"Българите са наследници на кръвожадни фашисти!"

Това ли внушава македонският филм "Трето полувреме"
Обновена: 7 ное 2011 17:04 | 7 ное 2011 17:03, Елка Василева
516
"Българите са наследници на кръвожадни фашисти!"
Снимка: Архив Reuters

Кадър, на който знамето със свастиката и българският национален трибагреник са наредени един до друг в дълга плътна редица. Кадри на публика, която представлява малки блокове от цивилни лица между големи плътни групи български войници. Това е част от филма „Трето полувреме“, заснет в Македония, разказа пред Dnes.bg евродепутатът Станимир Илчев.

Има внушения във филма, че лагерът за изтребление на евреи Треблинка е бил под български контрол и че цялата депортация на седемте или осемте хиляди македонски евреи е по идея на българското правителство и че това е извършено едва ли не с огромен ентусиазъм, за да се покаже, че българите са били по-старателни и по-жестоки от офицерите от вермахта и от есесовците, разказа Илчев.

Евродепутатът е апелирал сценарият на филма да се публикува час по скоро в медиите в Македония, за да се предотвратят скандални моменти, „защото сме убедени, че такива ще има“.

„В този филм не очаквам да видя някакво разумно разяснение на това, че България само е администрирала тези територии, а не е имала суверенитет върху тях.
Естествено, заобиколено е всичко, свързано със спасяването на 50-те хиляди български евреи“, смята Илчев.

Затова в писмо, изпратено от наши евродепутати до еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле, изрично се изтъква, че сред българския народ и тогава, и преди това, и след това не е имало нацистка атмосфера и не са се споделяли ценностите на нацизма.

„Иначе не бихме останали в историята като държавата, която, бидейки сателит на Германия, все пак е успяла да спаси всички евреи у нас“, посочи Илчев. „Това би могло да се подчертае във финалните надписи на филма, за да не се създава превратната представа, че наравно с Германия България е унищожавала евреи в колосални мащаби“, каза евродепутатът.

„Попитах: за тези три години прословута българска „окупация“ правите филм, защо не направихте за 23-те години кървава сръбска окупация на вашите земи? Защо не направихте един вълнуващ филм за разстрела на цялото население на село Гарван, Щипско, от сръбската жандармерия? Сърбите всъщност не са разрешавали вашият футболен отбор да се нарича „Македония“, той се е наричал „граждански“, нещо като квартален отбор.

Когато българите идват в Скопие, те възстановяват футбола и дават име на този отбор „Македония“ и този отбор е равнопоставен на другите в „А“ групата на България и затова има мач между него и „Левски“.

Между другото във филма се спекулира с това, че понеже „Левски“ не могли да победят, те били със служебен гол. Драмата започнала с  т.нар. трето полувреме, с едно жестоко отмъщение, защото отборът на Македония имал за треньор евреина Илеш Шпиц. Такъв човек съществува. Едва ли обаче във филма ще се разкаже, че същият човек е спасен, като е свален от влака с депортираните по ходатайство на българския професор Александър Станишев“, обясни Илчев.

„С помощта на изкуството е най-лесно чрез детайли или чрез изкривяване на детайли или подмяна на факти да създадеш глобално отрицателно усещане, което да се прехвърли върху съседите ти днес“, казва Илчев.

„Идеята за македонска идентичност е основоположена върху идеята за антибългаризъм. По-лесно се доказва македонска идентичност чрез подчертаването на разликата с българите – ние сме македонци, защото не сме българи. Това е изключително ирационална, бих казал, това е една дива формула за очертаване на своята идентичност. Все едно ние да казваме, ние сме българи, не сме гърци, ние сме българи, не сме руснаци“, обяснява Илчев.

„Това е придържане към един някогашен фронт на противопоставяне от тяхна страна, който вече става изключително непродуктивен. Проблемът не е толкова между политиците в двете страни. Проблемът е между двата народа. Ако вие внушавате на вашия народ, че съседите ви българи са наследници на кръвожадни фашисти, вие ще създадете проблем между народите. А ЕС не е формален съюз на лидери и правителства, той е обединение на народите, които днес общуват все по-активно и сами снемат предразсъдъците и бариерите помежду си. Те не се нуждаят от детонирате на тези крехки добросъседски отношения чрез подобни филми с чисто пропагандна цел“, каза Илчев.

