Косово с териториални претенции към Македония

Джавит Халити припомня, че Скопие е било център на Косовския вилает
Обновена: 22 фев 2012 14:58 | 22 фев 2012 11:54, Елка Василева
554
Косово с териториални претенции към Македония

Заместник-председателят на парламента на Косово Джавит Халити отправи открити заплахи, че албанците „естествено“ ще поискат своята част от Македония, ако техните интереси в Косово бъдат ощетени при преговорите със Сърбия.

За една седмица на два пъти в колонки в излизащия на албански език в Македония вестник „Лайм“ Халити заяви териториални претенции на Косово към Македония. Македонските власти обаче смятат, че не е нужно да се реагира по никакъв начин пред властите в Прищина, защото ставало дума за „изолирани инциденти и изяви на отделни лица“, посочва македонският вестник „Дневник“.

В „Лайм“ Халити пише, че „промяна на границите на Косово, дори и ако има взаимна размяна на територии между Косово и Сърбия, ще отвори кутията на Пандора и преди всичко ще постави легитимното и историческо искане на Косово във връзка с историческия субект на бившия вилает с главен град Скопие“.

Още по темата

Джавит Халили твърди, че ако преценят, албанците могат да предизвикат нов конфликт на Балканите.

„Можем да допринесем за стабилността /ако продължим да се отнасяме, както досега/, но се знае, че албанците държат в ръка детонаторите за взривяване на конфликт на Балканите. Ще ви посоча само един исторически факт: главният център на Косовския вилает беше Скопие. През август 1912 г. знамето на независимостта на Албания беше издигнато в Скопие“, пише Халити. Той предупреждава за рисковете в региона, ако спрямо албанците бъде извършена неправда в процеса на преговорите, които се водят между Косово и Сърбия.

В другата си колонка заместник-председателят на парламента на Косово открито предупреди, че ако от Косово бъде отнет град Косовска Митровица, то компенсация ще се търси не само в Прешевската долина /областта в Южна Сърбия около Прешево, Буяновац и Медведжа, където албанците са мнозинство/, но и в Македония.

Освен че е заместник-председател на парламента на Косово, Халити е и висш функционер на партията на премиера на новата страна Хашим Тачи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


554
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
17
 
! Отговори
do 34 преди 12 години
Ами Гърците ? Според мен тази шепа земя да се раздели наравно м/у косово-албания, гърция и българия ... и ще се спре да се коментира вече за измислената държава,а сърбите да го духат ! те никога не са имали нищо общо с нас т.е. парчето земя сега наричащо се БЮРМ ( освен разбира се когато беше направена измислената Югославия)
38
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
33 с това съм съгласен , НО , не забравяй Сърбия , не я отпосвай , сърбите са много по големи шовинисти от нас , в момента тяхите политици са подобие на наще , купени от запада , но много бързо могат да се обърнат на 360 градуса , докато при нас е в сферата на мечтите , наще са лесни само докато видят гущерчето е падат на колене
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нина, нищо не разбираш
36
13
 
9
 
! Отговори
САЛИ БЕРИША преди 12 години
АЛБАНЦИТЕ СА ОРЛИ--ШКИПТАР ТОВА ЗНАЧИ=ОРЕЛ...А СЪРБО-ФИРОМИТЕ СА СИ СЪРБИ...САЩ МРАЗИ ВСИЧКИ СЛАВЯНИ...АЛБАНИЯ Е В НАТО И Е ПОД ЗАЩИТАТА НА САЩ...БЪЛГАРИТЕ СА ТРУДНО ОПРЕДЕЛИМИ И С НЕЯСНА ДЕФИНИЦИЯ...
35
6
 
