за Кирил и Методи. Даскалот ме насилуваше пръв, пред целото село, да кажувам стихотворението от Иван Вазов. Кажувах, дека ке се денам ?Аз сЪм бЪлгарче,обичам, наште планини зелени. бЪлгарин да се наричам,пЪрва радост е за мене.
314
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
hihiiii balgarite sa oguzi
313
1
 
6
 
! Отговори
етнограф преди 12 години
до 350: а ти специално си чалдисан узунбаши!
312
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НАЛИ ЗНАЕТЕ ЗАЩО СА ИЗМИСЛЕНИ МАКЕДОНЦИТЕ?ЗА ДА ИМА ПО *** ОТ ***...
311
18
 
3
 
! Отговори
българин преди 12 години
ние българите сме кримски татари черкези гагаузи и казалблаши викат ни още и каракалпаци живееме в *** махали лом горна ореховица монтана нова загора левски и павликени заедно с *** и турците каракачаните и власите
310
1
 
20
 
! Отговори
В.Черноземски преди 12 години
На 2 март 1923 година сръбското куче Добрица Маткович пристига с войска в село Гарван. Всички мъже, включително деца и старци, са събрани от полето на площада, а войниците започват обиски по къщите, съпроводени с изнасилвания на жените. Двадесет и осем селяни са изведени извън селото и разстреляни с картечници. Жертвите, сред които и три деца от 13 до 18 години, са оставени непогребани за назидание в продължение на шест дена. Една жена - Цвета Томева умира след като вижда труповете и така жертвите стават 29
309
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя Благоевград , много начетено момче , само Гърция и ние не сме ги признавали смяяях за гърците е ясно , но я прочети малко история на антична Македония (от втората световна до отделянето през 1992 ) цитат от Уикипедия *** :"Македония е единствената югославска република, отделила се от федерацията по мирен път. На 15 януари 1992 година България първа признава независимостта ѝ - и то под конституционното име. Впоследствие това правят и други страни - Турция, Словения, САЩ и др."
308
3
 
7
 
! Отговори
тълковен речник преди 12 години
Македонски тълковен речникКултурен Прди и вика Пардон!Дволичен Прди и прашува Ко прдна ? Циничен Прди и те гледа право во очиКавалер Пушта дамата прва да прднеПесимист Уште не прднал мисли дека се усралБезобразен Прди од задоволствоСноб Прди само во добро друштвоЧувствителен Прди и вика Ах ! Сентиментален Прди и мисли како би било да не прднешеНестрплив Едва чека да прднеДобро воспитан Бара дозвола пред да прднеДискретен Прди и вика Нека остане меу нас ! Реалист Го смета прдеето за природна работаЕгоист Прди само за себеГлумец Прди и чека аплаузСрамежлив Прди и поцрвенуваТаинствен Он не прди туку пуваЛажливец Прди и вика Со уста прднав Флегматичен Прди долгоКолегиален Дозволува и другите да прднатШтедлив Прди само во затворена собаШегобиец Прди и вика Ко прди зло не мисли Неспособен Потпрднува цел ден и никако да прднеОптимист Прди и се надева дека нико нема да чуеПензионер Прди и вика дека во негово време подобро се прделоБаксуз Прди и се усерува во га?иФалбаиа Прди ако за сите да чуатНаивен Прди и мисли дека направил добро делоГурман Прди и вика Баш убаво мирисаСпортиста Ако неко прдне еднаш, он ?е прдне двапати за да го собори рекордот
307
2
 
20
 
! Отговори
ОБЯВА преди 12 години
Съобщение на книжарница в Скопие: Поради изчерпване, желаещите могат да получат Историята на Република Македония чрез СМС
306
2
 
4
 
! Отговори
акуд преди 12 години
ако не друго макЕдонските управници добре осъзнават, че ако влезнат у ЕС държавата им ще изчезне, не за друго ми защото всички са БЪЛГАРИЯ. не за друго но аз мисля , че и самата ЕС ще се страхува пт нещо подобно. понеже БЪЛГАРИЯ ще започне да расте
305
2
 
7
 
! Отговори
ООН преди 12 години
Когато американците стъпили на Луната, македонците се заканили: Месечино, месечино, земльо македонска, ние ке те освободим!
304
2
 
7
 
! Отговори
Селянин преди 12 години
Какво ще стане, ако се изкъпе един македонец?- Варел с *** вода и чист българин.
303
2
 
5
 
! Отговори
Селянин преди 12 години
От университета в Скопие откриха, че Господ е македонец. Това, което още не са открили е как той е станал министър-председател на България.
302
2
 
2
 
! Отговори
.!. преди 12 години
д-р Хаус , забравил си да споменеш на *** ***, в нея се разхождат все още няколко македонски спермозоида
301
3
 
1
 
! Отговори
Циганче преди 12 години
Луно,луно земльо македонска и за тебе ли требва да се тепаме.
300
3
 
7
 
! Отговори
БългАрия преди 12 години
ФИРОМ е една миниатюрна бълха която от време на време дразни. Само вижте картата, не ви ли прилича на мъничка бълха която се е лепнала за България и смуче история?