Най-необичайното е, че от 3 милиона евро бюджет 1 милион, тоест една трета, се дава в тези кризисни времена директно от правителството, за да стане този филм по-скоро, казва евродепутатът.

На проведеното в Скопие на 2-4 ноември съвместно заседание на смесения комитет Европейски парламент–парламент на Македония тримата български евродепутати Станимир Илчев, Димитър Стоянов и Андрей Ковачев са поставили много остро въпроса за това докога в Македония ще се поощрява антибългарската пропаганда, докога ще бъде толкова висок броят на негативните спрямо България публикации и докога ще се продължава с изключително некоректния прочит на историята.

В контекста на отложеното преброяване на населението е бил поставен въпросът за българите в Македония. Във  формулярите за преброяване фигурират изключително голям брой етнически групи, дори бошняци, торбеши, власи, хървати, а българите не са споменати.

В същото време не сме оттегляли принципната си подкрепа за техните усилия да се интегрират, декларира Илчев. Подкрепяме Македония за интензифициране на усилията по двустранни проекти, особено от транспортен характер, подкрепяме я в усилията ѝ да задържи сегашното относително стабилно състояние на страната си,
но казахме, че не можем да правим компромиси с българската история, заяви още Илчев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


516
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
299
5
 
3
 
! Отговори
qq преди 12 години
Изнасилени фиромци, албанците ви разпарят експерименталните комунистически *** от чукане всеки ден хаха, недоразумение скапано.
298
3
 
8
 
! Отговори
беройката преди 12 години
Искам да ви кажа и особено на теб Благоевград, че Македония винаги ще си бъде България.За вас(тези които се борите, че не сте българи а макета) ще ви кажа само едно - "о..НЕРАЗУМНИЙ ЮРОДЕ, ПОРАДИ ЩО СЕ СРАМИШ ДА СЕ НАРЕЧЕШ БЪЛГАРИН". А относно глупостите за България, че била фашистка ще кажа само, че незнам колко книжки са прочели тия дето са я писали ама БЪЛГАРИЯ Е ЕДИНСТВЕНАТА ДЪРЖАВА, КОЯТО НЕ ПОЗВОЛЯВА ДА ИЗБИЯТ БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕЙ. тАКА ЧЕ ЧЕТЕТЕ БЕ ***!!!!
297
3
 
5
 
! Отговори
д-р Хаус преди 12 години
До: номер 335 (Благоевград)Забрави да споменеш Луната, Марс, Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун и Плутон.А да, на Венера може също да има македонци, но няма как да ги видим поради гъстите облаци там.
296
14
 
4
 
! Отговори
Благоевград преди 12 години
Навсякъде по света където живеят Македонци ври и кипи. Македонците в Австралия, в Канада, в Америка в Западна и Источна Европа, Македонците в Егейският дел на Македония, в Пустец и Мала Преспа в Албания, Гораните в Косово.. навсякъде вдигат своя Македонски глас. Само, че в България дума не се продумва за това. България мълчи! И крие истината за случващото се в момента навсякъде по Света. За Македонските Демонстрации, за високо издигнатият Македонски глас отразен във всички световни медии.
295
15
 
5
 
! Отговори
БДЖ преди 12 години
Македония Вечна!!!!! Враговете на Македония да Го ДуХАТ!!!!Българските лумперчета по стаите и Тихо да не ве чувам!!!!!
294
4
 
2
 
! Отговори
д-р Хаус преди 12 години
До: номер 324 (Благоевград)"Пиринска Македониа е дел од географскиот регион Македониа и се простира во угозападниот дел на Република Бугариа, главно на териториата на Благоевградска област и е со површина од околу 7000 km2."Цитат от Уикипедия на македонски език. Не съм си го измислил аз. Освен ако не си като ония фалшивите рускини, които се изказват в защита на СССР винаги когато се пишат критични статии за Русия, би трябвало да се съгласиш че не съм си го измислил аз!
293
3
 
7
 
! Отговори
,, преди 12 години
До 329 Стига си джавкало бясно сръбско куче , да не те застигне куршум от манлихера ! Македония е БЪЛГАРСКА !
292
1
 