34
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Съгласен съм и с 31.Сърбинът само ти се прави на приятел, а винаги гледа да ти забие ножът в гърбът.Шиптърът може да ти е безпощаден враг... но ако ти е приятел, главата си ще даде за тебе.А каквито хората, такива и държавите.
34
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
нина, ти кво искаш - храни куче да те лае ли? Че какво ли не сторихме за братска Македония - то не бе признаване, то не бяха танкове, па хеликоптери, па помощи за това и онова... А насреща - Самуил бил македонец, Ванга също, новия президент, бразилския президент, език македонски да се бил изучавал, щото тука имало малцинство... То се търпи, търпи ама накрая писва
33
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В Македония управлява сръбски политически елит, тя е единствената югославска република , която се отдели без война. Защо ли ?
32
3
 
33
 
! Отговори
Българин преди 12 години
20% от т.нар. "Македонска държава" към Косово, 30% към Албания и 50% към България. Да премахнем един призрак от Балканите - единствената държава без народ на света.
31
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ево72,к.р за сърбия, брато. албанците ако не си наясно имат същите исторически претенции като нас - да обединят етническата си територия
30
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тия там ша се изтрепат за една шепа земя ... дето не струва нищо ... ето ние отсвирихме тази територия (покрита само с каманяк и храсталак ) . Те и без това не ни искат (помакедончилите се).. дреме ми за Шиптарите ( те са си и такива съвременните македонци- шиптари , какво ги е страх от Албания , братя са си !
29
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
искам само да отбележа че врага на българия е сърбия, добре го запомнете.факт е че най добре за българия ще бъде подялба на македония между нас и албания.
28
3
 
27
 
! Отговори
Васил Златарски преди 12 години
Братя.Пазете целокупноста на България, като зеницата на окото си! Цялото змийско котило на т.н. тракедонисти автохтонисти, цели разпокъсване на България. Пъклените планове на тези псевдо патриоти трябва в зародиш да се задушат,преди да е станало късно. Тези нехранимайковци подмолно подготвят Косовския сценарий за България.Съединението прави силата!
27
3
 
22
 
! Отговори
Нина до 24 преди 12 години
Естествено, че ще предпочетът Б-я, но Б-я в последно време не е майка, мащеха за народа си..считайте и отношението и неадекватната й политика към Македония.
26
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
хаааахаха! На ви НАТО, на ви американска демокрация! Ето какво ни наготвиха янките - великоалбанска бомба! Ето защо и беше толкова важно България да остане без армия! Познайте когато дойде време да се реже на живо, Турция чия страна ще взема и ние какво ще трябва да правим тогава! Ясно е защо шиптърите допускат, че ще им вземат Митровица - в Кремъл вече не е оня алкохолик Елцин и Русия няма да гледа безучастно, но когато си отпорят колкото им трябва от Македония, демек - от нашата земя, тогава?
25
1
 
25
 
! Отговори
Chikatilo преди 12 години
Охохохохо айде почва се с претенциите...тия до скоро нямаха държава...измислиха им американците...сега пък претенции имали? Мразя и макетата щото и те си мислят че са македонци, а са чиста проба българи с промити мозъци....ама това на нищо не прилича
24
7
 
9
 
! Отговори
evo72 преди 12 години
искам тая *** който сложи минус да каже кой е , и че открито покрепя албанците тоя ***
23
0
 
42
 
! Отговори
истината преди 12 години
Аз съм го казал отдавна - македонска нация няма, няма и да има... Има временно създадена държава, която по естествен път ще се влее в друга съседна. Въпросът е дали т.нар. македонци ще се върнат към българските си корени, или от злоба и комплексарщина сами ще се тикнат в ръцете на албанците. В крайна сметка изборът си е техен! А между другото към 60 000 македонци годишно правят своя нормален избор и взимат български пасторти!
22
7
 
6
 
! Отговори
Нина до 21 преди 12 години
Защо? Зад България са турците, нали сте в един военен блок..ха..хаа...
21
0
 
32
 
! Отговори
хахааа преди 12 години
Докато се чудеха как да ни го турят се оказа, че отзад са им го туряли
20
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Лоша работа - руснаците зад Сърбия, турците зад Албания. Според мен скоро ще граничим с албанци