Косово с териториални претенции към Македония

Джавит Халити припомня, че Скопие е било център на Косовския вилает
Обновена: 22 фев 2012 14:58 | 22 фев 2012 11:54, Елка Василева
554
Косово с териториални претенции към Македония

Заместник-председателят на парламента на Косово Джавит Халити отправи открити заплахи, че албанците „естествено“ ще поискат своята част от Македония, ако техните интереси в Косово бъдат ощетени при преговорите със Сърбия.

За една седмица на два пъти в колонки в излизащия на албански език в Македония вестник „Лайм“ Халити заяви териториални претенции на Косово към Македония. Македонските власти обаче смятат, че не е нужно да се реагира по никакъв начин пред властите в Прищина, защото ставало дума за „изолирани инциденти и изяви на отделни лица“, посочва македонският вестник „Дневник“.

В „Лайм“ Халити пише, че „промяна на границите на Косово, дори и ако има взаимна размяна на територии между Косово и Сърбия, ще отвори кутията на Пандора и преди всичко ще постави легитимното и историческо искане на Косово във връзка с историческия субект на бившия вилает с главен град Скопие“.

Още по темата

Джавит Халили твърди, че ако преценят, албанците могат да предизвикат нов конфликт на Балканите.

„Можем да допринесем за стабилността /ако продължим да се отнасяме, както досега/, но се знае, че албанците държат в ръка детонаторите за взривяване на конфликт на Балканите. Ще ви посоча само един исторически факт: главният център на Косовския вилает беше Скопие. През август 1912 г. знамето на независимостта на Албания беше издигнато в Скопие“, пише Халити. Той предупреждава за рисковете в региона, ако спрямо албанците бъде извършена неправда в процеса на преговорите, които се водят между Косово и Сърбия.

В другата си колонка заместник-председателят на парламента на Косово открито предупреди, че ако от Косово бъде отнет град Косовска Митровица, то компенсация ще се търси не само в Прешевската долина /областта в Южна Сърбия около Прешево, Буяновац и Медведжа, където албанците са мнозинство/, но и в Македония.

Освен че е заместник-председател на парламента на Косово, Халити е и висш функционер на партията на премиера на новата страна Хашим Тачи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


554
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
5
 
28
 
! Отговори
Българин преди 12 години
53 - за беломорието е грешка и на днешните управници !!! Както Гърция е реално фалирала, можехме да купим Беломорието или поне част от него за едно 20-30 000 000 000 евро !!! Гърците почти са го зарязали тоя регион, а той си е исконно наш... Откъде щяхме да вземем толкова пари ли? - Ами ако не пилеехме по 4-5 милиарда ежегодно за да храним иразвъждаме гнусните *** и да се мъчим да ги "интегрираме", щяхме да ги имаме тия пари !!! И хом - България на две морета !!!
58
9
 
2
 
! Отговори
evo72 преди 12 години
57 , слушай пич , в това нещо съм много по в нещата от тебе първо , второ , няма как да стане да подкрепям албанците и да застана срещу Сърбия, разбираш ли като българин това е невъзможно да се случи
57
9
 
7
 
! Отговори
Антитурчин преди 12 години
До 38 "Българин"Какъв българин си ти бе?Жив ром със турски произход си.Знаете ли какво-ИМА ДОБРИ ШИПТЪРИ,И ТОВА СА ЗАКЛАНИТЕ ШИПТЪРИ.
56
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе *** не забравяйте, че начело на Турската република стои БЪЛГАРИН, вярно изселник, но българин,а кръвта вода не става. Македонското летище го строиха турци, метрото в София се строи от турците. Турците мразят сепаратисти и албанци. Турция е в добри отношения със всички съседи и с Русия. Шиптарите скоро ще бягат през планините в албания.Нато няма да им помогне, турция е в Нато, дори лицемерна Гърция би пратила войски против тях.
55
0
 
24
 
! Отговори
до 49 преди 12 години
Браво Гацо, добър анализ. Хиляди млади българи загинаха за това парче земя. Както съм чул да казват за един чорбджия - ако знае сина му в какво тръне умря.... Надявам се вече нито един българин да не умира за Македония.
54
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ево 72, освен това албанците нямат претенции към територия, която не е тяхна и не вярвам да им се прииска. искат само където има албанци да е тяхно
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
A най-големия проблем на макетата сме ние :Д
52
1
 