3
 
! Отговори
д-р Хаус преди 12 години
До: номер 324 (Благоевград)Направо си представям как австрийците предявяват претенции към областта Пасау в Германия че била тяхна. Представям си и как ще реагират германците на такива твърдения. Ще си го преместят - от единия в другия крачол.Не мога да кажа друго освен "наздраве" и да пия една бира по случай смешните териториални претенции.Австрия е само 83 хиляди квадратни километра - по-малка е от България, а пък една Швейцария е наполовина на Австрия! Къде сме ние?
291
9
 
5
 
! Отговори
Благоевград преди 12 години
Напишете "Виножито"в Гоогле и ще видите за какво става въпрос. Напишете в Гоогле село Овчарани и пак ще видите за какво става въпрос. За Македонци в Егейският дел на Македония! Не за българи! Ако бяха българи досега българските медии щяха да гърмят за тях, но те са МАКЕДОНЦИ !
290
7
 
5
 
! Отговори
Благоевград преди 12 години
И до ден днешен България не признава Македонците в Пиринския дел на Македония и Македонската емиграция в самата България. И до ден днешен Гърция не признава Македонците в Егейският дел на Македония. България е Гърция като членки на ЕС взаимно се поддържат в непризнаването на Македонците. Защо България не говори за Егейският дел на Македония ? Защо не каже за Македоците в Егей и тяхната Организация "ВиноЖито" Има я в ИнтернетНапишете и ще видите. Както и Македонските песни в Овчарани Воден Кукуш.
289
2
 
6
 
! Отговори
... преди 12 години
Приятелче всички знаем че си от хОМОвците и че ходиш в белград да лижеш сръбски *** , колкото и простотии да изпишеш световната история е една не е важно какво казва Атина , Москва или който и да било . Македония е , и ВИНАГИ ще бъде българска ! България е била и ще пребъде ! А за предателите ВМРО предписва бърз разстрел !
288
3
 
4
 
! Отговори
Варна преди 12 години
до Благоевград - Македонци винаги е имало и ще има и не те са непризнати, а Историята която си измислят за себе си! А що се отнася за правата, спомни си байрака който без проблеми си окичил на покрива!
287
3
 
13
 
! Отговори
до Благоевград преди 12 години
***, ние ви признахме първи за нещастие. Ако продължавате да джакате *** ще видите ЕС през крив макарон. В Петрич как за 26 години живот 1 македонец не съм видял? Има една сладкарница дето готвачите пътуват от македония и опашки пред МВР за паспорти с това се изчерпва Македонското в Пирин
286
10
 
4
 
! Отговори
Благоевград преди 12 години
На Гърция не я мъчи толко името колко Егейот и на България не я мъчи толко народноста на Македонците колко Пиринот защото със самото признаване от страна на Гърция и на България на Македонците веднага на дневен ред ще искочи и териториалният въпрос - за Егей и за Пирин
285
4
 
16
 
! Отговори
.. преди 12 години
МАКЕДОНИЯ Е БЪЛГАРСКА ! НИЩО ОЩЕ НЕ Е ЗАБРАВЕНО !
284
8
 
4
 
! Отговори
Благоевград преди 12 години
Гърция и България не признават Македонците не заради друго а заради Егей и заради Пирин
283
4
 
15
 
! Отговори
ии преди 12 години
Македония беше , е и винаги ще бъде българска ! Това е ясно на всеки образован човек , всеки друг коментар е излишен .
282
13
 
5
 
! Отговори
Благоевград преди 12 години
В цял свят има само две държави които не признават Македонците. България и Гърция. Във всички останали държави по света Македонците са признати и имат пълта свобода и човешки права. Например, Македонците живеещи и работещи в Западна Европа, както и в далечна Австралия, Канада и Америка, имат свой културен, обществен и политически живот, имат изградени там свои Македонски Черкви, Македонски Училища, Македонски вестници, Македонски Радио-Телевизионни Центрове, Македонски футболни отбори и т.н.
281
3
 
10
 
! Отговори
Buhal преди 12 години
До "Благоевград"....Абе наборе тебе да не са те изтървали като малък по стълбите??? Или си падъл лошо от люлката? Я да вземеш да си пиеш редовно хапчетата, че пак са почнали да ти залепят релетата.
280
1
 
11
 
! Отговори
някой преди 12 години
До: номер 314 (Dvon)Фашизъм не е имало в Германия. Фашизъм е имало в Италия.Епитета "фашисти" е лепнат от комунистите - защото ще изпъкне наяве изключително подозрителната прилика между социализма и националсоциализма!