15
 
! Отговори
до 51 преди 12 години
абе ти чуваш ли се какво говориш! Наркотрафика минава също и оттук (през България) и стига до косово... така че колкото наркотици минават от тук, толкова отиват и до косово.и неподкрепяй педерунг*лите сърби- прочети малко история на България... преди да пишеш за тях!
51
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ево72,ами приятелю, щатите тихомълком преди има няма 2-3 дни отвориха офис у нас на специалната си наркополиция. Техните наркополицаи ще дебнат на нашата граница и ще имат СЪЩИТЕ правомощия като наште куки. Нали се сещаш, че това е не само нарко-, но и повсеместен контрол над границите ни и сътоветно над каналите. Щатите ни налазиха брутално, само обърни внимание тоя Уорлик дето само се бута къде не би трябвало да му е работата. Та с Косов затварят кръга
50
1
 
26
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Беше ясно, разбира се, че докато макетата стоят обърнати със мръсните зъби към нас, албанците ще им го натопорчат в ***. Просто е въпрос на време.Цялата северна и западна част на т.нар. "македонска държава" е с доминиращо албанско население. Регионална политика в това подобие на държава няма, дори и колкото у нас. Хората по периферията са в отчайваща мизерия и ще посрещнат дори косоварите като освободители, още повече че са реално един народ.
49
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
След освобождението 1878 "великите сили" Англия и Франция прекроиха границите на Балканите по свое усмотрение и превърнаха региона в буре с барут. Както виждаме нищо не се е променило и днес, само където основния играч е САЩ.
48
2
 
22
 
! Отговори
Огнян преди 12 години
Браво на албанците !!! Тъй като загубихме македония ( с малко м , защото нямам никакво уважение към това име вече) още през 1944г. благодарение на Жоро-консервата и червените партийни функционери, подарявам тая земя на албанците и един път завинаги да се приключи спора за тоя пущинак и камънак там! Голяма грешка и на наште деди, които са дали кръвта си за тая земя, трябвало е да насочат усилията си към Добруджа, Одрин-Люлебургас и Беломорието!
47
4
 
6
 
! Отговори
evo72 преди 12 години
33 сърбите воже и да ядат ..... сега , но тук говорим за Косово , от там минава целия наркотрафик към европа и то с подрепата на САЩ , албанската мафия там е силна , докога ще е всичко това не се знае , цалта на Албания е Велика Албания и границата и опира в България и Гърция , ако това стане , не се знае дали на тия сепаратисти нема да им хареса курорта в Банско......... така че по полека с покрепата и против Сърбия
46
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
41,не отписвам Сърбия вникакъв случай. Просто не смятам, че сме "славянски братя" и т.н. простотии. Никога не сме били партия стях. Всъщност с никого не сме били партия совен с турците, руснаците и щатите
45
3
 
24
 
! Отговори
Гацо преди 12 години
Когато започне да се реже питата, ние само ще гледаме, защото нямаме думата. На НАТО не можем да разчитаме, защото нашият интерес е срещу турския и албанския, а те са по-важни за алианса. На руснаците вече не можем да разчитаме, защото сме формално в съюз с вреговете ни и сме срещу Сърбия, която те подкрепят. И най-важното!!! Ние сме единствената балканска държава БЕЗ АРМИЯ!!! Никой няма дори да ни пита какво мислим! Сега сме в позицията на заека, дето се зклещил на чатала и изял ХУрката!
44
4
 
11
 
! Отговори
realist преди 12 години
Ето, нашите *** първи признаха Косово, а утре те ще поискат и от България. Къде е българския интерес не знам. Утре македонците ще имат проблеми, а се пишем братя. Външната ни политика никога не е била нормална.
43
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Навсякъде в бяла Европа границите падат, само на балканите нови граници се появяват ...чест прави на Българския Народ, че не стана част от ла......ната в които беше набутана бив6а сърбия и от които няма да излезе в следващите 50 години.
42
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не сърбинът, а Сърбия! Сърбинът сам по себе си е пич вероятно, ама от държавата май добро не е имало
41
13
 
25
 
! Отговори
геополитика преди 12 години
Като виждам международното положение на Балканите и колко много ни мразят сърбите и македонците най-добре е да сме с Албанците. Те не са толкова лоши - имаме общи врагове и най-важното - нас страшно много ни уважават - не знам защо, но е факт. Още повече САЩ и НАТО ги подкрепят и са преспективни.
40
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стоп на циганизирането и ислямизирането на България.Стоп на чалгата,турските сериали,новините на турски език.Забрана на партии насаждащи етническа и религиозна омраза в православна България.Да се отнемат незабавно паспортите на всички ***, които се срамуват от българския си произход, правейки се на велики траки,османотураки и т.н.